De ce se întârzie cu simplificarea procedurilor de recunoaştere şi echivalare a diplomelor obţinute în străinătate?

Am rămas cu toţii sideraţi de povestea tânărului absolvent de universitate din Statele Unite ale Americii (universitate prezentă în Top 10 din lume) care a avut nevoie de patru ani pentru a-i fi recunoscute studiile universitare şi în Romania si care încă mai aşteaptă şi astăzi echivalarea doctoratului. De asemenea, ştim cu toţii că actualul ministru al educaţiei, domnul Daniel Petru Funeriu nu a reuşit nici până astăzi, deşi conduce MECTS de aproape 500 de zile, să-şi echivaleze studiile liceale şi universitare realizate în Franţa. Pe această temă de actualitate – recunoaşterea şi echivalarea diplomelor obţinute în străinătate – am adresat săptămâna aceasta (11.04.2011) o întrebare către Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului.
Redau mai jos, conţinutul acestei întrebări parlamentare. 
"Stimate domnule ministru,
Recunoaşterea şi echivalarea diplomelor obţinute în străinătate reprezintă o problemă spinoasă a învăţământului din România, iar simplificarea procedurilor prin care aceste documente pot fi echivalate în România a rămas şi până la această oră o problemă nerezolvată. 
În mass media au apărut recent relatări despre cazurile unor tineri absolvenţi ai unor universităţi de prestigiu din Europa şi Statele Unite ale Amercii care au avut nevoie chiar şi de patru ani pentru a le fi recunoscute studiile de licenţă şi masterat şi care încă mai aşteaptă şi astăzi echivalarea studiilor de doctorat. 
În acest context, aş dori să vă întreb, domnule ministru, în ce stadiu se găseşte platforma online pe care Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului (MECTS) şi Centrul Naţional de Recunoaştere şi Echivalare a Diplomelor (CNRED) intenţionează s-o utilizeze pentru simplificarea procedurilor de recunoaştere şi echivalare a studiilor din străinătate? De asemenea, aş dori să-mi spuneţi data exactă la care va fi funcţională această platformă. Nu în ultimul rând, aş dori să vă întreb, ce v-a împiedicat până acum să debirocratizaţi procedura de recunoaştere şi echivalare a studiilor din străinătate şi de ce se întârzie atât de mult cu această măsură atât de mult aşteptată de către elevi, studenţi şi absolvenţi?
Vă mulţumesc pentru colaborare. Aştept răspuns scris."

Leave a Reply