Despre clasa pregătitoare

 
Vineri, într-o conferinţă de presă, am cerut Cabinetului Ungureanu să suspende aplicarea în acest an a prevederii din Legea Educaţiei prin care care se instituie clasa pregătitoare în învățământul primar. Am cerut acest lucru, în primul rând datorită haosului creat de Metodologia de aplicare a acestei prevederi, care este încă o dovadă, deşi nu mai era nevoie, că Legea Educaţiei este proastă, făcută în grabă, şi păguboasă pentru învăţământ.
 
Se uită complet că orice părinte are dreptul de a-şi duce copilul la orice şcoală doreşte, iar testările psihologice care se fac acum copiilor sub 7 ani sunt o traumă şi o cheltuială inutilă. Acum 20-30 de ani mergeau direct în clasa I toţi copiii care împlineau 6 ani, fără să fie testaţi psihologic, şi nu cred că am înnebunit noi, românii, de atunci. Asistăm astăzi la o adevărată nebunie cu păriniți care aleargă la Evidenţa Populaţiei pentru a-şi schimba domiciliul, fiindcă s-a instituit obligaţia de a-şi înscrie părinţii la şcoala de proximitate *unde ei nu doresc), nimeni neputându-le garanta că în etapele ulterioare de înscriere vor mai exista locuri în şcolile pe care, de fapt, le preferă.
În plus, nu se ştie nici acum cine va dota sălile de clasă, Ministerul spunând pe de o parte că are bani, dar pe de alta cerând ca directorii de şcoli şi administraţiile locale să asigure tot ce e necesar. Nu există statistici privind capacitatea administrativă a şcolilor de a primi aceste clase pregătitoare, nu există planuri de şcolarizare, nimeni nu ştie cine va preda acestor copii şi ce anume, căci lipseşte orice idee despre cum va fi programa şcolară la clasa pregătitoare. 
 
Dincolo de aceste argumente tehnice, metodologia elaborată la nivelul Ministerul Educației este în contradicție și cu Constituția României: libertatea de a alege şcoala și dreptul la acces egal la educaţie sunt încălcate de principiul proximităţii stipulat de Ordinul ministrului. Nici măcar acest principiu al proximităţii nu se respectă însă peste tot: există cazuri de copii care au fost arondaţi în alte şcoli şi nu neaparat în şcoala care se află în vecinătatea domiciuliului. Practic, e o arondare arbitrară făcută de comisia care a făcut recensământul. În pranteză fie spus, mă întreb de ce mai are nevoie de acest aşa zis recensământ când numărul copiiilor se putea afla foarte uşor din datele existente la nivel de Ministerul Muncii şi alte instituţii ale statului care au deja astfel de evidenţe cu preşcolarii. 
Este primul an când se introduce această clasă pregătitoare şi Ministerul Educaţiei reuşeşte să o dea în bară din prima. Și asta pentru că nu a pregătit din timp măsura! Ordinul de ministru a fost dat în 25 ianuarie, când el trebuia emis deja la începutul anului şcolar în septembrie anul trecut. Tot pe procedură, ministerul nu a consultat pe nimeni, nici părinţii, nici profesorii asupra acestei noi măsuri şi atunci e normal să apară probleme şi nemulţumiri! 
La nivel de Bucureşti există mai multe acţiuni în instanţă ale unor grupuri de părinţi care solicită suspedarea ordinului. Un prim verdict se va da pe 28 februarie. Dacă instanţa de judecată va admite contestaţia părinţilor, ordinul se suspendă, astfel că înscrierea elevilor care trebuie să înceapă pe 5 martie se suspendă şi el, prin efectul erga omnes al acestei hotărâri judecătoreşti! Sistemul este din nou aruncat în haos, din cauza incompetenţei ministerului educaţiei!
În loc să rezolve problema reală – cum să mai degrevezi de cereri şcolile bune unde există suprasolicitări – guvernanţii au reuşit să creeze o altă problemă: haos la înscriere! Astfel ei au reuşit să transforme bucuria unui eveniment unic în viaţa unei familii – copilul merge la şcoală – într-o problemă care enervează şi creează tensiune. 
 
Din punctul meu de vedere soluția era alta: clasa pregătitoare trebuia să rămână la nivelul grădinițelor. Astfel am fi scăpat de toate aceste probleme. E o diferență de viziune față de ceea ce propun astăzi miniștrii PDL care vor să facă cu orice reforma statului şi a sistemului de învăţământ; chiar dacă asta implică destructurarea acestui sistem. 

Leave a Reply