Consiliul Naţional al PSD – problemele de pe agenda grupului de lucru în domeniul educaţiei

Astăzi, la Palatul Parlamentului din Bucureşti debutează lucrările Consiliului Naţional al PSD. Este momentul în care aducem în prim-plan suportul doctrinar coerent al abordărilor noastre în diferite domenii. Dorim să arătăm românilor cum gândim şi să dovedim că politica noastră de pe aliniamente social-democrate este modernă, flexibilă, adaptată realităţilor şi pe deplin conectată la soluţiile de fond pe care lumea civilizată le oferă crizei globale în care trăim.

 

În domeniul educaţiei, cel pe care îl coordonez în calitate de preşedinte al Departamentului de Educaţie Publică, Cercetare şi Sport pornim de la premisa că "educaţia este cu adevărat unica şansă a României. România a cunoscut prea numeroase şi extravagante „reforme ale educaţiei”, al căror rezultat este, în mod evident, nesatisfăcător. Pentru că educaţia să poate deveni principalul motor de dezvoltare al României, este obligatoriu să restabilim încrederea în valoarea şi utilitatea socială a educaţiei, atât de discreditate de regimul actual. Salarizarea cadrelor didactice şi a specialiştilor din sistemul de cercetare-dezvoltare va fi pe măsura utilităţii sociale ridicate a acestora; experimentele şi ambiţiile personale privind „reforma educaţiei” vor înceta, iar sistemul educational va avea o structură predictibilă".  (PSD promovează şi apără Statul Social responsabil)

 

Întrebările la care vom încercă să găsim un răspuns în cadrul grupului de lucru pe domeniul educaţiei sunt următoarele:

 

1. Cum restabilim încrederea în valoarea şi utilitatea socială a educaţiei?


2. Cum rezolvăm problema instabilităţii legislative în acest domeniu?


3. Cum gândim sistemele de evaluare şi selectie astfel încât acestea să asigure şanse de reuşită elevilor, în funcţie de aptitudinile şi pregătirea fiecăruia?


4. Cum facem ca învăţământul public să fie mai accesibil pentru grupurile defavorizate de copii?


5. Cum atragem tineri absolvenţi valoroşi spre sistemul de învăţământ autohton?


6. Cum stopăm plecarea din sistem a cadrelor didactice de calitate?


7. Cum putem creşte competitivitatea învăţământului universitar românesc?


8. Cum relansăm cercetarea, mai ales în domeniile în care România poate face performanţă?


9. Cum încurajăm şcolile profesionale şi liceele să formuleze secţiuni de curriculum adaptate pieţei muncii locale şi regionale?


10. Cum eliminăm politizarea numirilor la conducerile şcolilor şi inspectoratelor?

 

 

0 thoughts on “Consiliul Naţional al PSD – problemele de pe agenda grupului de lucru în domeniul educaţiei

  1. De 20 de ani se cam tot pun aceste intrebari. S-au dat diverse raspunsuri la ele. Problema este ca nimeni nu a facut nimic pentru invatamant in mod real. Toti si-au asigurat spatele, buzunarele, scaunele, rudele,…, pe spatele invatamantului. In aceste conditii au fost promovate tot felul de nulitati in diverse functii in sistem. Sunt personaje care au facut facultatea la seral pana in ’90, iar acum au doctorate si asa mai departe…dar la catedra nu au aratat nimic. As vrea sa vad ca se face ordine in sistem. Se poate face acest lucru, numai sa se vrea. Se poate propune ca inspectorii de specialitate, de exemplu, sa fie alesi prin vot secret de catre profesorii de specialitate din judetul respectiv. Directorii de scoli si adjunctii la fel. Acesta ar fi un pas serios spre depolitizare. O persoana pusa de partid intr-o functie, sigur nu se poate ‘manifesta’ moral si profesionist. Daca in schimb, este aleasa prin vot secret, adica nu trebuie sa dea bir partidului, in mod sigur calitatea o sa creasca. Trebuie sa avem curajul sa facem pasul spre valoare. Daca doar aruncam vorbe frumoase pe la televizor si cand ajungem cu puterea in mana, impartim functii pe carnete de partid sau pe bani, totul se duce de rapa.

Leave a Reply