Traian Băsescu trebuie să lase România să respire

Declaraţia mea politică de săptămâna aceasta din Senatul României s-a intitulat „Traian Băsescu trebuie să lase România să respire”. Ea a pornit de la o monitorizare a revistei Business Magazin (nr. 333/2011) ce a reunit discursurile şi alocuţiunile preşedintelui Traian Băsescu din fiecare an, de la preluarea mandatului în 2004 până în prezent. Concluzia: nu a apărut vreo schimbare semnificativă în niciunul dintre cei şapte ani de discurs prezidenţial. Două cuvinte se repetă, aproape obsesiv la şeful statului: “România” şi “trebuie”. Din 2004 încoace aceste două cuvinte au fost folosite de cele mai multe ori de către Traian Băsescu în ieşirile sale publice. Aşadar, de şapte ani "România trebuie", de şapte ani Traian Băsescu ne vorbeşte, folosind cuvinte mari, despre "modernizarea statului". De şapte ani, Traian Băsescu ne dă lecţii. De şapte ani însă nu se întâmplă nimic… 
Ne întrebăm cu toţii ce s-a ales din marea reformă a lui Traian Băsescu? Ce au câştigat România şi românii în ultimii şapte ani sub conducerea preşedintelui Băsescu? Cu ce realizare va rămâne el în istoria României? Cum şi-l vor aminti viitoarele generaţii pe şeful statului şi ce se va spune despre România pe care a condus-o cu o mână forte primul preşedinte-jucător al ţării? 
La fel cum discursul prezidenţial a rămas neschimbat în ultimii şapte ani, aşa şi România a rămas la fel. Astăzi, dezamăgirea în rândul societăţii româneşti este uriaşă. În ultimii şapte ani, sub guvernarea PDL şi a lui Traian Băsescu, România a stagnat, iar modernizarea mult promisă se mai lasă aşteptată. Sub regimul Băsescu-PDL, vorbim despre o şansă ratată pentru România, fie că ne referim la economie, justiţie, sănătate, infrastructură sau educaţie.
Din nefericire, în ultimii şapte ani, românii au "beneficiat" mai degrabă de discursuri populiste şi mai puţin de o guvernare competentă. Am avut parte de foarte mult praf în ochi şi foarte multe teme false de dezbatere. Cele cu adevărat importante, fie au fost uitate din discursul Puterii, fie au fost compromise. Nu merg mai departe decât de modul populist în care Traian Băsescu şi PDL au înţeles să acţioneze în două probleme fundamentale pentru România: reforma constituţională şi reorganizarea administrativ-teritorială! 
Traian Băsescu s-a vrut un preşedinte-jucător şi un lider vizionar. În ceea ce priveşte « jocul » preşedintelui, într-adevăr, românii au avut parte de foarte mult teatru şi circ, gâlceavă şi diletantism, cu preşedintele Băsescu în rolul principal. În ceea ce priveşte « vizionarismul » preşedintelui, am avut parte de foarte multe vorbe şi prea puţine proiecte şi soluţii concrete. La o analiză serioasă, dincolo de discursul normativ al preşedintelui, cu ce altceva ne-am ales sub « conducerea » sa ? 
Pentru a putea stăpâni România, Traian Băsescu şi PDL au dus, în ultimii şapte ani, o politică permanentă de învrăjbire a diferitelor categorii sociale şi de subminare a încrederii sociale a românilor. Efectele sunt evidente: aşa cum au observat specialiştii, astăzi, în România se conturează un câmp al percepţiei sociale foarte puternic fracturat. Totul este perceput ca fiind din ce în ce mai bine acasă, comparativ cu o lume înconjurătoare din ce în ce mai rea. Altfel spus: între Putere şi populaţie s-a format o prăpastie, deziluzia faţă de viaţa socială devenind respingere a societăţii şi, la limită, spun aceiaşi specialişti, fuga din societate. Omul se simte bine, împlinit şi îşi găseşte rostul doar acasă. Societatea îşi pierde tot mai mult sensul! Pe termen lung, este un fenomen extrem de grav, mult mai grav decât pierderea banilor în urma crizei economice care, în principiu, poate fi remediată în câţiva ani…
Iată tabloul societăţii româneşti, pe care după şapte de conducere “luminată” ne-o lasă moştenire Traian Băsescu şi PDL. Răul în ţara noastră a ajuns la un nivel la care deja îl considerăm o fatalitate. Am ajuns la o limită de la care tot ce fac Băsescu şi PDL deja nu ne mai stârneşte decât un simplu ridicat din umeri sau o replică de genul “ăştia sunt, ce să le mai faci?” Dacă lipseşte ceva astăzi în România, acel ceva este cu siguranţă perspectiva şi încrederea în viitor. Din păcate, fatalismul şi descurajarea generală din societate s-au extins atât de mult sub regimul PDL-Băsescu, încât ele ne sunt adversare mult mai puternice chiar decât ciuperca pedelistă care sufocă guvernarea. 
Haideţi să lăsăm ţara să respire…” A fost mesajul pe care preşedintele Băsescu l-a transmis luni de la tribuna Parlamentului. Cred că în acest punct putem cădea cu toţii de acord: România trebuie lăsată să respire şi să se dezvolte. Iar primii care trebuie să facă acest lucru, adică să facă un pas în spate, sunt chiar PDL şi Traian Băsescu. Abia în ziua în care vom scăpa de Traian Băsescu şi de clica sa portocalie care sufocă România, românii se vor putea simţi cu adevărat uşuraţi şi încrezători în viitor. În termenii discursului prezidenţial din ultimii şapte ani, concluzia mea nu poate fi decât una singură: Traian Băsescu trebuie să lase România să respire
 

Leave a Reply