Beneficiile reformei fiscale propusă de Coaliția de guvernare

Toți cei care spun că reforma fiscală nu va aduce beneficii populației dezinformează grav. Sunt multe beneficii și creșteri de venituri substanțiale pentru milioane de români, în plus se echilibrează și bugetele asigurărilor sociale.

Haideți să vedem care sunt beneficii concrete:

  • Cresc cu 9,1% veniturile nete, în mână, ale angajaților cu salariul minim. Este vorba despre peste 1.250.000 de persoane.
  • Cresc veniturile celor care au salarii sub 3.000 lei și au persoane în întreținere ca urmare a creșterii cu 60% a sumelor scutite de impozit (deducerile personale).
  • Cresc cu 7,1% veniturile pensionarilor cu pensii peste 2.000 lei,respectiv pentru peste 250.000 de pensionari, pentru care impozitul se reduce de la 16% la 10%.
  • Cresc cu 7,1% veniturile celor cu activități independente, cei care au PFA-uri, avocații, experții contabili, jurnaliștii etc., ca urmare a scăderii impozitului pe venit de la 16% la 10%. Este vorba despre peste 500.000 de persoane.
  • Cresc cu 7,1% veniturile pentru cei care obțin venituri din agricultură, dobânzi, arende, investiții pe bursă, tot ca urmare a reducerii impozitului pe venit de la 16% la 10%. Sunt milioane de români care obțin astfel de venituri.
  • Crește cu 20% nivelul pensiilor celor care sunt astăzi în activitate, ca urmare a creșterii nivelului contribuțiilor în contul fiecărui salariat și în baza noii modalități de calcul a pensiilor, exclusiv pe baza contribuțiilor, care va fi în noua lege a pensiilor.
  • Simplificarea fiscalității, prin reducerea numărului de taxe sociale de la 9 la 3 contribuții.Deci angajatorii vor emite doar 3 ordine de plată, în loc de 9 în fiecare lună.
  • Creșterea semnificativă a gradului de colectare a contribuțiilor sociale ca urmare a definirii ca infracțiune fapta de a nu vira la stat sumele reținute la sursă de la angajați.
  • Echilibrarea bugetului de pensii.Diminuarea cu aproape 9 miliarde lei, de la 13,5 miliarde în 2017 la 4,6 miliarde în 2018 a sumelor transferate de la bugetul de stat pentru completarea bugetului de asigurărilor sociale de stat pentru plata pensiilor. În 2019 va fi pentru prima oară în ultimul deceniu când pensiile vor fi plătite integral din Bugetul de pensii și nu va mai fi nevoie de completări de la bugetul de stat.

Așadar, afirmațiile președintelui Iohannis și ale celor care susțin că aceste măsuri nu vor aduce beneficii pentru cetățeni sunt complet nefondate.

După ce inițial propaganda anti-guvernamentală și anti-PSD a susținut că salariile vor scădea, acum problema este că nu cresc suficient. Culmea, aceste acuzații vin de la cei care au făcut politică de stat din tăieri și austeritate. Sunt însă milioane de români, mai ales cei cu venituri mici, care vor avea mai mulți bani în buzunar în 2018. Prin urmare, fie președintele nu a înțeles efectele măsurilor fiscale, fie comite un act deliberat de dezinformare a opiniei publice, pentru a genera o stare de tensiune și îngrijorare în societate. Fluturașul de salariu și de pensie vor reprezenta argumentul cel mai puternic al Coaliției de guvernare. Când vor veni salariile și pensiile mărite la începutul lui 2018 se va pune capăt acestei propagande toxice din ultimele săptămâni.

Leave a Reply