Masa rotundă: Judeţul Bihor – dezvoltare durabilă şi reorganizare administrativ-teritorială

Comunicat de presă / 13 iunie 2011
Vineri, 17 iunie 2011, începând cu ora 16, în sala “Toscana” a Hotelului Ramada din Oradea (Calea Aradului nr. 9), senatorul PSD, Ioan Mang organizează masa rotundă cu tema "Judeţul Bihor – dezvoltare durabilă şi reorganizare administrativ-teritorială". La eveniment sunt invitaţi să participe parlamentarii aleşi în circumscripţia Bihor, primari, conducerea Consiliului Judeţean Bihor, reprezentanţi ai Instituţiei Prefectului Bihor, directori de instituţii deconcentrate, profesori universitari, reprezentanţi ai mediului de afaceri, precum şi alţi factori interesaţi.
"Prin această întâlnire doresc să ofer cadrul necesar pentru un dialog constructiv între factorii de decizie de la nivel local privind perspectivele de dezvoltare ale judeţului Bihor. Dezbaterea despre viitorul judeţului devine cu atât mai relevantă cu cât proiectul de reorganizare administrativ-teritorială a României propus de regimul Băsescu-Boc afectează grav interesele strategice ale judeţului nostru”, susţine senatorul Mang.
Din punct de vedere procedural, este inacceptabil ca un astfel de proces să se desfăşoare prin ocolirea dezbaterii democratice şi fără consultarea cetăţenilor direct afectaţi. Trebuie amintit, în acest context, Articolul 22 din Legea administraţiei publice locale (215/2001) care stipulează, vizavi de delimitarea teritorială a comunelor, oraşelor, municipiilor şi judeţelor, că: "Orice modificare a limitelor teritoriale ale acestora se poate efectua numai prin lege şi numai după consultarea prealabilă a cetăţenilor din unităţile administrativ-teritoriale respective prin referendum, care se organizează potrivit legii."
În ceea ce priveşte conţinutul proiectului Partidului Democrat-Liberal şi al preşedintelui Traian Băsescu, "comasarea" judeţului Bihor cu judeţe precum Cluj sau Bistriţa-Năsăud este nu numai artificială, dar şi inoportună. Mai mult decât atât, pierderea calităţii de reşedinţă de judeţ pentru municipiul Oradea va reprezenta o frână puternică în calea dezvoltării socio-economice nu doar a oraşului, ci a întregii regiuni. 
„Toţi cei care am fost aleşi parlamentari ai acestui judeţ, precum şi cei care deţin demnităţi publice la nivel local trebuie să luăm poziţie împotriva unui astfel de demers populist. Nu avem altă variantă decât să ne aşezăm la masa discuţiilor şi să regândim problema. Eu sunt optimist în această privinţă şi sper ca la finalul întâlnirii de vineri să ne putem da mâna cu toţii, indiferent de culoarea politică, cu atât mai mult cu cât o facem în interesul judeţului Bihor şi, până la urmă, în interesul locuitorilor acestui judeţ”, crede senatorul Ioan Mang. 

Leave a Reply