Adevărul despre investițiile Guvernului Boc

Săptămâna trecută premierul Emil Boc ne prezenta bugetul României pentru anul 2012, un buget pe care îl caracteriza drept ”responsabil” și de ”consolidare a creşterii economice”. Domnia sa promitea creșterea cheltuielilor pentru investiţii în condiţiile unei ținte de deficit de 1,9%, aceasta fiind considerată dovada supremă a responsabilității Guvernului său față de țară. În fața acestui discurs de un populism deșănțat al premierului Boc, obligația noastră a parlamentarilor Opoziției este de a le arăta românilor situația reală. Cred că a sosit momentul să spunem adevărul despre ”marile” investiţii ale Guvernului Băsescu-Boc. 
Dacă ne uităm pe cifrele oficiale, putem observa un lucru cel puțin curios, despre care guvernanții ”uită” însă să vorbească. În ciuda discursului triumfalist al Guvernului, în fapt, randamentul investițiilor publice este foarte redus. Datele seci ne arată că investițiile guvernamentale au scăzut cu 60% în semestrul întâi al acestui an şi au tras în jos PIB-ul! Investiţiile publice reale din semestrul I au reprezentat doar 1,6% din PIB, în timp ce guvernul se laudă cu 6,4%. Vă puteți întreba cum se explică această contradicţie? Simplu: prin raportările mincinoase ale Guvernului. Domnul Boc folosește, ca de obicei, dublul standard. El face raportări conform aşa-numitelor standarde "cash", în care evidenţele bugetare înregistrează doar fluxurile de bani efectiv plă¬tite, adică o cheltuială de investiţii apare numai atunci când este achitată, cifrele regăsindu-se în execuţiile bugetare publicate de Ministerul Finanţelor. În schimb, pe metodologia europeană ESA 95 (European System of Accounts), cheltuielile apar în scriptele bugetare doar atunci când se înregistrează angajamentul de plată şi se emite factura. Așa cum reiese din datele furnizate de Consiliul Fiscal (pe care premierul îl citează doar atunci când îi convine), investiţiile noi finanţate şi recepţionate de stat în prima jumătate a acestui an și care ar fi trebuit să impulsioneze economia s-au păbuşit în realitate cu mai mult de jumătate faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut după standardele europene de evidenţă bugetară. 
În traducere, aceasta înseamnă că pe hârtie şi în discursurile oficiale sunt foarte multe programe, există şi alocări bugetare în creştere, dar în realitate investiţiile noi ale statului sunt la pământ. Ceea ce oficialii Guvernului Băsescu-Boc ne prezintă astăzi ca fiind investiții, nu sunt altceva decât, cel mult, simple achitări ale unor facturi restante. Nu este deloc rău că se plătesc arieratele; astfel se deblochează activitatea unor agenţii economici. Numai că aceste investiţii nu se văd în PIB-ul de acum!
Mai mult decât atât, așa cum am mai spus-o și cu altă ocazie, când vorbim de cheltuieli publice pentru stimularea economiei, trebuie să ținem cont de un lucru esențial: nu orice cheltuială garantează repornirea motorului economic! Nu orice cheltuială pe care Guvernul Băsescu-Boc o numește investiție are și efectul scontat. Nu prin telegondole, patinoare sau bazine de înot la suprapreț asiguri bunăstarea oamenilor! Nu prin săli de sport în sate fără copii și nu prin stadioane comunale în pantă faci dezvoltare rurală. Nu prin câțiva zeci de kilometri de autostradă inaugurate, dar nefinalizate crești PIB-ul României! Toate aceste ”investiții” ale Cabinetului Boc produc prea puține beneficii pentru stat și pentru cetățeni și, de fapt, au un singur efect: risipesc banul public și îl canalizează spre pușculița PDL! 
În concluzie, românii, cetățenii simpli ai acestei țări trebuie să știe că bugetul propus de PDL și acoliții săi este un buget extrem de auster pentru ei, în schimb este unul foarte generos pentru clientela guvernamentală. Iar atunci când se referă la creșterea investițiilor publice, premierul Emil Boc ar trebui mai degrabă să vorbească despre ”investițiile” în clientela PDL, UDMR și UNPR! 

0 thoughts on “Adevărul despre investițiile Guvernului Boc

 1. Basescu a adus:
  – foarte multa prosperitate pentru cetatenii romani…portocalii(care sunt cam cat arata sondajele lor…6-7%)
  – foarte multa saracie pentru cetatenii romani…care nu sunt portocalii sau lipiciosi de portocaliu (care sunt cam 75-80%)
  – democratie pentru cetatenii romani…care nu sunt portocalii sau lipiciosi de portocaliu (deoarece pot sa vorbeasca liber cat vor, ca nu ii asculta nimeni)
  – ‘disciplina’ pentru cetatenii romani…portocalii (daca isi deschid gura sunt ‘rezolvati’)
  In concluzie…suntem fericiti…deoarece ne putem plange.

Leave a Reply