Discursul de la Seminarul regional de instruire a candidatelor PSD

Găsiți în continuare discursul pe care l-am rostit sâmbătă, 31 martie în deschiderea Seminarului regional de instruire a candidatelor PSD în alegerile locale 2012. De asemenea, am adăugat și o galerie foto de la eveniment.
 
"Stimate doamne și domnișoare,
Dragi colege,

Îmi revine și mie bucuria de a vă ura bun venit la seminarul regional de instruire a candidatelor social democrate găzduit de organizația noastră. Vreau să le felicit pe colegele noastre din Bihor pentru că și-au asumat sarcina organizării acestei întâlniri de lucru și să vă urez tuturor mult succes în dezbaterile care urmează!
Aș dori să vă spun – iar acest lucru nu se datorează doar faptului că mă văd înconjurat de atâtea doamne și domnișoare puternice și ambițioase – că avem nevoie în politica românească de o prezență mai accentuată a unor femei ca și dumneavoastră.
De multe ori noi, bărbații uităm tot ceea ce mamele, bunicile, soțiile, fiicele sau colegele noastre ne oferă. Nu ne gândim prea des la cât efort, câtă muncă, câtă renunțare și, din păcate, câtă suferință se ascund uneori în spatele femeilor din jurul nostru. Ele nu se plâng niciodată, nu cer nimic în schimb decât afecțiune și respect. Muncesc tot mai mult și în condiții tot mai grele. Însă oricât de greu ar munci, oricât de mult s-ar sacrifica și oricâte noi responsabilități ar apăsa pe umerii lor, simt și știu că ele primesc mult prea puțin înapoi. Trebuie să ne asigurăm că femeile din România primesc oportunitățile pe care le merită, că cineva le reprezintă și vorbește în numele lor. Tocmai de aceea vă aflați dumneavoastră aici.
 
Însă problemele cu care se confruntă femeile din România nu sunt, trebuie să subliniem, doar problemele lor! Dacă o fiică, o soție, o mamă, câștigă mai puțin, pentru o muncă egală, decât soțul sau fiul ei, această nedreptate afectează întreaga familie. Dacă o femeie suferă sau este abuzată – verbal sau, mai grav, fizic – o familie se află în pericol și întreaga societate este în pericol!
Ne uităm în jur și vedem că țările care se dezvoltă mai repede, în care copiii învață mai bine și în care societatea are un viitor, sunt acele țări care respectă drepturile femeilor, care investesc în programe de susținere a femeilor, care promovează femeile în politică.
Din păcate însă, nu toată lumea gândește la fel ca noi! Elena Udrea, Roberta Anastase, Monica Iacob Ritzi, Elena Băsescu, iată doar câteva nume promovate de adversarii noștri din PD-L care, prin comportamentul lor nu fac cinste femeilor din România și arată cât de departe este Puterea de la noi, de tot ceea ce este frumos, bun și onest. Tot ce a reușit PD-L a fost să discrediteze și  să submineze rolul atât de benefic pe care femeile îl au în politică și în societetea românească.
Acestor așa-zise “modele”, nefericite după părerea mea, noi, social democrații, le putem opune exemplele colegelor noastre care știu că nu se poate face politică decât prin oameni și pentru oameni. Și sunt prea mândru de colegele noastre din Bihor pentru a nu da, acum, câteva exemple de femei social democrate, unele dintre ele candidate ca și dumneavoastră, care muncesc, care dăruiesc, care gândesc și care acționează așa cum orice om politic, bărbat sau femeie, trebuie să o facă: cu pricepere, bunăcredință și în interesul oamenilor! Și vă rog foarte mult să mă iertați dacă uit pe cineva, însă când mă gândesc la doamna profesor Lia Pop – președintele Organizației de femei a PSD Bihor, la doamna deputat Sonia Drăghici, sau la doamna viceprimar de Sâmbăta, Laza Mariana mă bucur să văd valoare și performanță. 
Cristina Duță – viitor primar al orașului Săcueni, Anca Șovre – viitor primar la Ceica, Mihaela Sabău – care se luptă și va câștiga Primăria de la Uileacu de Beiuș, sau doamna Margareta Vâlcea, viitor primar al comunei Husasău de Tinca, iată câteva nume care demonstrează dăruire și potențial. Reprezentatele tinerei generații, precum Ana-Maria Tiron și Valentina Butișcă, care se vor lupta pentru bihoreni în Consiliul Județean, doamna profesor Claudia Timofte și doamna Debelka Lilla – care vor activa cu succes în Consiliul municipal Oradea în folosul orădenilor. Iată câteva exemple de femei puternice și ambițioase în mijlocul cărora sunt onorat să mă aflu.
 
Dumneavoastră, femeile social democrate, aveți și șansa și obligația de a fi altfel, de a arăta, în ciuda minciunilor celor de la Putere, că suntem cu adevarat alternativa și soluția așteptată de români. Aveți, stimate colege, un program încărcat dar deosebit de interesant. De aceea mă voi opri aici, mulțumindu-vă pentru tot ceea ce faceți în familiile dumneavoastră, în societate și în partidul nostru. Munca dumneavoastră este cunoscută, este apreciată, iar locul dumneavoastră, meritat, va fi mereu în față. Vă mulțumesc pentru implicare, vă doresc o ședere plăcută la noi în Bihor și mult succes în alegerile care vin!"
 
 

 
 

Leave a Reply