Românii au nevoie de un guvern în care să aibă încredere

Premierul Emil Boc a declarat, marţi, că Europa se întoarce spre austeritate, iar prognozele de creştere economică s-au diminuat substanţial. ”Știu că este greu să le spun asta românilor. Românii o duc greu, dar în lume se duce greu", a spus Boc la ieşirea din instanţa de judecată, unde a fost audiat în urma plângerii făcute de Sorin Ovidiu Vîntu.
 
Pornind de la ceea ce a spus premierul, astăzi am avut o declarație politică în plenul Senatului pe care am să o redau în continuare.
 
Teoria economică spune că, în perioadele de criză, cererea scade, oamenii consumând mai puţin. Pe cale de consecință, producţia economică va scădea şi ea, ceea ce va determina un lanț de efecte negative precum restrângerea activității companiilor, creșterea șomajului, falimente, etc. Toate acestea vor antrena o contracţie şi mai mare a cererii, adâncind astfel criza și recesiunea.
Astăzi, în ciuda discursului guvernanților din PDL, România se găsește în plin blocaj economic și social, situație pe care unii au denumit-o ”echilibrul malefic”: românii ar cheltui mai mult dacă ar avea locuri de muncă, iar companiile ar angaja mai mult dacă societatea ar cheltui mai mult, numai că nici una din părți nu îndrăznește să facă prima mișcare. Blocajul nu poate fi spart decât prin intervenţia masivă a statului care, prin investiţii în infrastructură şi lucrări publice, poate să creeze locuri de muncă și să stimuleze economia. Singurul neajuns al acestei paradigme este că ea produce deficite bugetare. În timpuri de criză, încasările statului scad oricum, iar dacă cheltuielile publice sporesc, deficitele vor creşte și ele în mod inevitabil. 
Așadar, puși în fața unei astfel de situații, guvernanții trebuie să ia o decizie vitală: vor combate deficitul bugetar prin măsuri de austeritate sau vor încerca să creeze locuri de muncă și să repornească motoarele economiei, chiar cu prețul unui deficit bugetar mai mare? Altfel spus, ce este mai important pentru guvern: o abstractizare (deficitul) sau drama oamenilor (șomajul)?
În funcție de răspunsul pe care îl dă la această întrebare, un guvern poate adopta diferite tipuri de politici. Până acum, Guvernul Băsescu-Boc a ales calea mai ușoară: s-a luptat ”eroic” cu deficitul bugetar și a tăiat de unde a putut. Nimeni din guvern nu s-a gândit prea mult însă la ce va pune în loc. Personal, nu am văzut până acum din partea miniștrilor Cabinetului Boc acele măsuri coerente care să stimuleze economia reală și să producă plus-valoare pentru români. Eventual doar pentru clica pedelistă. Mai mult decât atât, nu au existat nici eforturi susținute din partea autorităților pentru o mai bună colectare a veniturilor la bugetul de stat. Având la conducere Guvernul Băsescu-Boc România a ajuns ultima țară din Uniunea Europeană în ceea ce privește încasările bugetare și prima țară în ceea ce privește evaziunea fiscală. Din această cauză, Guvernul nu împarte acum bugetul, ci împarte, de fapt, sărăcia! 
Tot calculând deficite, guvernanții portocalii în frunte cu premierul Boc au uitat de oameni, de temerile și nevoile acestora. În timp ce românii trăiesc din ce în ce mai prost și fără o perspectivă clară asupra viitorului, reprezentanții de vârf ai PDL nu contenesc să vorbească despre austeritate, despre tăieri, despre înghețări de pensii și salarii. Miniștrii Guvernului Băsescu-Boc fac exact ceea ce nu ar trebui să facă: în loc să inspire încredere prin acțiunile lor, demotivează și demoralizează prin incompetența și corupția care îi înconjoară.
Revenind la teoria economică, aceasta spune că cel mai grav lucru care se poate întâmpla într-o perioadă de criză – dincolo de toate problemele financiare – este năruirea încrederii populației în guvernanți și în politicile acestora. Şi ea se năruie tocmai datorită politicilor de austeritate bugetară. E ca şi cum în loc să le ofere colacul de salvare unor naufragiați, guvernul le-ar repeta la nesfârşit cât de rău le este și ce sfârșit tragic îi așteaptă. În loc să vină cu politici viguroase, care să inspire optimism şi încredere, Guvernul se blochează în faţa unor abstractizări. Este şi cazul Cabinetului Băsescu-Boc: el este total lipsit de credibilitate, astfel încât orice măsuri ar lua acestea – chiar dacă prin absurd acestea ar fi corecte – ele tot nu vor mai putea avea efectul dorit. 
Procentul încrederii românilor în Guvern și instituțiile statului a ajuns în guvernarea Băsescu-Boc la cele mai scăzute niveluri: doar 7% din români mai au încredere în Guvern conform ultimelor sondaje de opinie, iar 80% consideră că țara se îndreaptă într-o direcție greșită. Sunt date care ar trebui să îngrijoreze pe orice ministru responsabil. Se pare însă că pentru membrii Cabinetului Băsescu-Boc pierderea încrederii și implicit a legitimității nu reprezintă o problemă. Nu reprezintă o problemă pentru că ei au încetat de mult să mai guverneze pentru oameni; stăpânesc țara strict în interes personal și al găștilor portocalii care îi susțin.
Când vine vorba despre lucrurile de care se tem cel mai mult, într-o ordine a priorităţilor, românii se arată preocupați mai ales de viitorul copiilor, de înrăutăţirea stării de sănătate personală, de pierderea locului de muncă, de creşterea preţurilor sau de diminuarea salariilor și a pensiilor. Acestea sunt problemele reale ale românilor. Nimeni nu menționează deficitul bugetar, abstractizarea de care se arată atât de preocupat Guvernul Băsescu-Boc. Practic, am ajuns la un dialog al surzilor în care agenda guvernamentală este total paralelă cu agenda și socilitările cetățenilor.
Așa cum au arătat specialiștii din domeniu, un deficit bugetar de 1,9% pentru 2012, cât și-a propus actualul Guvern, urmat de o altă corecție și mai drastică în 2013 (cu deficit zero) va fi extrem de greu de realizat dacă nu va exista o creștere economică sănătoasă care să aducă venituri fiscale suplimentare la buget. În același timp, e necesară și o crește substanțială a absorbției fondurilor europene care să mai acopere din găurile interne. În plus de asta, Guvernul Băsescu-Boc trebuie să se gândească și cum crește randamentul investițiilor publice, pentru că la ce se întâmplă astăzi în România, aceste investiții nu produc altceva decât risipă!
Când vorbim de cheltuieli publice pentru stimularea economiei, trebuie să ținem cont de un lucru esențial: nu orice cheltuială de acest gen garantează repornirea motorului economic! Așadar, nu orice cheltuială pe care guvernul o numește investiție va avea efectul scontat. Investițiile publice trebuie direcţionate către sectoarele cu adevărat importante, în caz contrar riscă să nu aibă nici un efect şi să se transforme în risipă inutilă. Nu prin construcții de săli de sport în sate fără copii, nu prin stadioane în pantă, nu prin patinoare și bazine de înot la suprapreț sau tăieri de panglici la fiecare kilometru de autostradă se face dezvoltare și se crește PIB-ul României. Aceste investiții produc prea puține beneficii pentru stat și pentru cetățeni și, de fapt, au un singur efect: aduc bani mai mulți la pușculița PDL.
Guvernul girat de președintele Traian Băsescu trebuie să știe că reţeta magică pentru ieșire din criză nu constă în a face investiţii publice pur şi simplu, aşa cum nu este suficient să operezi reduceri bugetare pentru a diminua deficitul. De fapt, lecția pe care acest guvern PDL trebuie să o învețe este că nu există nicio reţetă magică! Există doar viziune strategică, competență și profesionalism pentru a pune în practică această viziune. Din nefericire, la domniile lor găsim doar incompetență, nepotism și corupție. Tocmai de aceea pentru a ieși din criză, România are nevoie înainte de orice măsură economică de una politică: eliminarea mafiei pedeliste și schimbarea actualului guvern cu unul care să recâștige încrederea românilor!
 

0 thoughts on “Românii au nevoie de un guvern în care să aibă încredere

  1. O ştire de azi: România înregistreazã cea mai scăzută rată a obezităţii din Uniune. Eurostat a analizat datele din 2008 şi 2009 raportate de 19 state membre UE şi a concluzionat că în România doar 8% dintre femei şi 7,6% dintre bărbaţi sunt obezi.
    Parcă văd cum se vor lăuda Băsescu şi Boc: "În timpul mandatului meu şi datorită înţeleptelor mele măsuri pseudo-economice, românii au căpătat o siluetă de invidiat !"

Leave a Reply