Despre problema regionalizării

La dezbaterea de astăzi pe tema regionalizării, organizată de domnul deputat Cseke Attila am susținut următorul punct de vedere: dincolo de discuția despre câte județe vor forma o regiune și unde va fi capitala regiunii, cea mai importantă problemă rămâne definirea clară a atribuțiilor regiunilor și, în același timp, întărirea județelor și ale Consiliilor Județene. pentru că, în urma procesului de descentralizare, puterea primăriilor și ale consiliilor județene trebuie să crească, indiferent de configurația regiunilor.

Cu toții ne dorim ca Oradea să devină centru de regiune, însă trebuie să recunoaștem că, la ora actuală, avem câteva carențe care trebuie îndreptate cât de repede pentru a putea să emitem pretenții. Avem nevoie de infrastructură de calitate (drumuri, rețele de apă și canalizare), avem nevoie de un aeroport internațional, avem nevoie de un centru expozițional și sportiv modern, avem nevoie să dezvoltăm activitățile culturale… Acestea ar trebui să fie prioritățile noastre și nu să desenăm hărți cu regiuni1

Propunerea noastră este fie ca Oradea să devină capitală regională, fie dacă acest lucru nu e posibil, atunci viitorul președinte sau guvernator al regiunii să fie din Oradea și județul Bihor, pentru a asigura astfel un echilibu în interiorul regiunii.

Personal și împreună cu colegii din PSD vom milita în următoare perioadă să definim rolul regiunilor și să creștem puterea administrativă și financiară a județelor.

Leave a Reply