Candidații PSD pentru alegerile parlamentare – criterii de selecție

Vineri, 28 septembrie este data limită până la care colegii din PSD Bihor își pot depune candidaturile pentru alegerile parlamentare din acest an. Conform înțelegerii din USL, PSD va avea candidați în cinci colegii: 3 de deputați (5,6 și 7) și 2 de senatori (3 și 4).

Așa cum am arătat și într-o conferință de presă, consider că USL Bihor ar ieşi mai câştigată din alegeri și ne-am putea maximiza voturile dacă PSD și PNL ar face o rocadă la nivelul colegiilor 2 și 3 de Senat. Ideea ar fi ca peste colegiile de deputați unde candidează PNL să se suprapună un colegiu de senator PSD și invers, unde avem noi deputații să candideze un senator liberal. În acest fel ne-am putea mobiliza mai bine atât activiştii celor două partide, cât și electoratul nostru fidel. Propunerea mea a fost făcută și către conducerea PNL Bihor, care urmează să ia o decizie săptămâna aceasta.

În ceea ce privește candidații din partea PSD Bihor, există câteva criterii pe care orice doritor ar trebui să le îndeplinească.

1. Ne dorim oameni noi cu care să ne putem mândri în următoarea legislatură și pe care să ne putem baza în viitoarea dezvoltare a organizației. Cu excepția actualilor deputați ai PSD Bihor (care conform deciziei naționale își pot păstra mandatele – dacă le recâștigă, desigur!), sper ca toți ceilalți candidați să fie nume noi și surprize plăcute pentru bihoreni.

2. Activitatea depusă în partid va avea un cuvânt greu de spus. Un candidat la parlament trebuie să aibă activitate politică susținută și să fi fost implicat în alegerile locale cât și în campania pentru referendumul de demitere a președintelui Băsescu. Nimeni nu este deputat sau senator de drept în PSD Bihor. Vrem să aplicăm un alt principiu: după muncă și răsplată.

3. Sprijinul politic al organizatiilor locale ale partidului și ai aleșilor noștri locali va fi unul esențial, având în vedere că aceștia sunt baza partidului și vor depune un efort substanțial pentru a obține 50%+1 din voturi.

4. Notorietatea este un alt criteriu avut în vedere: candidatul la Camera Deputaților sau la Senat trebuie să fie o persoană cunoscută în zona unde candidează. Contează însă și cum este percepută și cunoscută acea persoană, de aceea am introdus și un alt criteriu: reputația (nr.5). Să aibă o reputație bună în domeniul de unde vine, să fie cunoscută ca un bun specialist. La acestea se adaugă apoi criteriul integrității (nr.6). Ne dorim candidați cu o conduită morală adecvată. Nu acceptăm, de exemplu, candidați cu dosare sau care vor să se ascundă din fața Justiției.

Nu în ultimul rând, un viitor candidat trebuie să aibă și forța financiară de a-și susține candidatura și de a acoperi cheltuielile implicate de campania electorală.

La începutul săptămânii viitoare în cadrul ședinței structurii de conducere a PSD Bihor vom finaliza procedura de selecție și vom acorda un vot de încredere pentru viitorii noștri candidați.

Leave a Reply