Situaţie gravă în învăţământul din Suceava şi Botoşani

Am luat la cunoştinţă cu îngrijorare de situaţia profesorilor din judeţele Suceava şi Botoşani care se află în grevă spontană de mai multe zile, nemulţumiţi de faptul că nu le-au fost acordate drepturile salariale legale aferente lunii februarie. Consider că protestul lor este unul legitim şi vreau să le transmitem un mesaj de susţinere.
 
Cer în mod oficial Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului să dezamorseze conflictul şi să rectifice bugetul alocat cheltuielilor pentru salarii, astfel încât profesorii din cele două judeţe să-şi primească drepturile legale integrale în cel mai scurt timp. Nu este admisibil ca într-un stat de drept, dascălii să fie nevoiţi să iasă în stradă pentru a primi ceea ce li se cuvine de drept: salariul integral acordat la data legală. 
 
Până acum domnul ministru Funeriu a preferat să tacă pe acest subiect, dar prin interpuşi a încercat să intimideze profesorii aflaţi în grevă. Am fost informat de către colegii mei din Suceava şi Botoşani că se fac presiuni asupra lor şi sunt ameninţaţi cu desfacerea contractelor de muncă dacă nu încetează protestul, fapt ce mi se pare inadmisibil într-un stat democratic. Consider că un ministru al educaţiei responsabil ar trebui să ia toate măsurile şi să asigure toate condiţiile necesare pentru a evita o grevă în învăţământ. În loc să asigure un buget echilibrat pentru sistemul de educaţie, actualul ministru al educaţiei şi partidul din care face parte preferă să “rezolve” efectele subfinanţării: vor să-i împiedice, pe dascăli să mai protesteze, limitându-le dreptul la grevă. Din nefericire pentru elevii şi dascălii din România, aşa înţelege cuplul Boc-Funeriu că trebuie să gestionezi problemele sistemului de educaţie: prin abuz! Ministrul Funeriu se pricepe doar la discursuri, dar este incapabil să gestioneze în mod competent problemele curente ale sistemului. Atunci când apar aceste probleme, întotdeauna alţii sunt de vină şi alţii trebuie să le rezolve, de parcă rolul ministrului ar fi doar acela de a vorbi frumos la televizor.
 
Este revoltător ca un ministru al educaţiei să sancţioneze mii de dascăli din Suceava şi Botoşani doar pentru că aceştia au avut curajul să ceară punerea în aplicare a unor drepturi legale! Domnul ministru Funeriu şi echipa sa din fruntea Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului care gestionează această problemă ar trebui să-şi dea imediat demisia de onoare. Din păcate, onoarea este un cuvânt mult prea mare pentru un Guvern atât de mic şi incompetent.  

Leave a Reply