Ministrul educaţiei nu este preocupat de priorităţile şcolii, ci de turismul doamnei Udrea!

Am luat la cunoştinţă cu stupoare de noua iniţiativă a ministrului educaţiei: Domnul Daniel Petru Funeriu vrea să organizeze consultări publice pentru modificarea calendarului şcolar! Desigur, în principiu, nimeni nu s-ar opune unei schimbări, în sensul în care elevii să beneficieze de mai mult timp liber de Sărbătorile de iarnă. Ceea ce nu înţeleg însă este raţiunea acestui demers ministerial în acest moment, mai ales că domnia sa ştie foarte bine că o astfel de discuţie nu-şi are rostul acum, la mijlocul anului şcolar.

 

Mă întreb dacă societatea şi şcoala românească au nevoie, acum, de această aşa-zisă dezbatere? Oare nu sunt alte probleme mult mai importante şi mai stringente care ar merita o preocupare mai mare din partea Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului? 

 

Domnul Funeriu a prezentat chiar şi o propunere prin care vacanţele să fie decalate în funcţie de regiuni, iar calendarul şcolar să fie stabilit pe trei ani. Ceea ce a „uitat” însă domnia sa spună este că acest model nu este nici pe departe atât de original şi de inovativ pe cât încearcă el să ni-l prezinte. În Franţa sau Canada, ca să dau doar două exemple, un asemenea calendar şcolar este în vigoare de mulţi ani de zile.

 

În România însă, astăzi, durata vacanţei şcolare este  o falsă problemă. Nici un argument prezentat de domnul Funeriu nu rezistă unei analize critice. Să le luăm pe rând.

 

Ministrul educaţiei spune că vrea schimbarea calendarului şcolar pentru a reduce ambuteiajele din trafic. În unele state membre ale Uniunii Europene, acest argument este unul extrem de solid, decalarea concediilor şi vacanţelor fiind o necesitate. Da, în Olanda, pleci în concediu în funcţie de regiunea în care trăieşti şi îţi desfăşori activitatea pentru că 1) acolo există densitate foarte mare a populaţiei – trăiesc circa 400 de locuitori pe kilometrul pătrat, Olanda fiind o ţară din categoria celor mici ca suprafaţă, dar cu o populaţie destul de mare (peste 16,6 milioane) şi 2) sistemul de autostrăzi este supra-aglomerat.

 

Cazul României cred însă că este puţin diferit. Spre deosebire de Olanda, în România nu s-ar impune o astfel de măsură pentru că: 1) densitatea populaţiei este aproape jumătate faţă de cea din Olanda în condiţiile în care teritoriul ţării noastre este şase ori mai mare, iar totalul populaţiilor este relativ una apropiată şi 2) România nu are sistemul de autostrăzi pe care-l putem găsi în Ţările de Jos sau în alte ţări occidentale, aşa că nu avem, din păcate pentru noi toţi, autostrăzile unde să reducem ambuteiajele.

 

Al doilea argument al ministrului se referă la impulsionarea turismului. În viziunea domnului Funeriu, vacanţa şcolară înseamnă automat şi turism. Aş dori să-i aduc aminte, că dacă Guvernul din care face parte va continua să taie salariile, pensiile şi alocaţiile în ritmul actual, atunci vom ajunge în situaţia în care românii, chiar dacă ar vrea, nu vor mai putea face turism. Degeaba vor dori copiii să meargă în excursii, dacă părinţii lor nu mai au banii necesari să le plătească aceste vacanţe.

 

În al treilea rând, prin modificarea calendarului şcolar, domnul ministru încearcă să rezolve şi problema încălzirii şcolilor. În loc să vireze fondurile necesare pentru administraţiile unităţilor de învăţământ, Ministerul Educaţiei doreşte să prelungească vacanţa de iarnă, astfel încât şcolile să plătească mai puţin pentru cheltuielile de întreţinere şi încălzire. Cum doreşte domnul ministru al educaţiei să asigure un confort sporit pentru elevi? Nu investind în şcoli, ci ţinând şcolarii cât mai mult acasă.

 

În al patrulea rând, domnul Funeriu uită de evaluările naționale, care nu se pot da decât în aceeași zi în toată țara, în toate școlile, cu aceleași subiecte.

 

Din punctul meu de vedere, această propunere „originală” arată că, de fapt, scopul tuturor demersurilor ministrului este doar să taie din nou cheltuielile bugetare. Domnul Funeriu a preluat modelul şefului său, domnul Emil Boc şi s-a specializat în ascuţitul coasei cu care loveşte acolo unde se nimereşte. Şi este nevoit să taie pentru că nu este capabil să asigure un buget suficient pentru nevoile sistemului pe care, teoretic, îl conduce. Apropos de taieri: azi mai multe organizaţii studenţeşti îşi exprimau nemulţumirea vis-a-vis de "cadoul" de Crăciun făcut studenţilor de ministrul Funeriu prin tăierea taberelor studenţeşti de iarnă. E şi aceasta o măsură pentru încurajarea turismului? 

 

Mai mult decât atât, în loc să se preocupe de rezolvarea problemelor elevilor şi dascălilor, domnul Funeriu face jocuri de imagine pentru a fi placul protectorilor săi politici. Preocuparea sa este să aducă cât mai mulţi turişti pentru doamna Elena Udrea şi nu să asigure căldură şi condiţii decente în şcoli.

 

Îmi pare rău că s-a ajuns în situaţia în care pentru a-şi netezi cariera politică în PDL, un ministru al educaţiei pune mai presus interesele şefului său pe linie de partid decât interesele şcolii româneşti. Din păcate, mă văd nevoit să-i dau dreptate domnului Cezar Preda, coleg de partid al domnului Funeriu. Într-adevăr, obiceiul de dinainte de 1989, de a-ți pupa undeva șeful pe linie de partid este folosit din plin în PD-L, iar ministrul Funeriu nu putea rămâne în urma altora atunci când e vorba de președinta PD-L București, doamna Elena Udrea.

 

Cred că este limpede pentru oricine că această propunere a ministrului a fost lansată în spaţiul public nu din preocuparea sa pentru elevi sau pentru dascăli. Abordând un subiect care, cum s-ar spune, prinde la public, Daniel Petru Funeriu vrea doar să-şi sporească capitalul politic şi de imagine. În plus, prin demersul său, ministrul doreşte deturnarea atenţiei opiniei publice de la problemele reale ale educaţiei.

 

Poate că în ochii şefilor politici, ministrul Funeriu a reuşit să mai crească. Pentru elevi, părinţi şi dascăli este însă o mare dezamăgire. Problema actuală a şcolii românesti nu este durata vacanţei. Prioritar este ce se va întâmpla cu Legea Educaţiei, cum vor arăta noile documente de curriculum şcolar şi care va fi bugetul alocat educaţiei în anul 2011. Poate înainte să se gândească la vacanţă, ministrul ar trebuie să rezolve aceste probleme.

 

 

(Declaraţia politică din şedinţa Senatului României din 13 decembrie 2010)  

 

0 thoughts on “Ministrul educaţiei nu este preocupat de priorităţile şcolii, ci de turismul doamnei Udrea!

 1. Este clar ca acest minister a fost "blestemat" dupa anii ’90. Nu stiu ce a fost inainte…ca am fost elev pana in ’90 si nu constientizam ce se intampla in "spatele" scolii. Domnul Funeriu este total pe langa sistemul de invatamant, la fel ca domnul Miclea, care crede ca invatamant inseamna sa iei niste carti de la americani si sa copiezi ce scrie in ele si ai facut reforma. Problema grava a invatamantului este CORUPTIA. Toti care au fost pe scaunul de ministru dupa ’90 nu au facut nimic pentru a reduce acest fenomen. In actualul sistem de invatamant se poate cumpara orice: loc in gradinita, loc la o anumita invatatoare in clasa I, profesori la anumite materii in gimnaziu, notele la examenul de la sfarsitul clasei a VIII-a, profesorii in liceu, media de la bacalaureat si in consecinta in majoritatea cazurilor loc cu bursa la facultate, diploma de facultate, diploma de master si in sfarsit doctorat. Ce-i grav abia urmeaza…cu aceste diplome se cumpara sau aranjeaza cu carnet de partid: posturi in primarii, posturi in prefecturi sau consilii judetene, posturi in scoli (si asa se intra intr-un ciclu, ca cei care iau diploma pe bani, vor sa-si scoata "investitia"), pozitii in ministere, pozitii parlamentare. Dupa cum vede toata lumea, nu cei care sunt "prosti" si invata in scoala "reusesc", ci ceilalti. Am vazut pe propia piele ca nu poti sa ocupi o functie in invatamant numai daca minti, furi, aranjezi si asa mai departe. Problema se pune asa….o sa plece Funeriu, dar cine vine dupa el o sa-si bata joc la fel de invatamant ca cei de pana acum ?

 2. Buna Ziua!
  Eu sunt Vlad, unul dintre membri Radio Whisper – un radio antimanele dedicat bloggerilor şi nu numai.
  Am găsit întâmplător blogul tău, am citit câteva articole şi nu am vrut să ies înainte să te felicit – mi-a plăcut mult ce am găsit aici. Am fost atras de subiectele interesante si de originalitatea articolelor. Felicitari ! Noi promovăm la radio diferite articole ale bloggerilor, iar azi am promovat un articol de-al tău; am specificat sursa articolului şi am deschis şi un subiect pe baza acestuia. Dacă doresti, poţi să ne recomanzi orice articol, iar noi îl vom promova.
  Ne-ar face plăcere să ştim că ai dori să ne susţii în acest proiect de radio şi să accepţi o eventuală colaborare.
  M-am gândit aşadar să vin cu o propunere:
  Pe Radio Whisper se difuzează toate genurile de muzică, exceptând manele şi piese necenzurate. Avem şi câteva emisiuni, ştiri etc. Ne-am propus să realizăm un proiect mare, iar pentru asta avem nevoie de susţinerea şi ajutorul tău şi al celorlalţi colegi bloggeri. Dorim să creăm o echipă cât mai complexă de oameni cu un talent aparte şi m-am gândit că poate ai vrea sa ni te alături şi să colaborăm (binenţeles, pe unul dintre domeniile care îţi place). Dorim de asemenea să îţi acordăm un scurt interviu. Pentru noi sunt importante ideile şi modul de a gândi al bloggerilor şi al ascultatorilor noştri.
  Îti multumesc pentru timpul acordat, iar acum îti propun sa adaugi linkul sau bannerul nostru pe blogul tău şi să ne dai add la id-ul asculta.whisper sau un e-mail, tot la asculta.whisper@yahoo.com, pentru a discuta mai multe.

  http://www.radiowhisper.com
  Multumesc,
  Cu stimă Vlad!

Leave a Reply