Când nu ai caracter trebuie cel puțin să ai metodă

În postarea de astăzi mă voi referi la ultimele evoluții politice din România: de la problema demisiei parlamentarilor USL și până la declarațiile președintelui Băsescu. Sunt lucruri care vă interesează și pe dumneavoastră și care mă preocupă și pe mine. 
În ceea ce privește demisia parlamentarilor USL, în primul rând, așa cum a anunțat și președintele Victor Ponta nu există încă o decizie oficială la nivelul USL, sunt argumente atât pro, cât și contra. Va trebuie să cântărim foarte bine și să luăm o decizie rațională și realistă. Gestul unor parlamentari de a-și anunța demisia este unul lăudabil și plin de idealism, numai că nu știu dacă este și eficient în lupta noastră politică cu PDL și Traian Băsescu. Personal, sunt adeptul realismului politic și mai puțin al idealismului: nu putem să ne aruncăm într-o decizie, fără a cunoaște exact consecințele. Consecințe nu numai asupra partidelor, dar mai ales a democrației și a vieții sociale din România. Întrebarea mea este: ce putem obține dacă toți parlamentarii Opoziției, care reprezintă circa 47% din Parlament demisionează și care vor fi pașii următori?
Prin demisia noastră în grup nu va cădea nici guvernul, nu va pleca nici Băsescu, nici măcar nu se dizolvă parlamentul. Adică nu se va întâmpla nimic din ceea ce cere astăzi populația!
Fără nicio îndoială, suntem solidari cu strada. Dar vă întreb ce solicită strada? Demisia Opoziției sau demisia guvernanților? Protestarii de bună credință au ieșit în stradă pentru că sunt nemulțumiți de ceea ce a făcut Traian Băsescu și modul cum a guvernat PDL, nu pentru a-și manifesta nemulțumirea față de USL. 
Culpabilizarea generală este doar o strategie a PDL de fugi de responsabilitate. Acest aspect trebuie să nu-l pierdem din vedere, când analizăm situația.
Ce riscuri există în cazul unei demisii în bloc: plecăm noi din Parlament și rămân doar PDL, UDMR și UNPR. Guvernul poate decide să organizeze alegeri parțiale, la care USL nu va participa – nu putem face asta pentru că ne-am întoarce de unde am plecat. Și atunci vor crește sateliții PDL: Partidul Poporului, UNPR, Partidul lui Gigi Becali, eventual PRM, care vor deveni partide parlamentare, în timp ce USL va ajunge un actor marginal. Nu vom obținem altceva decât să ne autoizolăm.
Puterea poate opta însă și pentru a nu organiza alegeri parțiale și să aștepte alegerile din toamnă – cazul Colegiului domnului deputat Lakatos este cât se poate de sugestiv – nu se grăbesc să organizeze aici alegeri. În acest condiții, PDL, UDMR și UNPR vor deține majoritatea absolută a voturilor din Parlament. Conform Constituției, el poate funcționa mai departe și cu 270 de parlamentari (fără USL) și atunci, PDL va putea trece toate legile pe care le dorește, fără a avea o Opoziție reală. Vom avea atunci și vot prin corespondență, vom avea și reorganizarea administrativă, vom avea și o nouă lege a sănătății, poate la fel de proastă ca prima. Nu se va întâmpla altceva decât, transformarea Parlamentului în Marea Adunare Națională și compromiterea totală a parlamentarismului românesc și așa destul de slăbit. 
Din punct de vedere organizatoric, în perspectiva viitoarelor alegeri – nefiind partide parlamentare, PSD, PNL și PC nu vor putea desemna reprezentanți în Birourile electorale și nu vom putea monitoriza alegerile. Și de aici marele pericol al fraudării alegerilor, care și acum există, dar vă dați seama ce  s-ar întâmpla dacă PDL și UNPR ar ști că nimeni nu-i mai supraveghează!
Sunt de acord că demisiile noastre ar putea fi un semnal și o lecție de bun simț politic adversarilor de la Putere. Numai că am mari îndoieli că Puterea va reacționa precum s-ar aștepta oamenii cu bun simț, cei cu o anumită moralitate. Pentru că până acum au dovedit exact contrariul. Și atunci întrebarea mea este: cu nesimțiții te lupți cu mănuși sau folosești propriile lor arme? Din păcate, prin acest gest de bun simț nu avem cum să forțăm PDL să organizeze alegeri anticipate. 
Sunt de acord cu demisia din Parlament într-un singur caz: TOȚI parlamentarii – și din Opoziție și de la Putere să facă acest gest și să organizăm imediat alegeri anticipate!!!
Dacă nu se va întâmpla asta, eu sunt adeptul altor acțiuni politice și parlamentare: putem discuta despre boicot parlamentar, ieșirea în stradă a deputaților și senatorilor sau alte forme de protest. Dacă de exemplu, o lună de zile, parlamentarii USL nu se vor prezenta la lucrări, Puterea nu va putea trece nici un proiect legislativ din lipsă de cvorum, ceea ce cred că îi va durea mult mai mult decât dacă ar scăpa de prezența noastră. 
 
Aseară, președintele Băsescu acuza Opoziția de o ”veselie a demolării”. Întrebarea mea este: ce a construit Traian Băsescu în ultimii 7 ani? Ce au construit Emil Boc și PDL de când stăpânesc România? 
De şapte ani PDL și Traian Băsescu ne vorbesc, folosind cuvinte mari, despre "modernizarea statului". De şapte ani, Traian Băsescu și PDL ne dau lecţii. De şapte ani însă nu se întâmplă nimic… Vă întreb pe dumneavoastră ce s-a ales din marea reformă a lui Traian Băsescu? Astăzi, dezamăgirea în rândul societăţii româneşti este uriaşă. Sub guvernarea PDL şi a lui Traian Băsescu, România a stagnat, iar modernizarea mult promisă se mai lasă aşteptată. Sub regimul Băsescu-PDL, vorbim despre o şansă ratată pentru România. Aceasta este realitatea și de aceea românii sunt astăzi în stradă!
Albert Camus spunea la un moment dat: ”Când  nu ai caracter trebuie cel puțin să ai metodă”. Regimul Ceaușescu a fost unul fără caracter, dar măcar a avut metodă – a construit ceva în 25 de ani. E altă discuție cu ce preț! Regimul Băsescu este însă unul care nu are nici caracter și nici metodă! 
Mă întreb cum şi-l vor aminti viitoarele generaţii pe actual şef al statului și pe actualii guvernanți? Ce se va spune despre România pe care a condus-o Traian Băsescu, primul preşedinte-jucător al ţării? 
Din nefericire, în ultimii şapte ani, românii au "beneficiat" mai degrabă de discursuri populiste şi mai puţin de o guvernare competentă. Am avut parte de foarte mult praf în ochi şi foarte multe teme false de dezbatere. Cele cu adevărat importante, fie au fost uitate din discursul Puterii, fie au fost compromise. Traian Băsescu s-a vrut un preşedinte-jucător şi un lider vizionar. În ceea ce priveşte « jocul » preşedintelui, într-adevăr, românii au avut parte de foarte mult teatru şi circ (ultima reprezentație chiar ieri seară, iar pentru astăzi ne așteptăm la încă un episod), cu preşedintele Băsescu și premierul Emil Boc în rolurile principale.
Băsescu a mai declarat aseară, referindu-se la misiunea grea a noului ministru de externe că ”ceea ce voi clarifica în intervenția mea de mâine cu românii, să vă poată fi un support”. 
În primul rând, este de apreciat faptul că după două săptămâni în care cetățenii au protestat în stradă, șeful statului și-a adus aminte că mai există și români care așteaptă o reacție. În al doilea rând, aștept cu interes cum se va întâmpla această ”intervenție”. Mă întreb de ce această lungă tăcere și ce mai poate clarifica Băsescu cu românii. Ne va spune oare care este ”reușita recunoscută internațional” cu care se tot laudă și el și Emil Boc? 
Românii sunt în stradă pentru că de Guvernul pare mai preocupat de lucrurile acestea abstracte și generale, gen deficit bugetar sau stabilitate economică, pe când, nivelul lor de trai foarte concret se degradează pe zi ce trece, corupția crește la cote alarmante și asta după 7 ani de lută anticorupție, serviciile publice sunt din ce în ce mai slabe… Vreți exemple de cât de bine și profesionist a fost ”guvernată” România sub Boc și Băsescu? Vă dau doar două dintre cele recente, lista fiind deschisă: joaca cu taxa auto pe nervii și banii șoferilor și legea reformei în sănătate (retrasă după scandalul Arafat), o altă joacă a Guvernului de data asta însă și mai grav, pe sănătatea tuturor românilor! Sunt curios dacă în ”intervenția” sa, președintele Băsescu va lămuri oare incompetența și lipsa de transparență a Guvernului său?  

0 thoughts on “Când nu ai caracter trebuie cel puțin să ai metodă

 1. daca tot o sa va donati indemnizatiile,de ce nu donati si ca bursa de merit pt.studentii si masteranzi cu handicap grav?!stiti cata nevoie de bani au acesti oameni,pt.ca pe ei nu-i angajeaza nimeni.stiu ce spun pt.ca fiul meu este in aceasta situatie!

 2. GREVA PARLAMENTARA PRESUPUNE CA OPOZITIA SA NU FACA NOMINALIZARI PENTRU BIROURILE PERMANENTE

  Astazi incepe sesiunea parlamentara si tot astazi grupurile partidelor parlamentare ar trebui sa faca nominalizari pentru posturile care le revin in Birourile permanente din camera Deputatilor si Senat, conform algoritmului.

  Opozitia a anuntat greva parlamentara, specificand foarte clar ca acest lucru presupune neparticiparea la sedintele Birourilor permanente, la ale plenului si ale comisiilor.
  Pentru ca aceasta greva sa fie coerenta si sa aiba urmarile scontate, Opozitia NU trebuie sa faca nominalizari pentru posturile care ii revin, conform algoritmului, in Birourile
  permanente ale Camerei Deputatilor si Senatului.
  ACELE POSTURI NU POT FI OCUPAT DE PUTERE.

  NUMAI IN ACESTE CONDITII orice actiune a Puterii in Parlament va fi total lipsita de legitimitate.
  Mai mult:
  Puterea NU va putea lua decizii legale- si orice va intreprinde va deveni nu doar contestabil, dar si fara suport legal (deci, fara efecte)- este inutil sa detaliez, de ce.
  Le place sau nu le place celor de la Putere, cadrul legal din Romania este democratic.
  Pana acum, Puterea, desi a incalcat democratia, S-A FOLOSIT de cadrul legal democratic pentru a-si legitima, intern si extern, demersurile abuzive.

  Daca Opozitia face nominalizari in Birourile permanente dar reprezentatii ei nu se prezinta la sedinte, Puterea continua sa functioneze legitim la nivel parlamentar, pe principiul majoritatii.

  Sa se adune cei aflati la putere, sa se aleaga intre ei (evident, conform algoritmului) si sa vada daca pot functiona FARA ca opozitia sa aiba reprezentanti in forurile de conducere ale camerelor Parlamentului.

  Este evident ca doar astfel poate fi pusa presiunea necesara pe Putere.

  Repet, daca Opozitia va face nominalzari pentru Birourile permanente, va legitima viitoarele actiuni ale Puterii chiar daca nu se va prezenta la sedinte.

  In conditiile in care Opozitia nu face nominalizari pentru Birourile permanente, desi ramane prezenta in Parlament- aspect obligatoriu pentru a se putea pune REAL presiune pe Putere, nu doar la nivel simbolic (actuala putere nu este sensibila la simbolistica, neavand valori si repere)- pune guvernanta in situatia de negitimitate a demersurilor.

 3. COMPLETARE

  DACA OPOZITIA NU FACE NOMINALIZARI PENTRU BIROURILE PERMANENTE SE CREEAZA O NOUA SITUATIE DE INVALIDARE A DECIZIILOR PUTERII IN PARLAMENT

  Cunosc decizia (aberanta) a Curtii Constitutionale conform careia Birourile Permanente pot functiona indiferent de membrii PREZENTI la sedintele lor.

  Prin solutia propusa acum s-ar crea o dituatie complet diferita fata de cea asupra careia s-a pronuntat Curtea Constitutionala.

  Daca Opozitia NU isi nominalizeaza membri in Birourile permanente (ca expresie a grevei parlamentare) Birourile permanente NU sunt complete.
  Deci, NU este situatia pentru care s-a pronuntat Curtea Constitutionala.

  Curtea Constitutionala a dat solutia pentru situatia in care Birourile permanente sunt complete (dar membrii nu se prezinta la sedinte), nicidecum pentru cea in care pe posturile care revin Opozitiei, conform algoritmului, nu au fost facute nominalizari in debutul sesiunii parlamentare.
  Pe cale de consecinta, TOATE deciziile puterii sunt contestabile in aceasta noua situatie, chiar la Curtea Constitutionala.

  Dupa ce Puterea isi nominalizeaza oamenii in Birourile permanente, Opozitia se poate adresa Cuertii Constitutionale semnalandu-i noua situatie si ilegitimitatea actiunii parlamentare a Puterii.
  Sa se pronunte din nou Curtea Constitutionala asupra acestei NOI situatii.
  Ma indoiesc ca va da castig de cauza Puterii!
  In al doilea rand, nefiind facute nominalizari, apare si problema de legitimitate “morala” a Puterii de a lua decizii.

Leave a Reply