Măsuri pentru accelerarea investițiilor: Guvernul PSD ajustează radical legea achizițiilor publice

O legislație clară, simplă, care să conducă la realizarea eficientă a proiectelor, în termene normale, este cheia de boltă a accelerării investițiilor. Aceasta este prioritatea majoră a guvernării PSD în acest an. Și asta se și face!

Guvernul a adoptat ieri o Ordonanţă de Urgenţă pentru modificarea pachetului de legi privind achiziţiile publice, astfel încât procedura de atribuire a unui contract să fie simplificată.

În noua formulă se debirocratizează masiv procesul, se reduc termenele se descurajează contestațiile abuzive și se clarifică atribuții instituționale care frânau sau chiar blocau investițiile publice.

Iată câteva soluții prin care se descurajează contestațiile nejustificate:

 • Introducerea CAUȚIUNII pentru depunerea contestațiilor la CNSC
 • Introducerea TAXEI pentru depunerea plângerii la Curtea de Apel
 • Simplificarea procedurii de contestare prin: eliminarea notificării prealabile, reguli clare pentru emiterea deciziilor CNSC, scurtarea termenelor de soluționare a plângerilor la Curtea de Apel, eliminarea dublului control.
 • După semnarea contractului de achiziție singura autoritate care va mai controla legalitatea atribuirii va fi Curtea de Conturi.
 • Ajustarea rapidă a contractelor de achiziții astfel încât să nu se mai irosească timpul pentru reluarea procedurilor de atribuire în cazul unor modificări neesențiale.
 • Reducerea numărului de etape de evaluare a ofertelor (maxim 4).
 • Simplificarea achiziției directe după modelul Comisiei Europene – implementarea art. 137 din Regulamentul 1.268/2012.

Românii pot sta liniștiți: nu sunt probleme cu banii pentru pensii și salarii

După Klaus Werner Iohannis, și liderii PNL au început să repete placa mincinoasă cu „nu mai sunt bani pentru pensii și salarii”, încercând astfel să agite spiritele și să sperie populația.

Românii nu trebuie însă să se lase manipulați de acești ”apostoli ai Apocalipsei financiare”. Ei trebuie să cunoască realitatea: nu sunt probleme cu banii! Guvernul PSD+ALDE a reușit să încaseze mai mulți bani decât a fost programat în Buget, deci poate acoperi fără probleme plata salariilor și a pensiilor.

Liderii PNL și președintele Klaus Werner Iohannis se descalifică din postura de oameni politici responsabili inducând dubiul și teama prin întrebarea dacă mai sunt bani de pensii și salarii până la sfârșitul anului. Ei știu foarte bine că sunt bani la buget, însă cu toate acestea repetă lozinci mincinoase încercând să creeze panică. Însuși președintele Iohannis a promulgat legea bugetului de stat (care arată clar care sunt atât cheltuielile cu salariile și pensiile, cât și veniturile/resursele care asigură ritmic plata acestora), deci nu poate susține că nu sunt bani sau că nu cunoaște situația reală.

Datele statistice arată că în primele patru luni ale anului s-au colectat cu 8,3 miliarde de lei mai mult decât anul trecut (+12,4%), iar în primele 4 luni ale anului 2018, Guvernul a colectat mai mult cu 800 milioane lei decât era programat în Legea Bugetului, promulgată de Iohannis. Această informație este publică și disponibilă încă din 17 mai pe site-ul ANAF. În aceste condiții, Iohannis și PNL subminează un element fundamental al societății – încrederea și stabilitatea socială! Ei nu încetează să se compromită anunțând fantezii și propovăduind nenorociri care nu se întâmplă, sperând zadarnic să se împlinească zicerea lui Goebbels, fostul ministru nazist al propagandei, ”cu cât minciuna e mai sfruntată cu atât prinde mai repede”. Trebuie să fii rău-voitor să te faci că nu vezi că datoria publică a țării a scăzut în 2017 la 35% din PIB față de 37,5% în 2016, fiind la minimul ultimilor 4 ani și a cincea cea mai scăzută datorie externă din UE.

Dramatic este că astfel de atitudini și prorociri fataliste generează neîncredere în societate și pot conduce la creșterea costurilor de finanțare a țării, creșterea dobânzilor, negocieri mai dificile, etc., lucruri care vor afecta negativ populația României, pentru că liderii PNL și președintele Klaus Werner Iohannis stau bine mersi la adăpostul funcțiilor pe care, deocamdată, le dețin.

Hotărârea privind diminuarea sporurilor personalului medical din Oradea este ilegală

Referitor la declarațiile recente ale domnului Ilie Bolojan, președintele PNL Bihor și primarul municipiului Oradea, vizavi de situația salariilor și sporurilor angajaților din spitalele subordonate Primăriei Oradea, aș dori să fac următoarele observații:

 • În loc să își ceară el scuze față de angajații spitalelor și față de pacienții și rudele acestora pentru criza pe care a generat-o la Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) și nu numai, ca de obicei, Ilie Bolojan nu recunoaște că a greșit promovând o Hotărâre de Consiliu Local ilegală și nedreaptă. În mod rușinos, el încearcă să fugă de responsabilitate și dă vina pe alții, nefiind în stare să-și asume o decizie prin care a bulversat funcționarea spitalelor din municipiul Oradea.
 • Ieri, Instituția Prefectului Județului Bihor a stabilit fără nicio urmă de îndoială că prevederile art. 6 din Hotărârea Consiliului Local 439/2018 privind diminuarea sporurilor personalului medical ”au fost adoptate cu nerespectarea prevederilor legale”, pe cale de consecință a atacat în contencios administrativ hotărârea inițiată de primarul Ilie Bolojan și votată de grupul de consilieri PNL. Vă reamintesc că PSD Bihor a contestat de la bun început această propunere, consilierii noștri votând împotriva ei în ședința Consiliului Local. HCL 439/2018 nu respectă legile în vigoare, reglementările acesteia contravin celor din actele normative de nivel superior. Mai mult, așa cum arată Instituția Prefectului Județului Bihor, procedura nu fost transparentă, cei direct afectați nefiind consultanți. Acest lucru demonstrează că domnul Ilie Bolojan minte grosolan când într-o postare pe Facebook afirmă că ”hotărârea de rectificare a bugetului este perfect legală”.
 • Culmea este că Ilie Bolojan nu mai vrea să recunoască nici conținutul hotărârii de consiliu pe care a inițiat-o! Despre aceasta, în aceeași postare de pe Facebook, spune că ”stabilește valoarea maximă a sporurilor aferente salariilor și nimic altceva”, când de fapt în HCL 439/03.05.2018 la articolul 6 se arată negru pe alb că ”pentru medici se va diminua sporul cu 60%. Reducerea de 60% se va calcula la cota minimă aferentă sporului prevăzut în regulamentul cadru, pentru asistenți se va diminua sporul cu 25%. Reducerea de 25% se va calcula la cota minimă aferentă sporului prevăzut în regulamentul cadru”.
 • Ilie Bolojan a ajuns să îi mintă în față pe orădeni și pe bihoreni într-o încercare disperată și patetică de a ieși dintr-o problemă gravă pe care el și acoliții dumnealui au creat-o, fie din prostie, fie din nepricepere. El merge până acolo încât neagă realitatea pentru a acoperi incompetența administrației pe care o patronează și pentru a-și salva imaginea la care ține atât de mult.
 • În concluzie, înainte să ceară decență și demnitate de la alții, domnul Ilie Bolojan ar trebui să se uite în oglindă și să fie el în stare să ofere aceste lucruri, în caz contrar rămâne un politruc.

hadrian-borcea-upu-demisii-aufmacher-2037045-9-35d1ac48e39ece27bd007e75d1b161fa