Incompetenţii populişti din PDL, în goană disperată după voturi

Am observat în ultimul timp câteva mişcări concertate ale Puterii menite a mai salva ceva din aparenţe şi a păstra PDL la guvernare şi după alegerile de anul viitor. PD-L încearcă să găsească formula, alta decât cea guvernamentală, prin care să reducă efectele politice ale unei guvernări dezastruoase pentru români. În loc să se concetreze pe îmbunătăţirea performanţei guvernamentale, PDL încearcă să păstreze puterea politică utilizând un întreg arsenal de „şmecherii” politicianiste, unele la periferia practicii democratice, altele situate deja în zona Codului Penal.


 

O primă mişcare prin care se doreşte a se diminua dezastrul electoral ce se prefigurează pentru 2012 este constituirea unei “mari” coaliţii în jurul PDL. Unii o numesc Albă-ca-Zăpada, alţii vorbesc despre Noua Republică sau Mişcarea Populară. Ideea este ca PDL să atragă în jurul său cât mai mulţi sateliţi, chiar dacă minusculi. Scopul scuză mijloacele, iar scopul este de a şterge imaginea de partid obosit şi de a-l prezenta drept unul dinamic şi cu resurse politice. PDL vrea să se reinventeze şi are nevoie stringentă de credibilitate. Pentru a obţine acest lucru, liderii portocalii preferă calea mai uşoară: schimbă firma la partid! Nimeni din PDL nu se mai ocupă de buna guvernare şi de politici publice serioase, cu toţii sunt disperaţi să găsească formula politică „magică” care să-i menţină la suprafaţă.

 

În acest sens trebuie interpretată şi dorinţa unora de a abandona culoarea emblematica a partidului. PDL a dezamăgit ca partid revoluţionar – după model ucrainean – aşa zisele reforme au eşuat rând pe rând, aşa că portocaliul nu mai poate fi culoarea fericirii şi nici a victoriei electorale pentru PDL.Pe cale de consecinţă, partidul se reorientează şi se revopseşte, într-o încercare disperată de a păcăli din nou electoratul. Indiferent însă de culoarea gardului pedelist, românii sunt conştienţi că înăuntru stă ascuns leopardul!

 

Noua construcţie denumită de dreapta a fost gândită în laboratoarele PDL şi cu un alt scop: este momeala prin care se încearcă atragerea PNL şi, implicit, destructurarea Uniunii Social Liberale. Cum PDL nu mai are unde să crească din punct de vedere electoral, Mişcarea Populară are menirea de a şubrezi poziţia USL. Astfel, se pune la dispoziţia liberalilor nemulţumiţi de actuala conducere o barcă ideologică, în care să poată sări fără prea mari remuşcări. Guvernarea lui Traian Băsescu şi Emil Boc s-a sprijinit şi până acum pe dezertori şi trădători. PDL nu face altceva decât să continue această linie şi să se salveze de la naufragiu cu ajutorul lichelelor!

 

Alegerea primarilor dintr-un singur tur de scrutin, coroborată cu “comasarea” alegerilor locale cu cele parlamentare constituie alte două mişcări politice menite a asigura un avantaj partidului de guvernământ. Alegerile dintr-un singur tur avantajează clar actualii ocupanţi ai fotoliilor de primar. Aceştia, prin resursele politice şi economice pe care le controlează, vor porni în cursa electorală cu prima şansă în faţa oricărui contracandidat, indiferent de la ce partid va candida acesta. Numai aşa, PDL îşi va putea păstra cei 30% din primarii României, altfel nu are nicio şansă! Pe de altă parte, “comasarea” alegerilor are drept obiectiv deturnarea atenţiei electoratului de la problemele reale ale ţării, de la incompetenţa guvernanţilor de la PDL. Adăugaţi aici şi iniţiativa sistemului electoral bazat pe vot majoritar pur, şi avem puzle-ul aproape complet. Actualii guvernanţi nu mai vor ca în alegeri să se vorbească despre partide şi Guvern, ştiind că aici PDL pierde clar în faţa USL, ci doresc să mute accentul pe oameni: în alegeri locale se votează oameni şi nu partide, la fel şi în cazul votului uninominal. Se merge pe ideea că electoratul îşi va alege parlamentarul nu în funcţie de partidul din care provine acesta, ci în funcţie de alte calităţi, mai personale, ale candidatului: notorietate, încredere, putere financiară, etc. PDL preferă orice altceva însă nu vot politic.

 

Strategii PDL au mai gândit şi alte măsuri menite a le oferi un avantaj nemeritat: votul prin corespondenţă al diasporei este cea mai străvezie măsură prin care PDL încearcă să “fure” votul românilor. Un sistem gestionat doar de instituţiile statului controlate de PDL şi care exclude controlul democratic al Opoziţiei nu poate decât să ne ducă cu gândul la tentativa PDL de a frauda – din nou! – alegerile. Ca să rămână la putere, PDL a dovedit că nu se dă îndărăt nici măcar de la ilegalităţile cele mai vădite. Alegerile parţiale de la Neamţ de anul acesta au arătat cel mai bine disponibilitatea şi “meşteşugul” reprezentanţilor PDL în astfel de metode neortodoxe şi ilegale.

 

La trei ani după ultimele alegeri, aproape toate neregulile raportate atunci de Opoziţie au rămas nesancţionate, deşi în majoritatea cazurilor încălcarea legii a fost flagrantă. În judeţul Bihor, de exemplu, în 2009 s-au înregistrat 415 cazuri de încălcare a legislaţiei electorale. Dintre acestea însă numai unul singur a fost trimis în Justiţie! Este vorba despre cazul unei activiste PDL, membră într-o secţie de vot din Oradea, care a pus ştampila în locul a 11 persoane!!! În mod paradoxal, deşi şi-a recunoscut vina în faţa anchetatorilor, PDL a făcut scut în jurul ei, iar femeia este şi astăzi membră de partid. Ce au învăţat activiştii PDL din acest caz? Cine vrea să fure voturi pentru partid o poate face fără nicio teamă, căci riscul de a fi prins şi pedepsit e unul redus în comparaţie cu recompensa şi “solidaritatea” oferite de partid.

 

Există deja semnale că şi anul viitor PDL vrea să procedeze la fel. Reprezentanţii partidului din secţiile de votare vor avea, din nou, sarcina să introducă în urne cât mai multe buletine de vot în locul celor care nu se prezintă la votare. Frauda PDL nu se va opri însă aici! Cu o populaţie dezinteresată de politică şi sărăcită în mod sistematic de guvernanţi, activiştilor PDL nu le va fi greu să “cumpere” votul, mai ales că puşculiţa de partid este plină de bani-gheaţă adunaţi din contractele preferenţiale acordate clientelei PDL!

 

Am încercat să analizez toate aceste practici nedemocratice şi ilegale ale PDL, în primul rând, pentru a ne pune în gardă în pregătirea viitoarelor alegeri şi pentru a le arăta portocaliilor că le cunoaştem toate intenţiile. Trebuie să fim conştienţi că în 2012 nu ne vom confrunta doar cu un partid aflat la butoanele puterii, ci vom avea în faţă un adversar disperat să nu piardă. Un eşec electoral pentru mulţi pedelişti ar însemna un dezastru: pentru foarte mulţi ar însemna puşcăria! Ar fi un dezastru şi pentru toţi incompetenţii cocoţaţi în funcţii publice, pentru toţi infractorii care au fraudat alegerile, pentru toţi corupţii care au ţepuit bugetul statului. Toţi aceştia nu vor să lase din mâini frâiele Puterii şi pentru asta sunt dispuşi să facă orice!

 

Disperarea pedelistă o putem contracara prin mobilizare şi organizare exemplare şi printr-o atitudine civică activă. În final, doresc să le transmit PDL-iştilor că toate încercările şi tertipurile lor sunt în zadar: anul viitor vor pierde alegerile!

 

(Declaraţie politică din 19.10.2011)

0 thoughts on “Incompetenţii populişti din PDL, în goană disperată după voturi

  1. Este clar ca indiferent ce constructie politica vor face, impreuna cu toti satelitii lor nu vor lua mai mult de 20-25%. Intrebarea este…. cat o sa reusesca sa fure ?

Leave a Reply