Sunt solidar cu protestele studenților

În calitate de profesor și de cetăţean preocupat de soarta învățământului și, până la urmă, de viitorul societății românești, doresc să exprim pe această cale întregul meu sprijin pentru mișcarea de protest a studenților care, de săptămâna trecută, au ocupat aula Facultății de Istorie din cadrul Universităţii București. Gestul lor este unul de admirat și de apreciat. Ei merită respectul nostru pentru curajul de a-și revendica drepturile lor firești și legale.
 
Studenții au dreptate să fie îngrijoraţi şi să protesteze. Neaplicarea Legii Educației Naționale și subfinanțarea cronică a învățământului se răsfrâng direct asupra vieții studențești, fiindu-le grav afectate șansele de reuşită în viitor. Un buget național care sacrifică angajamentul nostru pentru educaţie este un buget care sacrifică viitorul ţării și al copiiilor noştri. Ei sunt perfect îndreptățiți să manifeste și, personal, nu văd în acțiunea lor decât un act civic care ar trebui urmat și de alte categorii sociale.
 
Trebuie să încurajăm aceste proteste şi să ascultăm cu mare atenţie mesajul studenților. Ei nu cer altceva decât respectarea legii și al Pactului Național pentru Educație: vor ca Guvernul să aloce minimum 6% din PIB pentru educație și 1% pentru cercetare. În opinia mea, toate revendicările, incluzând aici o mai bună reprezentare în actul decizional, reformarea programelor de studii, introducerea admiterii pe bază de examen şi evaluarea obligatorie a profesorilor de către studenţi sunt nu doar legitime, dar și de bun simț.
 
Tinerii care au ocupat aula Facultății de Istorie din Bucureşti s-au inspirat probabil din ce se întâmplă în jurul lor în lume, şi atâta timp cât protestul se desfăşoară în condiţii paşnice, cred că ne aflăm într-o situație normală pentru o societate democratică. Anormale sunt tăcerea şi acceptarea obedientă a încălcării drepturilor cetăţeneşti, precum şi pasivitatea decidenţilor politici şi guvernamentali.
 
Lipsa de reacție a Ministerului Educației, Cercetării, Tineretului şi Sportului este pentru mine dovada clară că guvernanții nu au nici argumente și nici soluții pentru situația dramatică în care au adus sistemul educațional din România.
 
Aş dori să încurajez studenţii să-și continue acțiunea și să nu se lase păcăliți și manipulați de guvernanți. De asemenea, doresc să îndemn și tinerii din alte centre universitare să se alăture colegilor lor din București. Numai printr-o acțiune concertată și de anvergură ei îşi vor atinge obiectivele. Ocupând sălile de curs din universități sau ieșind în stradă, precum o fac profesorii din faţa sediului Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului mai putem obține respectarea drepturilor noastre legale și sociale. Din păcate, regimul Băsescu-Boc a distrus instituția dialogului social, prin urmare, numai prin astfel de presiuni publice mai putem schimba lucrurile în România.

 

0 thoughts on “Sunt solidar cu protestele studenților

Leave a Reply