Guvernul isi bate joc de munca Senatului

Declaraţia mea politică de astăzi porneşte de la un gest revoltător din punctul de vedere al democraţiei parlamentare pe care Guvernul României este pe cale să-l înfăptuiască în zilele acestea. Mă refer la asumarea răspunderii pe Legea Educaţiei. Consider că, prin această decizie, Cabinetul Boc-Băsescu îşi bate joc cu neruşinare de activitatea noastră. Îşi bate joc nu doar de noi, cei din Opoziţie, din PSD sau PNL, dar şi de dumneavoastră, stimaţi colegi de la PDL şi UDMR care aţi depus o muncă serioasă la această lege a educaţiei. Dacă Guvernul va reuşi să-şi pună în aplicare planul, noi cei din Comisia pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport vom ajunge în situaţia de fi muncit în zadar şi de a ne fi pierdut timpul în ultimele patru luni de zile. Practic, domnii Boc şi Funeriu nu numai că vor să eludeze procedurile parlamentare, dar ne şi sfidează şi ne desconsideră munca. Avem de a face cu o jignire profundă nu doar la adresa Comisiei, dar şi a Senatului în ansamblu.


La televizor, domnul ministru al educaţiei încearcă să zugrăvească realitatea în portocaliu: senatorii Opoziţiei îi blocăm legea în Comisie, astfel că domnia sa nu poate face reformă. Nimic mai fals! Senatorii din Comisia pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport sunt conştienţi de importanţa şi necesitatea acestei legi şi tocmai de aceea, am decis să lăsăm haina politică la uşa sălii de dezbateri şi să analizăm articol cu articol legea primită de la Camera Deputaţilor. Efortul nostru a fost pentru a îmbunătăţi textul legislativ în interesul elevilor, al profesorilor şi al părinţilor. Mai era nevoie de maxim 4-5 săptămâni şi puteam avea o lege închegată şi asumată de întreaga comisie prin consens. Sunt sigur că ar fi trecut şi de Plenul Senatului prin acelaşi consens şi am fi avut, în sfârşit, o lege a educaţiei dezbrăcată de haina politică. Învăţământul românesc ar fi avut astfel şansa unei legi care să rămână valabilă încă 15-20 de ani de acum înainte. Cabinetul Boc preferă însă să dea cu piciorul acestei şanse şi merge mai departe atât cu politizarea dezbaterii, cât şi a întregii legi.

  
Prea puţin îi interesează pe domnii Boc şi Funeriu lucrurile bune care s-au făcut în Comisia de învăţământ. Sunt surzi la argumentele noastre şi vor să-şi asume răspunderea pe un text de lege plin de erori de redactare şi de concepţie. Despre erorile din legea pe care se doreste asumarea raspunderii vom discuta zilele urmatoare, acum doresc sa ma refer doar la atitudinea Cabinetului Boc pe ai cărui membri nu-i interesează nici măcar faptul că această procedură a răspunderii pe o lege a educaţiei este una neconstituţională. Adoptarea legii "sub forma asumării răspunderii nu este oportună, cu atât mai mult cu cât intrarea în vigoare a acestei legi nu se face imediat, ci pentru anul preuniversitar şi universitar 2010-2011". Stimate domnule prim-ministru, profesor de drept constituţional, v-am citat chiar din motivaţia deciziei Curţii Constituţionale din noiembrie 2009, publicată în Monitorul Oficial numărul 40 din 19 ianuarie 2010. Tot de acolo mai puteţi afla, că "angajarea răspunderii Guvernului asupra unui proiect de lege urmăreşte ca acesta să fie adoptat în condiţii de maximă celeritate, conţinutul reglementării vizând stabilirea unor măsuri urgente într-un domeniu de maximă importanţă, iar aplicarea acestora trebuie să fie imediată. Altfel, nu se justifică recurgerea de către Guvern la procedura angajării răspunderii asupra proiectului de lege”. Unde este însă urgenţa în cazul de faţă, domnule prim-ministru? Cum se va aplica imediat această Lege a educaţiei, când, chiar dumneavoastră aţi recunoscut că "punerea ei în aplicare va începe în septembrie 2011"?

  
Dincolo de toate încercările de manipulare ale domnilor Boc şi Funeriu, un aspect extrem de important pentru viitorul învăţământului românesc este ignorat de către toţi membrii Coaliţiei de guvernământ. Legea Educaţiei este o lege mult prea importantă şi ea necesită existenţa unui consens politic pentru a putea fi pusă în aplicare. În lipsa acestui consens, prin asumarea răspunderii, Cabinetul Boc transformă Legea într-o simplă bucată de hârtie, un document ce va fi modificat ori de câte ori un partid politic aflat vremelnic la guvernare, va dori acest lucru. Noi cei din Partidul Social Democrat dorim să avem o Lege a Educaţiei care să reziste in timp şi vreau să vă asigur că în Comisia de învăţământ nu a existat niciun fel de intenţie de tergiversare şi niciun fel de obstrucţionare. Toţi cei care susţin aceste neadevăruri, în absenţa probelor, sunt nişte impostori şi mincinoşi.


Personal nu pot să înţeleg graba cu care acţionează Guvernul şi cred că este o mare greşeală politică; o greşeală de pe urma căreia nu vor suferi nici domnul Boc, nici domnul Funeriu, ci, din păcate, elevii şi dascălii României. Aceştia din urmă trebuie însă să ştie un lucru: nu există niciun fel de temei pentru angajarea răspunderii Guvernului altul decât interesele politicianiste ale PDL şi UDMR!


În încheiere, aş vrea să fac referire la o atitudine nedemnă a ministrului Funeriu, un om care parcă are o singură misiune – să distrugă tot ce a mai rămas bun în şcoala românească. Peste tot pe unde apare, domnia sa susţine că senatorii din Comisia de învăţământ "apără interese ilegitime din învăţământul universitar". Aş vrea să-l întreb pe domnul ministru: eu, senatorul şi profesorul universitar Ioan Mang ce interes ilegitim apăr muncind în Comisia pentru învăţământ din Senatul României? Domnule Funeriu, ar trebui să daţi un răspuns direct la această întrebare şi să nu vă mai ascundeţi în spatele unor formulări generale, extrem de vagi. A arunca cu noroi asupra membrilor Comisiei de învăţământ din Senat este o atitudine de laş care nu face cinste unui ministru al educaţiei.

 

(Declaraţia politică susţinută în şedinţa Senatului României din 18 octombrie 2010)

 

Leave a Reply