Cine da cu piatra?

Astazi, domnul europarlamentar PSD Adrian Severin a facut publica o analiza proprie a rezultatelor alegerilor prezidentiale din 2009, laudand campania lui Traian Basescu si criticand tot ce a facut Mircea Geoana (atribuindu-i si actiuni care nu au fost ale presedintelui PSD). Trecand peste unele observatii foarte corecte, prezentate in studiul facut de domnul Severin, multe din ideile prezentate au fost deja postate pe blogul unui alt coleg de partid. Din pacate, domnul Adrian Severin nu a vorbit nimic despre contributia dumnealui in campania prezidentiala, iar eu cred ca ne putea prezenta ce actiuni de campanie a intreprins ca europarlamentar pentru ca romanii din tara si din afara tarii sa voteze Mircea Geoana. Altfel, e usor sa dai cu piatra. Dar sa nu cad si eu in greseala de a face analiza activitatii colegilor de partid pe blog. Sunt de parere ca putem discuta despre ideologie, despre statut, despre reforma partidului dar nu este bine pentru PSD sa ne devoram liderul pe blog-uri sau in emisiunile de televiziune. Un cetatean din Oradea chiar ma intreba saptamana aceasta ce sa mai creada cand cu o luna in urma ne prezentam candidatul ca pe singura sansa a Romaniei, iar dupa aceea ii cerem demisia pentru ca nu a reusit cu NOI impreuna sa obtina cateva zeci de mii de voturi in plus pentru a-l depasi pe Traian Basescu.

 

Presedintele Mircea Geoana a facut unele greseli, pe care le-a recunoscut si poate si altele pe care le putem discuta, dar asta in interiorul partidului si nu la televiziune! Inainte de orice atac la adresa unui coleg de partid ar trebui sa ne gandim daca noi am facut tot ce puteam face in ultima campanie electorala (si nu numai). Va veni vremea analizei din partid, cand aceasta intrebare va trebui sa le-o adresam tuturor!

 

Pentru ca unii afirma intr-una ca din 2005 partidul a tot pierdut, doresc sa le spun urmatoarele: din 2005 pana azi am avut alegeri locale in 2008, alegeri parlamentare in noiembrie 2008 si alegeri prezidentiale in noiembrie – decembrie 2009. Sa vedem putin si rezultatele acestora: la alegerile locale din 2008, PSD a obtinut cele mai multe mandate de primari si de presedinti de consilii judetene, adica a castigat alegerile locale. La parlamentarele din 2008, PSD a obtinut cele mai multe voturi (din pacate o lege facuta cu multe erori a facut ca cei de pe locul 2 sa aibe mai multe mandate de parlamentari) iar la prezidentialele din 2009, candidatul PSD a obtinut peste 5.200.000 voturi pierzand la aproximativ 70.000 de voturi (o diferenta de sub 1%) castigand voturile din interiorul tarii. In acesti ani au fost si doua alegeri europarlamentare: in noiembrie 2007 si in iunie 2009. Daca in 2007, PSD a otinut doar 23,11 % din voturi la alegerile europarlamentare din 2009 PSD a obtinut primul loc cu 31,07%. Sa adaugam si faptul ca in toti acesti ani, institutiile statului erau in mainile altora! Unde este tendinta de scadere a PSD?

 

Nu vreau sa se creada ca nu sunt constient de problemele pe care le are inca PSD-ul. Acestea sunt insa problemele noastre si va trebui sa le rezolvam fara influente de-ale partidelor adversare noua sau de pe la Cotroceni! In emisiunile TV si in presa scrisa ar trebui sa ne preocupam mai mult de adversarii nostri din exteriorul partidului si de adevaratele probleme ale romanilor: criza economica si financiara, bugetul prost construit, somajul in crestere, soarta pensionarilor, situatia din sanatate sau invatamant, etc.

 

Problemele de ideologie, de statut, de echipa de conducere sunt numai ale membrilor PSD, de la cel mai tanar si pana la cel mai experimentat!

Leave a Reply