Legea educatiei nationale (1)

Prima intrebare care trebuie sa ne stea in gand este de ce o noua lege a educatiei?

 

Desigur nu pentru ca acest important domeniu nu are o astfel de reglementare si nici pentru ca avand un ministru nou ne trebuie si o Lege noua (chiar daca unii sunt tentati sa creada asta)!

 

Avem nevoie de o noua lege a educatiei pentru ca sistemul de invatamant are cateva probleme care in timp s-au agravat. Dintre acestea, cele mai stringente le consider cele reclamate de elevi, de parinti si de angajatori: programa prea incarcata, cu multe informatii de care nu este nevoie, un sistem de invatare axat pe memorare, desfiintarea scolilor profesionale, absolventi slab pregatiti pentru viata, etc. Aceste cauze impun elaborarea unei Legi care sa elimine neajunsurile.

 

Pornind de la cele de mai sus, pe baza textului adoptat de Camera Deputatilor, membrii Comisiei de educatie, cercetare si sport din cadrul Senatului Romaniei ne-am propus sa dezbatem si sa adoptam o Lege care sa nu tina cont de factori politici sau de numele unor ministri ci numai de invatamant si de cei implicati: elevi si studenti, parinti, profesori si angajatori.

 

Voi incerca sa prezint celor interesati de domeniul educatiei care sunt punctele de vedere ale Comisiei si cum va arata Sistemul educational romanesc in conceptia membrilor acestei comisii. Pana la sfarsitul Sesiunii parlamentare au fost dezbatute si aprobate primele 66 articole din cele 331 cate are Legea dupa adoptarea in Cemera deputatilor.

 

De la bun inceput tin sa precizez ca dezbaterile in Comisie au inceput dupa ce timp de 10 zile au avut loc intalniri ale membrilor comisiei cu cei care au depus amendamente la aceasta Lege: reprezentati ai unor institutii de invatamant, reprezentanti ai sindicatelor, ai unor ONG-uri, ai Camerei de Comert a Romaniei, reprezentanti ai asociatiilor studentesti, ai unor asociatii ale elevilor, reprezentanti ai asociatiilor parintilor, etc. Personal am avut si intalniri cu cadre didactice si conducatori ai unor unitati scolare de diverse forme (de stat, private sau confesionale) precum si cu cadre didactice universitare. Toate dezbaterile pe articole ale Legii au tinut cont de cele discutate cu cei implicati in sistemul de invatamant.

 

Prima modificare porneste de la faptul ca azi avem doua legi principale care guverneaza sistemul: Legea invatamantului si Statutul personalului didactic. Prima este o lege organica iar a doua o lege speciala. In noua viziune a ministerului, Statutul devine un capitol al Legii educatiei iar pentru mai multa siguranta ca acest capitol nu va disparea in timp, Comisia considera ca titlul corect al legii trebuie sa fie "Legea educatiei nationale si a statutului personalului didactic". In acest mod, cred ca si cadrele didactice pot avea garantia ca nu vor ramane fara Statut profesional.

 

Discutiile din Comisie au scos in evidenta si importanta reaparitiei invatamantului profesional care sa faca parte din invatamantul obligatoriu ca optiune pentru elevii care nu vor sa urmeze liceul. Aceasta duce desigur la o noua forma a structurii invatamantului preuniversitar. Despre acestea insa, in postarea viitoare …   

0 thoughts on “Legea educatiei nationale (1)

  1. Aveti mare dreptate, este trist sa vezi cum o institutie importanta ca cea a educatiei se degradeaza pe zi ce trece. Dupa parerea mea, cred ca vina apartine tuturor partilor implicate in acest procces si, aici ma refer la profesori, parinti, insa poate vina cea mai mare revine ministrilor, care nu au facut altceva decat sa faca modificari peste modificari sau mai bine zis experimente, rezultatul fiind cel pe care il vedem cu totii . Si totusi, singurii pe care ii compatimesc sunt elevii, pentruca ii inteleg intr-un fel – cum sa aiba o idee despre ce inseamna viata, cand in jurul lor nu vad decat coruptie, smecherie si prostie? – ei sunt adevaratele victime, pentruca mai tarziu ei vor avea de suferit de pe urma prostiei noastre.
    Mereu am crezut ca politicienii ar trebui sa se gandeasca la binele si interesele poporului, a oamenilor de rand lasand la o parte propriile lor interese si ambitii – daca ceea ce am citit in acest articol este adevarat, atunci sunteti un om care chiar merita sa fie numit politician, aveti toate respectele mele si vreau sa cred in continuare ca veti ramane pana la final un om corect care, chiar doreste sa faca ceva bun in aceasta tara, nu doar sa distruga tot ce ii cade in mana.

Leave a Reply