Reforma in educatie incepe cu o autorizatie … sanitara

Pana la inceputul noului an scolar mai sunt foarte putine zile. Practic, pregatirile pentru acest moment au intrat in linie dreapta atat pentru parinti si copii, cat si pentru profesori si unitatile de invatamant care-si deschid portile saptamana viitoare. Informatiile pe care le primesc pe diverse canale arata ca, si in acest an, avem o situatie ingrijoratoare la inceput de an scolar: foarte multe gradinite si scoli din tara intampina serioase probleme in ceea ce priveste autorizarea sanitara.

 

V-as da exemplul judetului Bihor. Conform datelor Inspectoratului Scolar Bihor, preluate din mass media locala, dintre cele 213 unitati de invatamant cu personalitate juridica, 27 nu au autorizatie sanitara de functionare, iar 26 sunt in curs de autorizare. De asemenea, dintre cele 719 de unitati scolare fara personalitate juridica, doar 142 au primit autorizatie, restul de 577 nu au obtinut, la aceasta ora, avizul sanitar. Un calcul simplu ne arata ca mai mult de jumatate din scolile din judetul Bihor nu sunt autorizate din punct de vedere sanitar, astfel ca ele nu vor putea oferi conditiile optime la inceputul noului an scolar. O situatie similara se inregistreaza si in cazul gradinitelor din judet. Si nu cred ca doar judetul Bihor se confrunta cu aceasta problema. Vad ca ea este prezenta in toate judetele tarii, devenind astfel o problema nationala.

 

Situatiile cele mai grave se inregistreaza in mediul rural. In foarte multe sate, din cauza bugetelor reduse, lucrarile de reabilitare la scoli si gradinite sunt in intarziere si ele nu vor putea fi finalizate in timp util pana la debutul anului scolar. Foarte multi copii de la tara vor merge la gradinite si scoli care nu au dotarile necesare pentru a le asigura un confort minim, as zice eu elementar: apa curenta, apa potabila, grupuri sanitare igienice, ca sa nu zic ca unele dintre acestea cu greu pot fi numite toalete intr-o tara civilizata.

 

Mi-e foarte greu sa accept ca Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului tolereaza o astfel de situatie, mai ales ca problema autorizarii sanitare a unitatilor de invatamant este cunoscuta nu de ieri sau de azi. As fi foarte curios sa aflu ce masuri concrete a luat ministerul pentru a ajuta unitatile de invatamant cu probleme, astfel incat ele sa se poata conforma normelor si sa poata incepe noul anul scolar in cele mai bune conditii.

 

Educatia a ajuns in Romania anului 2010 o prioritate pentru Guvern doar la nivel declarativ. Cum altfel sa explic faptul, ca la un buget si asa insuficient al Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, la rectificarea bugetara din luna august, ministerului i-au mai fost luate aproape 500 de milioane de lei. Daca pentru Cabinetul Boc, educatia ar fi o prioritate, ministerul ar fi primit sume suplimentare si nu i s-ar fi  taiat din buget. Merg mai departe si spun ca ministerul ar fi trebuit sa cheltuiasca aceste sume intr-un mod mult mai transparent si sa se asigure ca la data de 13 septembrie toate scolile si gradinitele din tara sunt autorizate din punct de vedere sanitar.

 

Un numar mare de scoli si gradinite din Romania nu vor avea autorizatie sanitara de functionare; avem in schimb un ministru care se grabeste sa faca reforma. Principala sa preocupare este sa inchida scolile din mediul rural. Si acest lucru intr-un mod lipsit de transparenta si urmand niste criterii intelese doar de dansul. Responsabilii din minister se fac ca nu vad pericolul la care se expun in tot acest avant reformator si reorganizator. S-ar putea sa se inchida scoli care ofera conditii civilizate, doar pentru ca numarul de elevi nu corespunde standardelor de la Bucuresti; in acelasi timp, vom tine elevi in scoli unde, in calitate de dascal, iti este rusine sa chemi elevii la cursuri.

 

In fata acestei situatii grave, ministrul educatiei incearca sa arunce responsabilitatea asupra altora: sunt de vina primarii de la sate care nu gasesc solutii suficient de bune, suntem de vina noi, membrii Opozitiei, pentru ca i-am bloca actiunile in Parlament. Toti sunt de vina, mai putin ministrul educatiei. Stau sa ma intreb: oare daca am adopta maine Legea educatiei, asa cum a fost adusa la Comisia de educatie, cercetare si sport din Senat, fara sa o mai corectam, prescolarii si elevii de la tara vor avea brusc de unde sa bea apa la scoala sau vor putea ei utiliza o toaleta civilizata?

 

Situatia scolilor, cu precadere cele din mediul rural, ne arata cat de irational este Guvernul atunci cand aloca resursele si cat de lipsiti de viziune si de nepriceputi sunt cei care conduc, astazi, sistemul de invatamant.

 

Reprezentantii Guvernului vorbesc necontenit despre grija pentru educatia copiilor, despre reforma educatiei si principiile inalte care trebuie sa guverneze aceasta reforma. Pentru prescolarii si elevii care, incepand de luni nu vor avea unde sa bea un pahar de apa la scoala sau nu se vor putea spala pe maini la toaleta, toate acestea inseamna doar vorbe goale. Pana nu reuseste sa rezolve o problema atat de elementara, orice alta initiativa reformatoare a Ministerului Educatiei va fi lipsita de credibilitate. Iar ministrul educatiei nu trebuie sa uite un lucru pe care ar fi trebuit sa si-l insuseasca in Franta sau in Germania: orice reforma in educatie incepe cu obtinerea autorizatiei… sanitare!

 

(Declaratie politica prezentata in Plenul Senatului din 6 sept 2010)

Leave a Reply