Sprijin pentru parintii si copiii de la Gradinita nr. 9 din Oradea

Ieri, la Consiliul Judetean, am primit vizita unui grup de parinti care isi duc copiii la Gradinita cu program normal nr. 9 din Oradea (situata pe strada Constantin Brancusi). Conform deciziei municipalitatii, aceasta unitate urmeaza a fi desfiintata pentru a se infiinta aici o cresa. Parintii s-au aratat nemultumiti de aceasta decizie si mi s-au plans ca nu au fost informati despre motivul desfiintarii gradinitei. Multi au aflat despre planurile municipalitatii dupa ce si-au inscris deja copiii, tot acolo, iar inscrierile au fost acceptate. Mai mult, asa cum mi s-a adus la cunostinta, au fost si parinti plecati in concediu, stiind ca si-au inscris copiii la gradinita si care nu au aflat despre desfiintare. 

Pana acum, la Gradinita nr. 9 au existat trei grupe, doua de limba romana si una pentru copiii maghiari. Fiecare educatoare are in grupa copii de pana la 6 ani; cei mici invata de la cei mai mari, iar cei mai mari invata sa aiba rabdare cu cei mici. Parintii s-au aratat incantati de acest sistem, cu grupe de varsta mixte, si de evolutia copiilor.

Solutiile propuse de municipalitate – mutarea la alte doua unitati – nu sunt convenabile pentru majoritatea parintilor, care spun ca vor fi obligati sa faca schimbari majore de program in familie si vor avea cheltuieli mai mari. Unii nu isi vor permite sa plateasca la o gradinita cu program prelungit.

Colegii nostri din Consiliul Local, reprezentanti ai USL, au votat acest proiect la propunerea administratiei locale, dar intalnirea pe care am avut-o ieri cu grupul de parinti aduce cateva elemente importante de care eu cred ca este obligatoriu sa se tina seama.

Din discutia de ieri, a rezultat ca parintii sunt foarte multumiti cu starea de acum: atat de activitatea educatoarelor cat si de atmosfera armonioasa care a fost creata. Ei nu cauta scandal, ci doresc o solutie amiabila. Punctul lor de vedere il impartasesc si eu: cred ca e nevoie ca cele doua parti sa se mai aseze odata la masa discutiilor si sa incerce o solutie de compromis care sa fie benefica ambelor parti: sa aiba in vedere atat interesul educational al copiilor, cat si planurile orasului pentru dezvoltarea retelei scolare. 
Sunt impotriva desfiintarii gradinitei, mai ales ca vorbim despre una care ar putea deveni un model experimental si de studiu. In acelasi timp, sunt pentru infiintarea unei crese si imi doresc ca municipalitatea sa identifice solutiile pentru amenajarea unui spatiu existent sau pentru construirea unui imobil nou in care sa functioneze viitoarea cresa. 

Leave a Reply