Guvernul USL a adoptat bugetul pe anul 2013

Guvernul USL a adoptat ieri proiectul final al bugetului. Cresc sumele pentru investitii. Cresc sumele pentru sanatate. Reduceri de cheltuieli la Parlament si Guvern. Creste salariul minim si indexam pensiile, asa cum am promis in campanie. 

Marti, in cadrul unei sedinte de guvern speciale, a fost adoptat si un pachet de masuri fiscale ce vor aduce 2,9 miliarde de lei in plus la bugetul de stat, din care 1,8 mld lei vor fi folositi pentru cheltuieli de investitii, iar 1,1 mld lei pentru reducerea deficitului. Nu vor fi introduse taxe noi pentru populatie, sau majorate cele existente, ci este vorba de introducerea unei taxe speciale pentru societatile care exploateaza resurse naturale, sau de aplicarea unei noi forme a impozitului agricol, de o valoare mai mica, dar care sa priveasca un numar mai mare de contribuabili.

Camera Deputatilor si Senatul vor avea acelasi buget ca in 2012, desi a crescut numarul de parlamentari.

Cele mai mari cresteri ale bugetului sunt inregistrate pentru cofinantarea fondurilor europene, deoarece anul acesta urmeaza sa fie deblocate toate aceste fonduri, unde a fost bugetata suma de 1 mld euro, si la Ministerul Sanatatii, unde 3,5 mld de lei sunt prevazute pentru plata datoriilor la medicamente.

Bugetul pentru anul 2013 este un buget de dezvoltare, statul cheltuind cu 15 mld de lei mai mult decat in 2012, ceea ce reprezinta un impuls pentru economie.

Bugetul introduce reforma investitiilor publice, axata pe trecerea tuturor investitiilor eligibile pentru bani europeni pe finantarea din fonduri europene si asigurarea finatarii de la bugetul de stat pentru acele investitii care pot fi finalizate in acest an.

De asemenea, salariul minim va creste de doua ori in acest an, o data la 750 de lei in februarie, iar apoi la 800 de lei de la 1 iulie.

USL nu renunta nici la doua masuri pe care le-am promis cand eram in opozitie: reducerea TVA la alimente si reducerea CAS la angajator. In acest sens, in a doua jumatate a anului, vom incerca sa aplicam un proiect pilot de reducere a TVA la paine, care daca va fi de succes va fi extins si la alte categorii de produse alimentare. Avem nevoie insa si de corectitudinea cetatenilor si agentilor economici, pentru ca implementarea acestui proiect sa fie de succes, iar incasarile la bugetul de stat sa creasca, ceea ce va permite extinderea lui. Referitor la reducerea CAS, este o masura pe care o pregatim pentru anul 2014.

Legea Bugetului va fi dezbatut in comisiile parlamentare incepand cu 28 ianuarie, iar pe 5 februarie va fi dezbatut in plenul Parlamentului.

Leave a Reply