Transcriere Conferinta de presa 4 noiembrie 2010, sediul PSD Bucuresti

Ioan Mang: Acum două săptămâni când ne-am întâlnit discutam tot despre Legea Educaţiei şi atunci vă spuneam că ea, din punct de vedere legal, nu poate fi retrasă din Senat şi că noi vom continua discuţiile. În sprijinul nostru este Articolul 93 din Regulamentul Senatului care spune foarte clar la Alineatul 2 că o lege care a fost adoptată de Camera Deputaţilor şi a intrat în dezbaterea Senatului nu mai poate fi retrasă de iniţiator sub nicio formă.


Pornind de la această prevedere regulamentară, preşedintele Senatului, domnul Mircea Geoană, a sesizat Curtea Constituţională pe acest aspect şi pe faptul că şi anul trecut, pe aceeaşi Lege a Educaţiei – mă rog, într-o altă formă –, Curtea a decis neconstituţionalitatea asumării răspunderii. Şi atunci era o lege constituţională – sau nu s-a discutat despre constituţionalitate – cum şi astăzi, atrag atenţia ministrului şi prim-ministrului Boc, Curtea nu s-a pronunţat asupra constituţionalităţii. Deci lauda dumnealor, cum că legea este constituţională sau că prevederile sunt constituţionale, este corectă: nici nu se va mai pronunţa constituţionalităţii – aşa sperăm, cel puţin – pentru că asumarea răspunderii a căzut. Aşteptăm şi publicarea în „Monitorul Oficial” a deciziei. Oricum, noi am început lucrul nu de ieri, de la aflarea acestei veşti, ci am început lucrul pe lege de alaltăieri.


Acum aproximativ două săptămâni, îl avertizam pe ministrul Funeriu că încercarea de asumare nu va face decât să prelungească termenul de adoptare a legii, pentru că oricum nu se poate asuma. Faptul că, ieri, decizia Curţii Constituţionale a fost cea pe care o aşteptam nu îl consider neapărat ca o victorie a noastră, ci mai degrabă ca o victorie a statului de drept din România. Decizia nu poate fi acuzată că ar fi o decizie politică, pentru că ea a fost adoptată în condiţiile în care puterea este mai bine reprezentată în Curte decât opoziţia şi, cu toate astea, nu s-a dat decizie favorabilă puterii, deci nu este o decizie politică, este o decizie absolut legală, o decizie juridică, de drept, şi este una dintre puţinele dovezi pe care le-am trăit în ultima perioadă că mai trăim într-un stat de drept.


Ce facem cu legea? Alaltăieri, marţi după-amiază, la iniţiativa preşedintelui Comisiei, ne-am adunat, am constatat că lipsea inclusiv preşedintele, pentru că a încercat să anuleze întâlnirea, şi am discutat până la orele 22. Am făcut aproximativ 20 de articole din Statut, ieri s-au mai făcut, împreună cu cei de la PDL care au fost prezenţi şi cu cei de la PNL, s-au mai dezbătut încă vreo 25 din Statutul Personalului Didactic. Practic, în acest moment, partea de preuniversitar, precum şi Statutul Personalului Didactic din preuniversitar considerăm că sunt încheiate într-o primă formă. Vom mai face o revizie finală. Urmează ca de luni de la orele 18 să ne întâlnim din nou în Comisie şi să începem dezbaterea pe învăţământul universitar. Sperăm ca în luna noiembrie – cum era ţelul nostru, aşa cum am promis şi era mult mai uşor dacă nu ne întrerupeam din activitate cu această idee cu asumarea – să încheiem activitatea de dezbatere în Comisie şi să adoptăm raportul final.


De asemenea, îmi exprim speranţa că vom continua lucrul în consens, aşa cum a fost şi ieri şi aşa cum au fost şi până ieri toate discuţiile din Comisia de Învăţământ pe această lege: toate deciziile au fost luate în consens.


Aş mai dori să fac două anunţuri sau două propuneri, să spunem: în primul rând, propun Senatului Universităţii „Babeş-Bolyai”, în calitatea mea de cadru didactic universitar, să pună în discuţie retragerea titlului de profesor universitar de Drept Constituţional domnului Emil Boc, pentru faptul că se află nu la prima greşeală, ci este, din câte ştiu, la a şasea sau a şaptea greşeală de acest gen. 

De asemenea, solicit ministrului Funeriu să îşi prezinte demisia în mod onorabil din această funcţie: a dovedit încă o dată – deşi nu mai era cazul – că nu este pregătit pentru această funcţie, că nu cunoaşte sistemul de educaţie şi că nu ştie să comunice cu cei din sistemul de învăţământ.


Vă mulţumesc! Dacă sunt întrebări?


Întrebare: Cam câte articole mai aveţi de discutat?


Ioan Mang: Din 331 de articole s-au făcut învăţământul preuniversitar, care înseamnă 105 articole, plus încă vreo 50 de articole din Statutul Personalului Didactic, partea de preuniversitar. Deci mai avem vreo 180 de articole.


Întrebare: Aţi discutat în Comisie şi articolul care prevede ca minorităţile să poată să înveţe în limba lor istoria şi geografia?


Ioan Mang: Nu. Este un articol peste care s-a sărit, nu s-a luat o decizie finală. E o decizie pe care va trebui să o luăm împreună în Comisie, să o dezbatem. Eu consider că trebuie să realizăm că trăim în Europa, să avem deschidere către toate minorităţile din ţară; pe de altă parte, nu putem fi de acord cu segregarea sau cu intenţia de segregare a copiilor în şcoli.


Vă mulţumesc!

0 thoughts on “Transcriere Conferinta de presa 4 noiembrie 2010, sediul PSD Bucuresti

Leave a Reply