Emil Boc şi Daniel Funeriu se încăpăţânează în decizii proaste şi măsuri neconstituţionale

Vineri, 12 noiembrie, Curtea Constituţională a României a dat publicităţii motivaţia Deciziei sale numărul 1431 asupra cererii formulate de Preşedintele Senatului de soluţionare a conflictului juridic de natură constituţională dintre Parlamentul României şi Guvern precum şi asupra constituţionalităţii angajării răspunderii guvernului pe Legea Educaţiei Naţionale.


Aşa după cum probabil aţi aflat deja, Curtea a dat dreptate Parlamentului. Procedura de angajare a răspunderii Guvernului pe Legea Educaţiei a fost declarată neconstituţională.


Potrivit deciziei Curţii, angajarea răspunderii este neconstituţională, fără nici o urmă de îndoială. Referitor la conflictul instituţional, acesta se datorează tentativei angajării răspunderii pe Legea educaşiei naţionale, lege aflată în dezbateri în Comisia de educaţie a Senatului. În legătură cu conflictul apărut între Guvern şi Parlament, Curtea afirmă că soluţia la acest conflict aparţine autorităţilor publice aflate în conflict. Cum vrea însă Guvernul Boc-Băsescu să rezolve acest conflict? Printr-un nou pumn în gura Parlamentului. Ei vor să ignore decizia Curţii Constituţionale care spune cât se poate de clar că "buna desfăşurarea a procesului de legiferare şi atingerea finalităţi sale, respectiv realizarea actului de guvernare în conformitate cu voinţa poporului, exercitată prin reprezentanţii săi, care constituie Parlamentul este condiţionată şi de colaborarea dintre Guvern şi Parlament".


Subliniez: colaborare dintre Guvern şi Parlament. Unde este aici însă colaborarea? Preşedintele Traian Băsescu ne solicita săptămânile trecute realizarea unui moratoriu, unui armistiţiu între forţele politice pentru următoarele 30-45 de zile. Prin atitudinea sa, premierul Boc este primul care vine să submineze orice posibilitate de a încheia un astfel de armistiţiu.


Cum poţi să colaborezi cu un Executiv care nu este dispus la un dialog real şi care doreşte cu orice preţ, chiar şi prin încălcarea Constituţiei, să-şi impună punctul de vedere?


Într-o ţară normală, având un Executiv responsabil, procedura de angajare a răspunderii – aşa cum doreşte domnul Boc – după publicarea motivaţiei Curţii Constituţionale nu ar avea cum să continue. Iar premierul Emil Boc, conferenţiar de drept constituţional, ar trebui să fie primul care realizează asta. Pe când era parlamentar, domnul deputat Boc înfiera cu mânie proletară orice tentativă a Guvernului de a conduce prin ordonanţe de urgenţă şi de a se transforma, astfel, în autoritate legiuitoare.


Astăzi, aflat în fruntea Executivului, premierul Boc face exact ceea ce critica în urmă cu doar câţiva ani în urmă: vrea să angajeze răspunderea Guvernului asupra unui proiect de lege în mod discreţionar, oricând şi în orice condiţii şi astfel să transforme Cabinetul pe care îl conduce domnul prşedinte Băsescu în autoritate legiuitoare concurentă cu Parlamentul. Ştim că domnul Boc este un profesor de drept constituţional foarte slab – dovadă stau cele şapte "realizări" neconstituţionale ale sale. De data aceasta, domnul Boc dovedeşte şi foarte multă ipocrizie. Una spune când a fost parlamentar al Opoziţiei şi alta face când este premier al Puterii…


Curtea Constituţională „constată că angajarea răspunderii Guvernului asupra proiectului Legii educaţiei naţionale, aflat în dezbatere parlamentară, respectiv la Senat, în calitate de Cameră decizională este neconstituţională şi nu îşi găseşte nici o motivare". Domnii Boc şi Funeriu ar trebui să recitească acest paragraf până îl vor învăţa pe de rost şi le va intra bine în cap.


Demersul lor nu îşi găseşte nici o motivare!


În primul rând, Curtea spune foarte limpede: legiferarea pe calea angajării răspunderii de către Guvern are caracter de excepţie şi la această modalitate de legiferare trebuie să se ajungă in extremis. Angajarea răspunderii ar trebui să fie excepţia şi nu regula, aşa cum doreşte domnul prim-ministru Boc.


În al doilea rând, condiţia urgenţei nu subzistă câtă vreme măsurile prevăzute în proiectul de lege intră în efectivitate începând cu anul şcolar 2011-2012, iar, unele dintre acestea, cu anul şcolar 2012-2013 sau chiar mult mai târziu.


În al treilea rând, Curtea nu a reţinut nici argumentul că legea a înregistrat un blocaj la Senat. Se precizează cât se poate de limpede: nu a fost identificat nici un demers al Guvernului, adresat Senatului, pentru dezbaterea proiectului de lege în procedură de urgenţă. Prin urmare, afirmaţia Guvernului în sensul că această dezbatere a fost tergiversată, nu se susţine! Mai mult decât atât, în decizia sa, Curtea Constituţională apreciază activitatea noastră din cadrul Comisiei pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport, despre care spune că este "o activitate corespunzătoare".


Practic, Curtea Constituţională a României desfiinţează toate pseudo-argumentele vehiculate până acum de domnii Boc şi Funeriu. Ea a arătat foarte clar că nu există nicio urgenţă şi nici un blocaj la nivelul Comisiei pentru învăţământ.


Pus în faţa evidenţei că a greşit şi ne-a minţit, Emil Boc nu vrea însă, sub nici un chip, să înveţe din greşelile trecutului. Am mai spus-o, dar, din păcate, mă văd nevoit să repet: parafrazându-l pe celebrul Seneca, Cabinetul Boc este un cabinet diabolic pentru că persistă în greşeală. A greşit o dată anul trecut. A greşit a doua oară, pe aceeaşi lege, şi acum o lună. Şi tot nu-i ajunge! Vrea să greşească şi a treia oară continuând procedura de angajare a răspunderii Guvernului pe Legea Educaţiei.


În loc să se aşeze la masa discuţiilor cu toate partidele politice parlamentare pentru a găsi prin consens o cale de rezolvare a situaţiei, Emil Boc şi acoliţii săi doresc să forţeze din nou legile şi Constituţia ţării, aruncând sistemul educaţional în haos. Aşa cum se ştie, conform Regulamentului Senatului, art. 93, alin. (2), noi avem obligaţia să finalizăm dezbaterile Legii educaţiei în Comisie şi să o prezentăm Plenului Senatului care să se exprime prin vot asupra acesteia. Dacă vom avea, la un moment dat, două legi ale educaţiei – una a Guvernului şi una a Parlamentului – se va crea haos în sistem. Iar dascălii, elevii şi părinţii lor trebuie să ştie că responsabili pentru haosul creat nu sunt nicidecum parlamentarii, ci domnii Boc şi Funeriu care se încăpăţânează în decizii proaste şi măsuri neconstituţionale.

Din punctul meu de vedere, soluţia pentru ieşirea din situaţia de blocaj şi stingerea conflictului dintre instituţiile statului este una simplă: Guvernul să respecte decizia Curţii Constituţionale şi să retragă asumarea răspunderii, iar noi, membrii Senatului să adoptăm cât mai repede şi cât mai bine Legea Educaţiei.

0 thoughts on “Emil Boc şi Daniel Funeriu se încăpăţânează în decizii proaste şi măsuri neconstituţionale

Leave a Reply