În așteptarea deciziei Curții Constituționale privind validarea referendumul pentru demiterea lui Traian Băsescu

Biroul Electoral Central a dat astăzi publicității rezultatele oficiale ale referendumului din 29 iulie pentru demiterea președintelui Băsescu: 46,24% din cei de pe listele electorale permanente s-au prezentat la vot, 87,52% dintre voturi fiind pentru demiterea lui Băsescu. În cifre absolute înseamnă că din cei 8.459.052, câți s-au prezentat la urne, 7.403.836 au votat pentru demiterea şefului statului, în timp ce 943.375 (11,15%) au votat împotrivă (restul voturilor fiind declarate nule).

Din păcate, rezultatele prezentate de BEC iau în calcul situația de pe listele electorale permanente și nu situația reală a alegătorilor din România. Conform datelor INS, numărul real de alegători este 16.527.971, ceea ce înseamnă că referendumul ar trebui validat, fiind prezenți la acesta peste 8,4 milioane de români.

Cred că aceste peste 8 milioane de voturi, din care peste 7,4 milioane au spus DA demiterii (cu peste 2 milioane de voturi mai multe decât voturile cu care Băsescu a câștigat alegerile în 2009) nu pot fi ignorate, nici măcar de Traian Băsescu. Cu atât mai puțin de către judecătorii Curții Constituționale care trebuiau astăzi să dea un verdict privind validarea referendumului. Ultimele informații indică amânarea unei decizii tocmai pe motivul numărului real de alegători din România, Curtea cerând instituțiilor statului informații suplimentare.

Din punctul meu de vedere, votul românilor de duminică reprezintă o înfrângere catastrofală pentru Traian Băsescu și acoliții săi! Cei care au venit la vot au dat un semnal clar: Băsescu trebuie să plece! Un președinte cu 90% din voturi pentru demitere și cu 7,4   milioane de români care împotriva sa nu are decât o soluție: demisia!

În așteptarea deciziei CCR, eu mai sper două lucruri: 1) că în România avem o democrație funcțională, unde decizia este luată de către cei care merg la vot și nu de către cei pasivi care stau acasă; și 2) că se vor lua în calcul toate dovezile aduse – în sensul validării referendumului – și se va lua o decizie corectă și democratică.

Leave a Reply