Dezbatere – “Legea 153/2011 şi situaţia clădirilor monumente istorice din municipiul Oradea”

Astăzi, împreună cu colegul meu din Uniunea Social-Liberală, domnul deputat Octavian Bot am organizat o dezbatere având ca temă "Legea 153/2011 şi situaţia clădirilor monumente istorice din municipiul Oradea".

 

Concluzia care s-a desprins în urma discuțiilor cu reprezentanții Primăriei municipiului Oradea, cei ai Fundaţiei pentru Protejarea Monumentelor şi ai Inspectoratului pentru Cultură și Patrimoniu a fost modificarea de urgență a Legii 153, astfel încât aceasta să devină cu adevărat aplicabilă.

 

În primul rând este nevoie de eliminarea articolului 2, litera c, care prevede că sunt exceptate de la reabilitarea obligatorie tocmai clădirile şi ansamblurile clasate sau în curs de clasare ca monumente istorice. Problema în Oradea este faptul că legea exceptează de la obligativitatea reabilitării cele mai valoroase clădiri ale oraşului, aflate în centrul municipiului. Astfel, primăria nu poate delimita zonele de intervenție prioritară, întreaga procedură prevăzută de lege fiind suspendată! 

 

În al doilea rând, este nevoie de corelarea legislației în materie, pentru că astăzi între Legea 153/2011 și Legea 422/2001 (cea privind clădirile monument istoric) există o neconcordanță evidentă, inclusiv la nivelul definirii termenilor de clădiri și ansambluri. 

 

Nu în ultimul rând, împreună cu reprezentanții autorităților locale și centrale vor trebuie gândite scheme de finanțare specifice pentru toate tipurile de clădiri, cu o atenție deosebită pentru clădirile de patrimoniu. Trebuie să fim atenți și la facilitățile fiscale acordate cetățenilor. Din motive de austeritate bugetară, Guvernul Boc a abrogat momentan articolul 35 alin. 2 din Legea 153 care prevedea scutiri de la plata impozitului pe clădiri. Este o lovitură puternică dată celor care doreau să efectueze lucrări de renovare și care în absența acestei prevederi nu mai au niciun stimulent financiar. Această situație trebuie la rândul ei corectată cât mai repede. Din păcate, nu există coerență și consistență la nivelul deciziilor guvernamentale luate la București. Personal cred că nu există nici interes real pentru această problemă, lucru dovedit inclusiv de absența reprezentanților Guvernului de la dezbaterea noastră.

 

Așa cum am spus-o și în intervenția mea de astăzi, în final, scopul nostru trebuie să fie compatibilizarea interesului privat al deținătorilor de clădiri monument istoric, cu interesul public al comunității de a avea clădiri istorice renovate și puse în valoare. 

 

Leave a Reply