Regretele ministrului Funeriu

Uitand de gravele probleme cu care se confrunta tara, ministrul Funeriu prezinta, in ziarul Adevarul, un bilant al celor aproape opt luni de conducere a invatamantului romanesc. Sigur totul este laudativ! Nu se aminteste de grevele profesorilor, nici de cele sase saptamani cand scolile din judetul Buzau au fost inchise in semn de protest, nici de salariile diminuate cu 25% in loc de majorari salariale cuvenite, pe care 90.000 de profesori le-au castigat in instantele de judecata, nici de problemele de la bacalaureat si nici de proba de la matematica unde "s-a tras cel mai greu subiect" (am citat din domnul ministru), chiar daca normal ar fi fost ca toate subiectele propuse sa aibe acelasi grad de dificultate, s.a.m.d.

Un singur lucru il nemultumeste pe domnul ministru Funeriu: nu a reusit sa treaca prin Senat Legea educatiei nationale. Asta desigur, spune dansul, din cauza senatorilor PSD si PNL care au tergiversat dezbaterile din Comisia pentru educatie, cercetare si sport a Senatului Romaniei. Nimic mai neadevarat decat aceste acuze! Domnul ministru Funeriu a participat la dezbateri si stie foarte bine ca in Comisie s-a lucrat cate 10-12 ore pe zi, analizand si corectand Legea articol cu articol. Numeroasele erori, precum si strategia gresita adoptata initial au facut necesara o rescriere a majoritatii articolelor dezbatute. Astfel s-au parcurs doar 66 de articole din cele 331 cate are Legea. Nu poate fi acuzat niciun senator, de la niciun partid, ca intarzie lucrurile. Domnul ministru a facut exact ce au facut si senatorii din Comisie: si-a sustinut punctul de vedere la fiecare articol. Poate fi acuzat ca a tergiversat lucrarile Comisiei? Daca da, atunci sa-i lase pe senatorii din Comisie, care trudesc in sistemul de educatie si care cunosc acest sistem, sa scrie Legea! Daca nu, atunci nici senatorii nu pot fi acuzati de tergiversare pentru ca si ei isi sustin punctele de vedere!

Vorbeste domnul ministru in interviul din ziarul Adevarul, despre implicarea politicului in activitatea senatorilor PSD si PNL. Doresc sa-i amintesc ca tocmai acest lucru nu i-a reusit: sa le fie impus de catre conducerile PSD si PNL, senatorilor din Comisia de specialitate, ca Legea educatiei sa fie trecuta fara dezbateri! Acest lucru nu a fost posibil pentru ca senatorii din Comisie, cadre didactice cu experienta in invatamant, s-au opus acestei solicitari, deoarece ei cunosc importanta Legii precum si efectele aplicarii unei legi proaste in sistemul educational. Politicul a fost implicat in trecerea in regim de urgenta a Legii prin Camera deputatilor, unde colegii deputatii au fost fortati, de termenul de aprobare tacita, sa voteze dupa o analiza sumara a catorva capitole ale Legii. Acolo deputatii PD-L au facut din Legea educatiei nationale o chestiune strict politica!

Mentionez ca toate modificarile aduse Legii de catre Comisia pentru educatie, cercetare si sport a Senatului au fost votate de o cvasi-majoritate PSD, PNL, PD-L si UDMR, factorul politic nefiind implicat! Cu toate acestea domnul ministru Funeriu ne-a spus ca in plenul Senatului isi va sustine varianta initiala a Legii, adica pentru dansul munca senatorilor din Comisie nu conteaza.

Educatia nationala domnule ministru nu este o jucarie si nici o ambitie politica a unora dintre noi! Nu vom forta aparitia unei Legi, doar ca sa puteti schimba directorii de scoli dupa cum va dicteaza cei din PD-L!

Despre modificarile aduse la primele 66 de articole ale Legii, voi reveni in zilele care urmeaza!

Leave a Reply