Statul de drept si dreptul de a sta la coada

Ma intreb daca membrii Cabinetului Boc stiu ca Statul de drept implica nu doar suprematia legii, ci si predictibilitatea actiunilor guvernamentale? Ca cetatenii au dreptul nu doar sa controleze, dar sa si anticipeze actiunile guvernantilor? Chiar daca stiu lucrurile acestea, cred ca putin le pasa.

 

Cabinetul Boc si-a dat, din pacate pentru cetatenii Romaniei, de nenumarate ori masura incompetentei sale. Ultimul exemplu la care as vrea sa ma refer, care arata cat de orbi si de surzi sunt actualii guvernanti la problemele reale ale cetatenilor, este situatia creata la depunerea declaratiilor pentru drepturile de autor si pentru Persoane Fizice Autorizate (PFA).

 

Guvernul Boc a preferat sa ocoleasca Parlamentul in procesul de legiferare si a lucrat pe coltul mesei. Rezultatul s-a vazut: a facut o lege proasta pe care a pus-o in practica la fel de defectuos. Avem o ordonanta de urgenta si niste norme de aplicare care se contrazic si creaza confuzie: societatea nu mai are posibilitatea de a prevedea si calcula efectele legii. Si nu este primul exemplu cand actualul Cabinet nu s-a consultat cu cei afectati de masurile promovate si nu a asigurat conditiile de previzibilitate atat de necesare. Cred, si nu sunt singurul, ca, din acest punct de vedere, statul de drept in Romania este in suferinta. 

 

Guvernantii incalca un principiu fundamental, aplicat la nivel european: legea, ca sa poata fi aplicata, trebuie sa fie predictibila si omul trebuie sa se poata increde in respectiva lege. Legea este facuta pentru a fi aplicata de oricine, si nu doar de catre specialisti; ea trebuie sa fie simpla si ca sa fie simpla trebuie sa fie inteligibila, pentru ca numai in felul acesta poti sa o aplici cu incredere. O legislatie care una spune in lege si alta spune in normele de aplicare, cum este cazul OUG 58/2010, nu poate fi considerata o legislatie predictibila, simpla, si inteligibila. In consecinta, legea asta nu poate fi aplicata. Mai mult decat atat, asa cum rezulta din analiza unor prestigioase institute de politici publice, as aminti aici doar Raportul Societatii Academice Romane (SAR), OUG 58/2010 nu va aduce la buget suma, de altfel modica, care este tinta Guvernului. Ea va creste insa nepermis costurile de tranzactie atat pentru cetatean cat si pentru stat astfel ca devine mai degraba costisitoare decat profitabila.

 

Prin actiunea sa, Cabinetul Boc a creat haos si a reusit "performanta" de a umili 500.000 de contribuabili onesti. Culmea ironiei, cetatenii au ajuns sa stea la cozi interminabile nu sa primeasca vreun beneficiu din partea statului, ci sa-si plateasca darile catre stat. Am asistat la un exercitiu simbolic de umilire. Ce a zis Cabinetul Boc: nu doar ca va luam banii, dar va punem si pe drumuri si la cozi. Si de ce pui jumatate de milion de oameni pe drumuri in fiecare luna, daca ai putea sa nu o faci? Pentru ca sub regimul Basescu-Boc, am ajuns in situatia trista in care, ca pe vremea lui Nicolae Ceausescu, coada nu este doar o modalitate de a stresa oamenii, dar a devenit un exercitiu de forta al celor de la Putere. Pentru Emil Boc si Traian Basescu, statul la coada este un mijloc eficace de constrangere a anumitor categorii. Statul la coada nu poate insa intari Statul de drept si nu poate da legitimitate sau autoritate guvernarii.
Saptamana trecuta, in plenul Senatului, premierul Emil Boc se plangea in sedinta extraordinara ca aprecierile pentru munca sa vin din afara tarii, de la finantatori precum FMI sau Banca Mondiala si mai putin de la proprii cetateni. Cu asemenea legi absurde si dovedind atata incompetenta, nici nu e de mirare ca premierul Boc este atat de nepopular. A ajuns sa conduca un Guvern pentru binele FMI si mai putin pentru binele romanilor.

 

Avand in vedere, toate aceste argumente, solicit Guvernului condus de Emil Boc sa abroge neintarziat OUG 58/2010 si normele sale de aplicare. Reforma statului ramane doar o vorba goala atata timp cat Guvernul emite o astfel de lege, iar atunci cand  isi dovedeste efectele nocive pentru societate, Guvernul se incapataneaza sa o mentina in vigoare.

 

Iar pentru umilinta pe care contribuabilli onesti au trebuit sa o suporte, Cabinetul Boc trebuie sa plateasca politic.

 

Dupa cele intamplate, unii ar putea spune ca trebuie sa fie eliberati din functie cei care au redactat sau au avizat actul normativ si normele sale de aplicare. Altii ar putea spune ca se impune remanierea ministrilor Sebastian Vladescu si Mihai Seitan, pentru ca au putut elabora o astfel de lege aberanta si pentru modul defectuos in care au pus in aplicare legea. Cei mai curajosi ar putea spune ca si Premierul Boc trebuie sa plece pentru ca s-a facut ca nu vede aberatia, declarand impasibil ca, de vreme ce n-a ajuns pe masa Guvernului, "situatia nu exista". Ori situatia exista tocmai pentru ca Guvernului a "lucrat" ca ea sa existe.

 

Eu insa spun ca trebuie sa plece intreg Cabinetul Boc pentru a se evita astfel ca intr-un Stat de drept, sub regimul Basescu-Boc, singurul drept al romanilor sa fie doar dreptul de a sta la coada.

 

(Declaratie politica prezentata in Plenul Senatului din 1 sept 2010)

Leave a Reply