Pe când un nou Curriculum naţional?

În conformitate cu articolul 361, alineatul 3, litera b din Legea Educaţiei Naţionale "măsura introducerii clasei a IX-a în învăţământul gimnazial intră în vigoare începând cu generaţia de elevi care începe clasa a V-a în anul şcolar 2011-2012".

 

Deşi anul şcolar a debutat de mai bine de patru săptămâni de zile, nici până la această oră, deşi avea opt luni la dispoziţie, Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului nu a finalizat noul Curriculum Naţional, astfel încât planurile-cadru de învăţământ, programele şcolare şi manualele pentru gimnaziu au rămas neschimbate. Practic, generaţia de elevi care a început clasa a V-a în acest an va studia în următorii cinci ani după aceeaşi programă şi aceleaşi manuale precum colegii lor din generaţiile anterioare care au studiat pe vechea structură de patru ani.

 

Din punctul meu de vedere, această situaţie arată încă odată ipocrizia Guvernului PDL. Mai ţineţi minte motivul pentru care Legea Educaţiei Nationale a "trebuit" promovată prin procedura asumării răspunderii guvernamentale? Boc şi Funeriu au motivat atunci tocmai prin urgenţa implementării noilor măsuri, inclusiv introducerea clasei a IX-a în învăţământul gimnazial. Ori fără noul cadru de referinţă al curriculumului naional, nici o lege nu poate să aducă în mod real schimbarea necesară în sistemul de învăţământ. Avem o lege nouă, dar lucrurile au rămas la fel ca înainte! Şi atunci unde e marea reformă a PDL?


Având în vedere această situaţie, l-am întrebat săptămâna aceasta pe ministrul Daniel Petru Funeriu de ce s-a întârziat atât de mult cu elaborarea noului Curriculum National, cum va corecta situaţia apărută în cazul elevilor care au început deja clasa a V-a şi când vor fi elaborate şi publicate noile planuri-cadru, programe scolare şi manuale şcolare.


Sunt foarte curios de data aceasta ministrul pe cine va da vina…

0 thoughts on “Pe când un nou Curriculum naţional?

  1. 1. De vină sunt, evident, d-na Andronescu şi dl. Marga, eventual şi Spiru Haret.
    2. Exaltările lui Funeriu sunt datorate şi unor dezechilibre psihiatrice evidente. În plus, acest om n-a condus niciodată măcar o firmă cu 2 angajaţi. În afară de curiculă, există şi impedimente tehnice majore la care nu s-a gândit, din cauza acestui tip de exaltare "reformistă". Un exemplu banal – spaţiul insuficient. Ar trebui să mărim (inclusiv fizic) şcoala Oltea Doamna cu 15% !!! În acelaşi timp, liceelor le vor rămâne spaţii excedentare. În ciuda obtuzităţii sale, lui Funeriu ar fi trebuit să-i treacă prin cap acest detaliu deoarece s-a lovit de criza de spaţii de învăţământ încă din clasa întâi – a fost doar a doua sau a treia generaţie de decreţei.

  2. În toată lumea Euro scade, doar la noi a atins nivelul maxim al ultimelor 15 luni !!! Este o cârdăşie fără perdea între BNR şi Guvernul boc – la fel s-a întâmplat şi anul trecut. Se măreşte artificial cursul Euro pentru 1 octombrie, după care cursul revine la “normal”. Pentru că această cotaţie dă nivelul accizelor pentru întreg anul următor ! Este încă o “discretă” măsură de austeritate pe care văd că n-o bagă nimeni în seamă, în ciuda faptului că va avea un impact major asupra buzunarelor noastre.

Leave a Reply