Libertatea de a fi supravegheat – trăim vremuri orwelliene

Astăzi, aş vrea să vă împărtăşesc câteva gânduri vizavi de direcţia în care ne îndreptăm noi ca societate contemporană, precum şi despre relaţia dintre cetăţean şi autorităţile statului român. Uitându-mă cu atenţie la ceea ce se întâmplă în jur, în ultima vreme, observ un lucru: pe zi ce trece, ochiul vigilent al statului condus de preşedintele-jucător Traian Băsescu este tot mai prezent în viaţa noastră a tuturor. 
Din păcate, am o senzaţie neplăcută de deja vu… Pe ideea „dormiţi liniştiţi, DNA lucrează pentru dumneavoastră” sau şi mai rău "vă monitorizăm pentru binele vostru, ca să vă protejăm", societatea românească a mai făcut un pas spre „noul” tip de societate, imaginat şi dorit de Traian Băsescu şi PDL; o societate „nouă” care însă împrumută multe dintre caracteristicile unei orânduiri pe care o credeam demult apusă şi de care am crezut că am scăpat definitiv.
Riscul unui derapaj autocratic este din ce în ce mai pronunţat. Ajunge doar să vedem cum instituţiile statului de drept acţionează la comandă politică, cum Poliţia, SRI sau Procuratura sunt folosite atunci şi acolo unde interesul Puterii o cere. Instituţiile statului au ajuns simple instrumente în mâna mai marilor zilei ce se cred atotputernici, devenind astfel armele cu care PDL şi Traian Băsescu vor să ducă bătălia politică. Ei încearcă cu orice preţ, chiar şi călcând în picioare instituţii fundamentale ale statului român, să-şi creeze un avantaj electoral, în condiţiile în care, căderea PDL în preferinţele românilor este ireversibilă! 
Cred că ar trebui să tratăm cu foarte mare responsabilitate această problemă, în primul rând, pentru a da dovadă că am învăţat ceva din ceea ce ni s-a mai întâmplat de-a lungul istoriei. Folosind discursul populist practicat cu atâta „succesuri” de PDL, am putea foarte uşor să propunem să instalăm sisteme de filaj şi de urmărire nu numai în birouri sau în instituţiile publice, ci ele să fie instalate în număr cât mai mare şi pe străzi, dar şi acasă la oameni. Asta ca să se simtă pe deplin în siguranţă! Cel mai bine ar fi să fim cu toţii monitorizaţi şi dacă se poate, 24 din 24 de ore, ca să evităm producerea oricărei infracţiuni, iar Puterea politică, tot mai opacă şi mai plină de sine să-şi poată vedea de „afaceri” în mod nestingherit, fără a mai fi tulburată de vreo părere critică. 
Cei care îmbrăţişează şi susţin asemenea practici, nu trebuie să uite un lucru: viaţa fiecăruia dintre noi poate fi, la un moment dat, afectată. Şi în mod iremediabil. Nu trebuie să fim naivi: odată ce am apucat-o pe această cale, nu mai există cale de întoarcere. Să nu ne mirăm apoi că, peste un timp, vom ajunge acolo încât nimeni nu va mai scăpa de ochiul vigilent al autorităţilor, care vor putea monitoriza pe orice, oricând şi oricum. Mă întreb însă, în ce fel de societate vom ajunge să trăim noi, copiii şi nepoţii noştri, când jumătate din populaţie se va uita la monitoare şi va supraveghea cealaltă jumătate a populaţiei? Liberă şi democratică? Nicidecum! Mai degrabă aş zice că ne îndreptăm spre un model de stat poliţienesc, în care, e drept, nu ne vom mai teme de infractori, dar, mai rău, o vom face de autorităţile menite a ne „proteja”. O societate pe care eu aş denumi-o orwelliană, mergând pe ideea lui George Orwell din romanul său „1984”, în care Statul şi Fratele Cel Mare controlează prin toate mijloacele viaţa cetăţenilor. 
Cât priveşte corupţia cu care se luptă atât de dârz regimul Băsescu, nimeni nu cred că îşi mai face iluzii. Nivelul şi percepţia corupţiei vor scădea doar în statisticile oficiale, pe când în realitate vom ajunge şi mai rău decât suntem acum. În momentul în care dependenţa cetăţeanului faţă de stat creşte şi va fi expus în permanenţă bunului plac şi arbitrariului autorităţii, nu cred că cineva îşi poate imagina că ne va fi bine. 
Răul în ţara noastră a şi ajuns deja la un nivel la care îl considerăm o fatalitate. Am ajuns la o limită de la care tot ce fac Băsescu şi PDL nu ne mai stârneşte decât resemnare şi blazare. Am mai spus-o, dar mă văd nevoit să o repet: după 20 de ani de democraţie, PDL a reuşit să aducă România înapoi în epoca feudală. Guvernanţii se cred infailibili şi au renunţat să mai guverneze această ţară. Ei preferă s-o stăpânească! Nicio critică nu le mai ajunge la ureche, ba din contră, abuzează de instituţiile statului pe care le folosesc pentru a reprima orice opoziţie. 
Tot ceea ce vedem astăzi pe scena publică nu este altceva decât un episod din serialul ieftin regizat de PDL şi Traian Băsescu. Corupţii vor fi în continuare vânaţi doar la televizor, iar poporul român va fi îndopat cu teme false pregătite în laboratoarele unui regim pervertit de la valorile democratice şi care recurge fără scrupule la orice metodă pentru a-i intimida, şantaja sau constrânge pe toţi cei care gândesc diferit şi se manifestă împotriva liniei oficiale dictate de la Palatul Cotroceni sau Victoria. Toată această desfăşurare de forţe nu are altă menire decât să întimideze, să îngrădească gândirea şi acţiunea liberă, să inducă în societate o stare de nesiguranţă, să altereze profund relaţiile sociale, precum şi cele dintre instituţiile statului şi cetăţean, iar în ultimă instanţă să compromită orice idee de denocraţie şi justiţie socială. În România, acestea – DEMOCRAŢIA şi JUSTIŢIA – trebuie să aştepte vremuri mai bune, mai puţin orwelliene şi mai puţin băsiste şi pedeliste. 
 
(declaraţie politică din Senatul României – 25 mai 2011) 

0 thoughts on “Libertatea de a fi supravegheat – trăim vremuri orwelliene

  1. Cam asa este…dar sa nu uitam ca in toate guvernarile dupa ’90 s-au facut astfel de mizerii. Cu siguranta Basescu a avut de la cine sa invete joaca cu dosarele. Sa ne imaginam unde ar fi Romania acum daca in ’90 ar fi avut sansa unui presedinte interesat de econoima tarii si de problemele reale ale oamenilor(avem exemple pozitive…Cehia si Polonia). Din pacate fiecare cum a ajuns la putere a inceput sa stranga informatii in dosare valoroase pentru o lovitura sub centura, in cazul ca ar fi fost nevoie…necontand ca "adversarii" erau din propriul partid sau din celelate pardite. Basescu are avantajul ca a invatat multe de le cei carora le-a urmat….si acum le pune in practica. Sigur ca nu are nici cea mai mica scuza pentru aceste fapte…dar este cert ca sunt mai multi vinovati. Nu cred ca institutia DNA sau institutia SRI …trebuie invinuite, ci anumite persoane de acolo. In mod sigur in aceste institutii sunt multe persoane care lucreaza corect. Mai vinovati sunt cei care ii vad pe acesti hoti cum fura si nu iau atitudine. Intrebarea care ii macina pe toti romanii este urmatoarea: ce se intampla cand Basescu-PDL pica…vor fi inlocuiti niste hoti cu alti hoti ?

Leave a Reply