USL este o constructie mult prea importanta ca sa se rupa din cauza actiunilor vreunui parlamentar

In legatura cu ceea ce s-a intamplat in ultimele zile pe scena politica si tensiunile aparute in USL, as dori sa punctez si eu cateva aspecte. Precizez de la inceput ca nu mi-am propus sa inchid gura nimanui, asa cum incearca unele medii sa ma acuze. Am insa convingerea ca nu i se poate tolera nimanui, mai ales unui parlamentar al puterii, sa aiba un comportament ca şi cum ar fi in opozitie. Si nici sa se comporte intr-un fel la Bucuresti si in alt fel in colegiu, doar pentru “a da bine”, ori intr-o parte ori in cealalta!

Ca parlamentar al puterii ai toate parghiile la indemana: poti sa iti sustii punctul de vedere in grupul parlamentar, poti discuta direct cu ministrul. Daca colegii de partid si de grup iti sustin punctul de vedere, poti aduce schimbari proiectelor si initiativelor, daca nu, trebuie sa te supui deciziei luate de partidul sau de alianta din care faci parte. Sa vorbesti si sa votezi impotriva propriului guvern, mai mult, sa incerci sa formezi o alta majoritate, atunci cand interesul tau particular intra in coliziune cu cel al partidului, mi se pare de neacceptat. Daca nu esti de acord cu pozitia hotarata la nivelul USL, ai libertatea sa pleci, asa cum si la alegeri ai libertatea de a candida independent si nu sustinut de un partid sau de o alianta.

USL nu poate avea probleme din cauza declaratiilor unor parlamentari care isi urmaresc propria agenda. Problema este una de principiu: Acordul USL trebuie respectat, indiferent de nume! Guvernarea nu poate fi pusa in pericol de cativa oameni care nu stiu ce inseamna disciplina de partid. USL este o constructie mult prea importanta pentru Romania ca sa se rupa din cauza actiunilor vreunui senator sau deputat. Nu declaratiile rebele ale unora sau altora, ci faptul ca s-a pus in pericol actuala majoritate guvernamentala si s-au nesocotit deciziile USL duce la aparitia tensiunilor. Nu m-am gandit la momentul formarii USL ca vom fi pusi intr-un asemenea pericol de cineva din interiorul aliantei, dar iata ca s-a intamplat si acest lucru, odata ajunsi la guvernare. Sper ca evenimentele recente sa reprezinte o piatra de hotar, iar de acum incolo sa nu mai fie permis absolut nimanui sa puna Uniunea intr-un asemenea pericol.

Romania ar avea prea mult de suferit ca urmare a unei crize politice declansate de ruperea USL. Avem o serie de proiecte extrem de importante pentru tara si judet, decizii grele de luat, si trebuie sa stim ca putem conta pe solidaritatea partenerilor nostri. Unii colegi de Alianta ne suspecteaza pe noi, cei din PSD, ca am dori ruperea USL. Dupa cum se vede, insa, lucrurile stau exact pe dos: nu PSD a atacat Guvernul si USL, nu noi ne facem imagine criticand guvernarea. Mai degraba vedem ca actiunile si declaratiile unor colegi din PNL sunt de natura sa afecteze functionarea Aliantei si actul de guvernare pentru care am primit votul si girul romanilor. Nu as dori sa se repete istoria Aliantei Dreptate si Adevar, insa parca am un deja vu… In continuare, astept de la colegii liberali mai multa solidaritate si o atitudine mai transanta fata de respectarea disciplinei de partid.

Leave a Reply