Despre dezastrul în agricultură: gura păcătosului adevăr grăieşte

Într-o declaraţie publică, săptămâna trecută, domnul ministru al agriculturii, Valeriu Tabără afirma: "Nu suntem în criză alimentară, însă suntem într-o criză a puterii de cumpărare". Problema agriculturii româneşti nu este, aşadar, lipsa produselor din magazine, ci faptul că marea majoritate a românilor, pur şi simplu nu şi le mai poate permite! 
Faptul că românii au acces la o gamă largă de produse, dar nu le mai pot cumpăra este dovada cât se poate de evidentă a incompetenţei guvernării PDL! Ce poate fi mai grav de atât? Să ai rafturile magazinelor pline de produse, dar cetăţenii nu pot achiziţiona tot ceea ce îşi doresc pentru că au veniturile diminuate din cauza  incompetenţei guvernului.
Preţurile la produsele alimentare din România au explodat în ultimii ani, ajungând, astăzi, la un nivel insuportabil, iar Guvernul nu face altceva decât să ridice din umeri. Puterea de cumpărare a consumatorilor români rămâne cea mai scăzută în rândul statelor Uniunii Europene, iar Cabinetul Boc nu dă niciun semn că s-ar preocupa de această problemă. Cu un indice de doar 22 de puncte, România se află cu mult sub media celor 100 de puncte stabilite de Comisia Europeană, iar la această stare de fapt, din păcate, o „contribuţie” majoră au avut şi politicile guvernamentale portocalii sau mai bine zis, absenţa acestora. În ultimele luni, domnul prim-ministru Boc a fost mai preocupat să fie reales preşedinte al PDL, decât să iniţieze politici guvernamentale de relansare economică şi de creştere a puterii de cumpărare.
Agricultura românească este la pământ şi la propriu şi la figurat. În loc să găsească soluţii pentru a sprijini producţia şi producătorii autohtoni, ministrul de resort încearcă să arunce responsabilitatea în ograda altora. În ciuda faptului că se găsesc alimente suficiente pe piaţă, în ultima vreme au fost înregistrate majorări puternice de preţuri. Conform statisticilor oficiale, în luna martie, mărfurile alimentare s-au scumpit cu 1,17% faţă de februarie şi cu 4,12% comparativ cu decembrie 2010. De la începutul anului, scumpiri de peste 19% au fost înregistrate la legume şi conserve de legume, în special pentru cartofi unde creşterea a fost de 24,7%, în timp ce la fructe proaspete de 12,56%, iar la zahăr de 11,98%. Despre cât de gravă e problema, ne putem da seama dintr-o declaraţie a guvernatorului Băncii Naţionale, domnul Mugur Isărescu, care spunea recent că România are a doua cea mai mare creştere de preţuri la alimente din regiune, iar viitorul nu sună deloc bine, pentru că scumpirile nu se vor opri aici.
Creşterile mari sunt explicabile, pe de o parte, prin faptul că au crescut considerabil preţurile pe pieţele internaţionale, iar România, sub conducerea PDL a ajuns, din nefericire, o mare „putere” importatoare de produse agricole şi alimentare. Chiar şi aşa, în timp ce în Uniunea Europeană avem de a face cu o supraproducţie agricolă, în România alimentele au preţuri dintre cele mai piperate şi printre cele mai mari din întreaga Uniune. Iată încă un paradox, dacă nu v-aţi săturat încă, al guvernării aşa-zişilor profesionişti din PDL. Rafturile supermarketurilor sunt într-adevăr pline de marfă, astfel că e greu să vorbim despre vreo criză alimentară, însă pe acele rafturi la fel de greu poţi găsi legume şi fructe din producţia autohtonă; magazinele sunt ticsite doar cu produse din import: din Turcia, Grecia, Italia sau Spania. 
Pe de altă parte, ca mai în toate domeniile economiei şi în agricultură, evaziunea fiscală sub guvernarea Boc-Băsescu a atins cote endemice. Doar pe piaţa cartofilor, a fructelor şi a legumelor proaspete evaziunea fiscală este de 80-90%. Ori această piaţă nefiscalizată împinge şi ea preţurile în sus, inclusiv în ceea ce priveşte preţul cerealelor. Un alt factor care creşte în mod artificial preţul produselor în piaţă şi asupra căruia domnul ministru al agriculturii ar trebui să se aplece cu mai multă atenţie şi interes sunt samsarii şi intermediarii. Aceştia au ajuns, în ultima vreme, să deţină un cvasi-monopol în mai toate pieţele din ţară, acolo unde ţăranul cinstit nu mai are acces să-şi vândă marfa.
Când spune că avem de-a face cu o criză a puterii de cumpărare, ministrul Tabără are doar parţial dreptate. Pentru că nu este vorba doar despre o criză a puterii de cumpărare; avem de a face cu ceva mult mai grav: avem de a face cu o criză a întregului PDL şi a sistemului clientelar patronat de un Cabinet portocaliu incompetent, care, în fiecare zi, mai îngroapă puţin agricultura şi economia naţională. Vă întreb pe dumneavoastră: ce exemple de politici de sprijin real pentru fermierii şi producătorii autohtoni aţi auzit să se fi luat de când ne conduce camarila portocalie cocoţată în fotoliile de la Palatul Victoria? 
Dacă ar fi să ne luăm după gura păcătoasă a ministrului de resort, agricultura românească este într-o situaţie dezastruoasă, dar asta nu din cauza incompetenţei guvernamentale. Şi ca să nu fiu acuzat că sunt tendenţios când spun că avem de a face cu nişte incompetenţi şi incapabili, aş dori să vă citez dintr-un Raport al Curţii de Conturi dat publicităţii pe data de 17 mai 2011, raport ce vizează situaţia financiară a Societăţii Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare (SNIF), instituţie aflată în surbordinea Ministerului Agriculturii. 
Ministerul Agriculturii nu recunoaşte şi nu realizează, nici în prezent, că a fost entitatea care a avut responsabilitatea maximă, de care nu s-a achitat, în a (…) reorganiza şi privatiza SNIF, dovedind, în continuare, o lipsă totală a capacităţii de autoevaluare a propriilor acţiuni şi de asumare a propriilor erori privind modul în care şi-a îndeplinit obiectivele pentru care a fost înfiinţat, a funcţionat şi a fost finanţat din fonduri publice", se arată în documentul respectiv. Iată, aşadar, acesta este ministerul şi instituţia chemată să gestioneze problemele din agricultură! Şi ne mai mirăm că am ajuns unde am ajuns…
Dar desigur, domnii Boc şi Tabără nu au nicio vină în toate acestea. Avem un Minister al Agriculturii ineficient şi lipsit de viziune, dar domnul ministru este nevinovat. De vină sunt contribuabilii care mai plătesc dările către stat pentru a finanţa o astfel de instituţie. Avem o criză a puterii de cumpărare, dar PDL nu are nicio responsabilitate. De vină este poporul că nu are bani să cumpere! Şi, în tot acest lanţ al vinovăţiilor, cred eu, poporul român mai are o vină: îi mai suportă pe domnii Boc şi Tabără de la PDL în fruntea Guvernului…
 
Declaraţie politică din şedinţa Senatului din data de 18.05.2011 

0 thoughts on “Despre dezastrul în agricultură: gura păcătosului adevăr grăieşte

  1. Sunt multi oameni care ar vrea sa acceseze fonduri europene pentru a produce in agricultura, dar toti spun ca proiectele se aproba pe spaga, pe carnet de partid, pe comisioane uriase. Acesta este modul in care Basescu-Boc conduc tara, de fapt nu o conduc ci o distrug. Nu pot sa dau un exemplu de lucru bun pe care sa il fi facut Basescu-Boc de cand avem ghinionul sa ii avem pe cap.

Leave a Reply