Cu gândul la viitor

Subiectul politic al momentului este pregătirea campaniei electorale şi componenţa listei de candidaţi a PSD şi a USL pentru alegerile locale din 10 iunie. În ceea ce priveşte candidaţii PSD Bihor, vreau să subliniez un lucru: listele organizaţiei noastre sunt alcătuite cu gândul la viitor şi nu la trecut! Propunem figuri noi şi oameni reprezentativi ţinând cont de mai multe criterii: pregătirea şi experienţa profesională; implicarea în activitatea politică a organizaţiei; susţinerea pe care o au din partea cetăţenilor; precum şi reprezentarea în mod corect şi echilibrat a tuturor zonelor din judeţul Bihor şi municipiul Oradea.  
 
În aceste alegeri, PSD Bihor are şansa înnoirii leadershipului. Suntem în faţa unui pas important pentru dezvoltarea viitoare a organizaţiei noastre: candidaţii noştri au şansa de a „creşte” şi de a deveni viitorii lideri ai organizaţiei. Totul depinde numai de ei, de modul cum vor acţiona, de seriozitatea şi de implicarea de care vor da dovadă. La această oră, listele de candidaţi sunt alcătuite strict în ordine alfabetică, ierarhia finală urmând a fi stabilită abia la depunerea listelor la Biroul Electoral Judeţean, în funcţie de activitatea şi implicarea fiecăruia. Vremea locurilor pe listă care se cuvin de drept unora sau altora a trecut demult în PSD Bihor! Nu există locuri rezervate pentru nimeni, ci doar locuri meritate! 
 
De când sunt preşedinte al organizaţiei, am dus o muncă de reconstrucţie şi de consolidare a organizaţiilor locale ale PSD Bihor. Au fost cooptaţi mulţi oameni noi, iar organizaţiile noastre au devenit mai deschise. PSD Bihor s-a întărit cu oameni care sunt apreciaţi în comunităţile în care trăiesc. Ei se bucură de sprijinul populaţiei şi cred că merită şansa de a dovedi că pot face şi performanţă politică: pot câştiga alegerile şi pot schimba în bine vieţile oamenilor! 
 
Organizaţiile noastre locale au avut libertatea de a decide într-un mod foarte democratic modul în care vor participa în viitoarele alegeri (dacă merg în alianţă în cadrul USL sau separat sub sigla PSD) şi oamenii care vor fi propuşi. Nu am vrut să repetăm greşelile trecutului, când de la Oradea se dictau liste şi nume. Desigur, există unele discuţii privind faptul că în mai multe localităţii, organizaţiile PSD şi PNL nu merg în alianţă, ci preferă să meargă separat. Din punctul meu de vedere, ideal ar fi fost ca în toate cele 101 de unităţi administrativ-teritoriale să fi mers împreună. Din păcate însă trăim într-o lume cât se poate de reală, iar în anumite locuri, organizaţiile noastre nu s-au putut înţelege asupra unei liste comune sau asupra unui candidat comun la funcţia de primar. Dar nu cred că este cazul să dramatizăm. Faptul că se merge în unele localităţi pe liste separate, nu trebuie privit în niciun caz drept un lucru rău. Există situaţii şi situaţii, fiecare caz trebuie analizat şi judecat după specificul local. Fiecare partid din USL crede că are cei mai buni candidaţi, dar până la urmă decizia finală aparţine oamenilor de acolo. Sunt localităţi unde candidaţii PSD şi PNL sunt foarte apropiaţi din punct de vedere al scorului electoral şi atunci s-a mers pe ideea de a-i lăsa pe ambii candidaţi să participe. 
 
Împreună cu această libertate de decizie şi de acţiune organizaţiile locale au însă şi o mare responsabilitate: aceea de a câştiga alegerile! Printr-o competiţie liberă şi deschisă credem că putem să întărim şi să responsabilizăm şi mai mult organizaţiile noastre. Cred că oamenii noştri au înţeles acest lucru şi se vor lupta să obţină un scor cât mai bun! Scopul nostru este ca USL să câştige alegerile locale din judeţul Bihor: să avem peste 50% din primării, majoritatea în Consiliul Judeţean şi Consiliul municipal Oradea, precum şi conducerile acestor două instituţii. Vrem să aducem schimbarea de care oamenii au nevoie, o cer şi pe care noi ne-am asumat-o faţă de ei. După 10 iunie vom trage linie, vom analiza şi vom lua deciziile care se impun. Până atunci îi lăsăm pe fiecare să dovedească de ce este în stare. 
 
 Discuţiile şi negocierile cu partenerii din Alianţa de Centru-Dreapta (ACD) nu s-au încheiat încă. Ne vom întâlni şi în zilele următoare pentru a definitiva listele şi a găsi soluţii comune câştigătoare. Conform calendarului stabilit, prezentarea oficială a candidaţilor PSD şi USL va avea loc cu ocazia Congresului extraordinar al partidului din data de 7 aprilie. 

Leave a Reply