Pentru modul în care s-a „luptat” pentru bugetul Educației, ministrul Funeriu trebuie să-şi dea demisia

Săptămâna aceasta, în plenul reunit al celor două camere ale Parlamentului vom dezbate și vota Bugetul de Stat pentru anul 2012. Așa cum am mai afirmat, este un buget extrem de auster pentru români, dar unul foarte darnic pentru clientela PDL. În continuare aș dori să mă refer la câteva aspecte ce vizează subfinanțarea din domeniul educației.
 
Prin Legea bugetului, Educaţia va primi în 2012 doar 2,28% din Produsul Intern Brut, deşi actuala putere, prin Legea educaţiei, s-a obligat să aloce minim 6% pentru acest sector. Este, practic, cel mai mic buget ca procent din PIB pentru Educaţie din ultimii 20 de ani. Este cu mult sub ceea ce spune Legea educaţiei, lege pe care Guvernul Băsescu-Boc şi-a angajat răspunderea – deci, este o lege pe care ei au impus-o Parlamentului, nu invers.  Această prevedere urma să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2012, fără ca în lege să fie stipulat că în condiţii de criză nu se aplică. Întrucât între 6% şi 2,28% este diferenţă foarte mare, e clar că avem de-a face cu o încălcare premeditată a legii. În Programul de Guvernare al PDL, pentru perioada 2009-2012 se stipulează clar – 6% din PIB pentru Educaţie. Dacă nu respectă Pactul Naţional pentru Educaţie și Legea Educației domnii din Guvern ar trebui măcar să-și respecte propriul program de guvernare elaborat chiar de către dânşii: nu noi am scris acolo să aloce 6% din PIB. Mă întreb de ce au promis acest lucru dacă știau foarte bine că nu-l vor aplica? Este incompetență sau ipocrizie? Sau amândouă?
 
Anul viitor cheltuielile în învăţământ vor proveni din două surse: de la bugetul de stat (aproximativ 5,7 miliarde lei) şi din bugetele administraţiilor locale (circa 7 miliarde). În condiţiile în care din aceşti bani trebuie să se acopere atât cheltuielile de personal, cât şi cele curente, pentru întreţinerea şcolilor, sumele sunt puţine şi nu acoperă nevoile. Guvernul continuă astfel politica sa de subfinanțare a învățământului. Mai mult, la Comisiile reunite de învățământ din Parlament, ministrul Daniel Petru Funeriu nici măcar nu a fost în stare să spună ce sumă minimă s-a stabilit ca finanţare de bază pe fiecare elev, ca urmare bugetul e total nerealist şi construit pe baze fantasmagorice.
 
Din cauza subfinanțării, nu se vor putea respecta o serie de prevederi din Legea 1/20111, precum modificarea curriculumului național sau acordarea de manuale noi pentru elevi încă din anul acesta şcolar. Ministrul nu s-a pregătit deloc pentru această schimbare, deoarece nici în bugetul pe 2012 nu a prevăzut sumele necesare reformei mult trâmbiţate de PDL. Ministrul Funeriu trebuia să ceară 8% din PIB, nu să vină să spună că el se descurcă şi că oricum, dacă i s-ar fi dat 6% din PIB, nu putea să cheltuiască decât maxim 4%.
 
Totodată, Ministerul Educației trebuia să asigure şi sumele necesare pentru reînfiinţarea şcolilor profesionale, proiect aflat pe rol, dar şi pentru a asigura învăţământul gratuit pentru liceenii de la sate, care şi aşa au probleme financiare care îi determină pe mulţi dintre ei să abandoneze şcoala. În Legea educaţiei se spune că statul suportă toate, reţineţi, toate cheltuielile pentru elevii proveniţi din mediul rural care urmează liceul! Aceşti bani nu au fost însă prevăzuţi în Legea bugetului pe 2012.
 
Cred că ministrul Educaţiei s-a „luptat” pentru bugetul pe 2012, la fel cum s-a luptat şi pentru cel din 2011, când la fiecare rectificare bugetară ministerul său mai pierdea ceva. El a declarat recent că „au fost făcute toate eforturile în Guvern” şi cu toate acestea, bugetul MECTS este unul foarte mic. Înseamnă că eforturile au fost, de fapt, foarte slabe și ar fi trebuit să se străduiască mai mult. E dovada că Funeriu e un ministru slab care se pricepe mai mult să vorbească, decât să și facă efectiv pentru educație. El e bun doar să monteze camere de supraveghere în sălile de examen și să deschidă linii telefonice anti-coruție, de parcă dascălii și elevii ar fi cei mai mare hoți din țara aceasta. Când trebuie însă să asigure fondurile necesare pentru dezvoltarea sistemului național de învățământ, același ministru Funeriu se dovedește un neputincios.
 
Concluzia mea este una singură: pentru modul în care s-a „luptat” şi a fost sprijinit de Guvernul Băsescu-Boc în alcătuirea bugetului pentru 2012, domnul ministru Funeriu trebuie să-şi depună demisia.
 
Pe larg despre acest subiect puteți viziona aici conferința de presă pe care am susținut-o pe 8 decembrie. 

0 thoughts on “Pentru modul în care s-a „luptat” pentru bugetul Educației, ministrul Funeriu trebuie să-şi dea demisia

  1. E nobil ceea ce solicitaţi, dar, vorba aceea, s-a rezolvat, nu se poate. Dintre oamenii politici cunoscuţi mie sunt foarte puţini care ar avea autoritatea morală, politică şi profesională să se bată cu propriul Guvern pentru bugetul învăţământului – dvs, dl. Marga, d-na Andronescu şi … cam atât. Ce-l califică pe funeriu pentru o astfel de luptă ? Profesional, moral sau politic, NIMIC, poate chiar dimpotrivă, are un handicap în cadrul partidului său. Doar "savantul" calcul al vitezei mâinii prezidenţiale în celebrul caz al dosului de palmă de la Ploieşti nu e suficient.

  2. d-le senator,
    am inteles ca ieri curtea constitutionala a declarat constitutionala legea asistentei sociale!ce se intampla acum?mai exista in noua lege asistentul personal al persoanei cu handicap grav?nimeni nu mai zice nimic de aceasta lege.

  3. @ gabryela: Decizia Curtii Constitutionale de miercuri este definitiva si obligatorie. Noi cei din USL am sustinut de la inceput ca prin aceasta lege restrange drepturile fundamentale ale cetatenilor, condamna Romania la saracie, iar inegalitatile sociale se vor accentua periculos. Din pacate actuala Putere are o alta viziune. Lucrurile se vor schimba doar atunci cand PDL si acolitii nu vor mai guverna…
    @ Razvan: e limpede ca Funeriu este un ministru slab, iar singura sa "calificare" este sprijinul Cotrocenilor, din pacate!

Leave a Reply