Protest spontan la Oradea

Astăzi am ieșit în stradă la un protest spontant organizat în Oradea în fața Prefecturii Bihor. Începând cu ora 16 în Parcul Traian ne-am strâns circa 750 de persoane, venite din toate colțurile județului: de la Oradea, din zona Beiuș, Salonta, Marghita și Săcuieni.

 

Am făcut acest gest pentru că cred că, dincolo de dezbaterea politică de idei, rolul Opoziției este și de a canaliza energiile din societate și de a le direcționa politic, mai ales atunci când Puterea se dovedește a fi surdă la vocea oamenilor. Partidele din Opoziție au un rol mobilizator: cetățenii trebuie să simtă că nu sunt abandonați, că pot conta pe cineva care să le fie purtător de mesaj și până la urmă – după alegeri democratice – să preia aceste probleme pe propria agendă și să încerce să le găsească soluții.

Consider că fiecare cetățean are dreptul la opinie și are dreptul de a și-o manifesta inclusiv ieșind în stradă și protestând împotriva guvernanților. Este un drept fundamental într-o democrație, la fel precum dreptul la alegeri libere și corecte.

  Aroganța de care dau dovadă miniștrii și reprezentanții Puterii, lipsa lor de profesionalism în actul guvernării au făcut ca românii să-și piardă orice speranță. Vorbim în România ultimilor doi ani despre o banalizare a răului și ce e mai rău despre lipsa unei perspective care să ne dea o speranță. Avem nevoie de această speranță cu care să putem porni mâine să reconstruim ce s-a distrus în această perioadă. Cel mai mare rău este pierderea acestei speranțe că aici în România ne poate fi bine împreună. Guvernanților actuali desigur că le convine fatalismul instaurat în societate: pentru ei este mult mai ușor astfel să ne controleze și să ne umilească acționând fără a fi în pericol de a fi trași la răspundere. Regimul Băsescu-Boc nu guvernează, ci stăpânește țara; e un Guvern infailibil, condus de un despot "luminat" în care însă nimeni nu mai are încredere. Românii și România au însă nevoie de un Guvern și un președinte în care să aibă încredere: actualul Guvern și actualul președinte au pierdut definitiv încrederea cetățenilor și de aceea sunt total lipsiți de legitimitate. 

Până la urmă, scopul acestor mișcări de stradă este de a arăta ”majorității tăcute” a românilor că mai există o speranță. Că mai există o licărire de bine și că nu trebuie să ne resemnăm și să acceptăm tot ceea ni se întâmplă. Argumentul că toți politicienii sunt la fel și că indiferent cine va veni la Putere nu se va schimba nimic în țară este o mare minciună răspândită de PDL doar pentru a se menține la Putere. Pentru că niciodată lucrurile nu au mers atât de rău în țara asta după 1989; niciodată ignoranții și neamurile proaste nu au avut atât putere cât au căpătat acum în vremea PDL; niciodată nu am avut o guvernare atât de cinică și mincinoasă; niciodată corupția nu a fost atât de extinsă precum astăzi sub Băsescu și Boc. 

 

Soluția la problemele actuale este una politică: alegerile anticipate și formarea unui nou guvern de profesioniști! PDL respinge ideea alegerilor anticipate, fluturând steagul stabilității politice. În realitate PDL se agață de putere cu orice preț, inclusiv trecând peste valorile și principiile democratice. Despre asta e vorba, nicidecum despre instabilitatea țării. Haos este acum în România și este generat de guvernarea ”competentă” a domnilor Băsescu și Boc. Alegerile democratice anticipate nu pot decât să scoată România din fundătura în care a fost adusă de PDL și acoliții săi și să o repună pe drumul democrației! 

 

Leave a Reply