“Prioritatile” Guvernului si prioritatile romanilor

Faptul ca prioritatile Cabinetului Boc-Basescu sunt total diferite de prioritatile reale ale romanilor nu cred ca reprezinta o noutate pentru nimeni. Cu toate acestea, cred ca nu e bine sa nu insistam asupra acestui aspect, motiv pentru care va propun spre analiza cateva exemple edificatoare din judetul Bihor.


Pentru cei 1.300 de elevi ai Colegiului Economic "Partenie Cosma" din Oradea primul sunet de clopotel din acest an a fost unul trist. Liceul a fost mutat din cladirea in care a functionat timp de aproape 30 de ani ca urmare a retrocedarii catre Episcopia Romano-Catolica. Nu contest dreptul la proprietate al nimanui. Nu pot fi insa de acord cu pasivitatea si lipsa de preocupare a autoritatilor care nu ar fi trebuit sa lase lucrurile sa ajunga pana in acest punct.

 

Daca am fi avut un Guvern responsabil, solutia pentru acesti elevi ar fi fost mutarea in noul Campus Scolar din Oradea. Constructia acestui campus a fost aprobata de catre Guvern printr-un memorandum inca din anul 2007 si viza tocmai acest obiectiv: inlocuirea cladirii retrocedate si constructia unui complex multifunctional. Conform planurilor, Campusul Scolar ar fi inclus doua corpuri de cladire cu 48 de sali clasa, un camin internat cu 300 de locuri de cazare, o cantina, 15 garsoniere pentru cadrele didactice, ateliere scolare, o sala de sport cu o baza sportiva pentru activitati in aer liber si un punct termic. Licitatia pentru executie a fost castigata la un pret de 30,5 milioane lei lei plus TVA, constructia urmand a fi finalizata in 36 de luni, adica in octombrie 2011.

 

Cum insa avem un Cabinet Boc incompetent si iresponsabil, campusul scolar de la Oradea intarzie sa fie construit, iar liceenii de la "Partenie Cosma" sunt obligati sa invete in doua schimburi si intr-un spatiu inadecvat pentru un liceu de prestigiu al orasului.

 

Actualul ministrul al educatiei declara ca doreste sa centreze sistemul educational in jurul interesului elevului. As vrea sa il intreb pe domnul ministru, in cazul Colegiului Economic "Partenie Cosma" din Oradea care este interesul elevului si ce a facut ministerul pe care il conduce pentru sustinerea acestui interes?

 

Sa va dezvalui eu ce a facut Ministerul Educatiei in interesul elevilor: NIMIC. In loc sa se implice si sa caute solutii, inclusiv de finantare, ministrul s-a ascuns in spatele sloganului "nu sunt bani". In loc sa-si convinga colegii de cabinet asupra utilitatii construirii de campusuri scolare, domnia sa a preferat sa braveze prin taierea posturilor. A preferat sa inchida, in loc sa contruiasca scoli. Prioritatea domnului ministru a fost sa-si multumeasca protectorii politici. Prioritatea elevilor de la Colegiului Economic "Partenie Cosma" din Oradea este insa cu totul si cu totul alta: sa invete intr-o scoala noua si moderna.

 


Daca pentru Campusul Scolar din Oradea Guvernul lui Emil Boc sustine ca nu are bani, acelasi Cabinet Boc se arata extrem de darnic cu alte initiative asa-zise de dezvoltare locala.
Cum este sa dai 800.000 de euro pentru reabilitarea unui camin cultural dintr-un orasel cu nici 2.400 de locuitori? In opinia Ministerului Dezvoltarii este o investitie in infrastructura culturala. Pentru noi este finantarea clientelei politice a PDL.

 

Cum este sa construiesti o sala de sport intr-un sat in care nu exista unitate de invatamant? In viziunea guvernantilor este o investitie in asigurarea "cadrului de desfasurare a activitatilor sportive in conditii optime de confort si siguranta". Pentru noi este risipa si inca o dovada a diletantismului acestui cabinet condus de Emil Boc.

 

Modernizarea scolilor si constructia de campusuri multifunctionale reprezinta o investitie in copiii nostri, o investitie in viitorul societatii romanesti. Pe termen lung, inseama dezvoltare durabila. Pentru viziunea ingusta a membrilor Cabinetului Boc dezvoltarea inseamna cresterea profitului firmelor din clientela PDL prin alocarea, de exemplu a 800.000 de euro pentru Caminul Cultural din Nucet sau prin constructia unei sali de sport in Petrileni, din intamplare satul natal al ministrului Vasile Blaga unde insa, si asta nu mai este intamplare, nu exista nicio unitate de invatamant. Desigur, si cultura si sportul sunt domenii foarte importante pentru o dezvoltare normala a societatii romanesti. Nu insa aruncand bani pe fereastra, asa cum face Cabinetul Boc, vom obtine dezvoltare. Daca ii vom mai avea mult timp la guvernare, prioritatile Guvernului Boc-Basescu ne vor duce la sub-dezvoltare.


Acest Guvern Boc trebuie sa plece pentru ca lucreaza doar in interesul firmelor din clientela PDL, iar „prioritatile” sale au ajuns total opuse prioritatilor reale ale romanilor.

 

(Declaratie politica din sedinta Senatului Romaniei din 20 septembrie 2010)

Leave a Reply