UMF Târgu Mureș: o decizie “fundamentată”

Ministerul Educației a publicat ieri proiectul de Hotărâre de Guvern care prevede înființarea unei Facultăți de Medicină și Farmacie în cadrul Universității de Medicină și Farmacie (UMF) Târgu Mureș, cu predare în limba maghiară și engleză având urmatoarele specializări: Asistență medicală generală (în limba maghiară), Medicină (în limba maghiară), Medicină (în limba engleză), Farmacie (în limba maghiară) și Moașe (50% limba română, 50% limba maghiară din capacitatea de școlarizare).

 

Din punctul meu de vedere, ca membru al comunității universitare, mi se pare extrem de gravă această ingerință a politicului în domeniul academic și această încălcare a autonomiei universitare. Nu mă refer aici la conotația etnică a problemei. Grav mi se pare că am ajuns în situația în care o formațiune politică, indiferent de cum se numește ea poate determina Guvernul și Ministerul Educației (iar acestea acceptă șantajul politic) pentru a înființa o facultate, indiferent de limba în care se predă acolo sau de specializarea ei. În locul UDMR, putea fi orice alt partid politic, problema de fond rămânea la fel de gravă: cum își permite o formațiune politică să intre cu bocancii în viața universitară și sfidând ceea ce se întâmplă acolo să impună o decizie care nu este pe deplin acceptată chiar de către cei cărora li se aplică respetiva decizie?

 

Dincolo de dezbaterea politică foarte încinsă, pentru a ne edifica cu toții asupra modului în care s-a luat această decizie de către Coaliția de guvernământ și Guvernul României, vă citez din Nota de fundamentare a proiectului de HG pentru modificarea punctului 44 din Anexa nr. 2 la Hotărârea Guvernului nr. 966/2011. Este vorba desre un fragment, zic eu semnificativ: Capitolul II. Motivul emiterii actului normativ, punctul 2. Schimbări preconizate, litera b): 

 

"Scopul elaborării noului proiect de act normativ se înscrie în preocupările noastre de a dezvolta statutul de universităţi multiculturale şi multilingve, în vederea compatibilizarea sistemului naţional de învăţământ cu sistemul european de educaţie şi formare profesională".

 

Așadar, în cel mai pur limbaj de lemn ni se spune NIMIC despre adevăratele motive care stau în spatele acestei decizii. E 100% vorbărie goală din partea unor guvernanți care ne cred pe toți niște ignoranți.

 

Aș dori să subliniez și superficialitatea cu care a fost elaborat și redactat documentul Guvernului. Intenționat am păstrat în fragmentul anterior dezacordul din documentul original elaborat de Ministerul Educației și postat pe website ("în vederea compatibilizarea…"). E poate doar un mic detaliu, dar cred că spune multe despre cum s-a lucrat la această propunere. Dacă nu au reușit să citească cu atenție și să corecteze un document oficial de doar câteva pagini (asta este un alt element privind seriozitatea cu care s-a lucrat), mi-e limpede cât de "fundamentată" a fost decizia. 

 

Nu în ultimul rând, aș spune despre nota de fundamentare că este una mincinoasă. În partea privind "procesul de consultare cu organizaţii neguvernamentale, institute de cercetare şi alte organisme implicate" ni se spune negru pe alb că: "Proiectul de act normativ, iniţiat de Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului și Sportului, a fost discutat cu instituția de învăţământ superior şi cu consultarea Consiliului Național al Rectorilor, după care a fost înaintat spre analiză şi avizare la ministerele implicate: Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale şi Ministerul Justiţiei". De fapt nimic din toate acestea nu s-a întâmplat. Conducerea UMF din Târgu Mureș a fost forțată nu consultată să accepte decizia luată la nivel politic între PDL și UDMR, cât despre analiza și avizarea altor ministere implicate, mă întreb ce rost mai au acestea când decizia a fost deja luată în ședința de Guvern.  

 

Din punct de vedere al interesului educațional nu este normal ceea ce s-a întâmplat în cazul UMF Târgu Mureș. Nu este normal ca interesul politic și electoral al unor formațiuni politice (PDL vrea să rămână la guvernare cu orice preț, iar UDMR să mai câștige câteva puncte electorale) să afecteze procesul educațional și viața universitară. 

 

Din punct de vedere procedural, dacă Guvernul și Coaliția de guvernământ vor merge până la capăt și vor adopta o Hotărâre de Guvern pe tema UMF din Târgu Mureș, atunci Uniunea Social-Liberală va ataca această hotărâre în contencios administrativ. Dacă vor promova o Ordonanţă de Urgenţă, atunci deja discutăm de o moţiune de cenzură. 

 

Post Scriptum sau "o glumă a istoriei"

 

În februarie 2002, Guvernul PSD de atunci a primit un protest public virulent al rectorilor din Cluj împotriva ideii de segregare în Babeş Bolyai şi celelalte universtiăţi pe criterii etnice. Cel care a prezentat acest protest era un tânăr conferenţiar care se numea Cătălin Baba. Astăzi, același domn, ajuns între timp ministru al educației face presiuni asupra universitarilor de la Târgu Mureş (că le taie banii de finanțare) pentru a accepta o soluție negociată politic și care nu are nimic de a face cu interesul educațional.

Leave a Reply