Ioan Mihaiu este noul prefect al județului Bihor

În prezența domnului Mihai Chirică, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, astăzi a avut loc ceremonia de investire a noului prefect al județului Bihor, dl. Ioan Mihaiu.
În calitate de vicepreședinte al Consiliului Județean Bihor am reprezentat instituția la acest eveniment important. I-am mulţumit domnului Claudiu Pop pentru activitatea bogată care a avut-o în ultimii cinci ani şi mi-am exprimat speranța că domnul Mihaiu va avea un mandat aşa cum ne dorim cu toţii, echidistant, fără amestecuri care nu ţin de Prefectură, fără imixtiuni politice.

 

Muzeul Țării Crișurilor are un nou sediu

Noul sediu al Muzeului Țării Crișurilor din Oradea a fost inaugurat parțial ieri, după o perioadă de 10 ani, timp în care imobilul a fost reabilitat şi modernizat. Prin implicarea activă și efortul financiar al Consiliului Judeţean Bihor, complexul muzeal, a reuşit să devină unul dintre cele mai mari din Europa Centrală şi de Est. La festivitate au fost prezenți reprezentanţi ai Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale dar şi oaspeţi din Republica Moldova, Ungaria şi Italia.

18738440_1375400055880943_5218357251563308745_o

Noul sediu este unul modern care se întinde pe o suprafață de 14.000 metri pătrați, dispus pe 3 nivele în fostul sediul al Garnizoanei din Oradea. Această clădire va fi cel mai mare muzeu din România și va deveni un reper cultural pentru această zonă din Europa.

18527316_1618637521511431_4208827431927096951_o

Creștere economică peste așteptări

Datele oficiale de la INS nu mai lasă loc de nicio interpretare răutăcioasă din partea criticilor Programului PSD de guvernare.

România are pe primul trimestru o creștere de 5,7% față de aceeași perioadă din anul anterior. Putem face comparația cu Germania 2,4% sau Franța 1,4%, care au raportat până acum la Eurostat.

Dar cel mai important e că această creștere se simte efectiv în buzunarul românilor, care au avut parte în acest trimestru de majorări salariale și de reduceri de taxe.

Ziua Europei sărbătorită la Gyula (Ungaria)

Ieri seară, am fost invitatul Consulatului General al României la Gyula în cadrul evenimentului dedicat Zilei Europei, o manifestare organizată pentru comunitatea românească din Ungaria.

18422353_1610160729025777_1978853307287185878_o

 

Județul Bihor a fost prezent cu o expoziție de costume populare din zona Beiușului, pliante și broșuri de informare turistică, iar Ansamblul Crișana a oferit un spectacol de muzică și dansuri populare. Alături de mine la eveniment s-a aflat și domnul europarlamentar, Emilian Pavel.

18422960_1610160755692441_3262421769423788908_o

Doresc să îi mulțumesc domnului consul general Florin Trandafir Vasiloni pentru invitație și pentru implicarea în coagularea comunității românești din zona Gyula.

Economiile făcute în proiectul strategic pe Sănătate vor fi folosite pentru amenajarea și dotarea Muzeului

Din proiectul strategic pe Sănătate al județului Bihor (cel care urmează să fie finanţat din fonduri transfrontaliere nerambursabile) a fost eliminată achiziţionarea acceleratorului liniar de particule, având în vedere faptul că domnul ministru al Sănătății, Florian Bodog va asigura finanțarea necesară pentru această achiziție.

Banii astfel economisiți – peste 4 milioane de euro – vor fi folosiți de Consiliul Județean Bihor într-un alt proiect strategic, de data aceasta în domeniul cultural, mai exact, pentru amenajarea și dotarea a două etaje ale noului sediu al Muzeului Țării Crișurilor.

Surpriza pentru publicul bihorean este ziua de 20 mai, ocazie cu care se vor putea vizita câteva expoziții temporare.

Solicit eliberarea de urgenţă a terenului pentru Sala multifuncțională din Oradea

Orădenii aşteaptă şi noi am promis realizarea sălii multifuncţionale.

Este aprobată la CNI, este în curs de licitaţie dar terenul nu este încă eliberat de Primăria Oradea. L-aş ruga pe dl. primar Bolojan să facă demersurile să elibereze de urgenţă terenul, pentru a se putea realiza sala de sport, altfel, s-ar putea să căutăm altă locaţie. Cred că o locaţie foarte potrivită ar fi în comuna Sînmartin, lângă Băile Felix, unde sunt posibilităţi de cazare foarte bune şi se pot gestiona competiţii internaţionale de răsunet. Am totuşi speranţa că dânsul va face demersurile de a muta piaţa de vechituri, pentru a avea locul propus de dumnealui pentru sală.

Consiliul Județean acordat mai mulți bani către primării decât anul trecut, iar alocarea s-a făcut conform legii

În conferința de presă de astăzi, alături de colegul meu, Gheorghe Țară, consilier județean, am explicat modul în care Consiliul Județean Bihor a alocat bugetul către unitățile administrativ-teritoriale din cotele defalcate.

Concluzia este că s-au acordat mai mulți bani către primării decât anul trecut, iar alocarea s-a făcut conform legii.
Totodată, am dorit să subliniem că, în primul trimestru al acestui an, Guvernul a reușit să implementeze toate măsurile asumate în Programul de Guvernare. Așadar, guvernarea funcționează și produce efectele mult așteptate de către români. 

Un alt subiect a vizat noul sediu al Muzeului Țării Crișurilor. Așa cum am promis în campania electorală, această problemă a fost una dintre prioritățile actualei conduceri a Consiliului Județean Bihor. Cu satisfacție pot să anunț că am reușit să deblocăm acest proiect și, la mai puțin de un an de la preluarea mandatului, construcția este finalizată, iar pe data de 18 mai 2017, noul sediu al Muzeului (fosta clădire a Garnizoanei de pe strada Armatei Române) își va deschide porțile către publicul bihorean și nu numai.

18319295_1605126369529213_7152683818860965962_o

Nu în ultimul rând, am făcut un apel către Primăria Oradea pentru a urgenta demersurile pentru eliberarea terenului necesar pentru viitoarea Sală Polivalentă pe care Guvernul o construiește la Oradea. Îmi doresc mult ca această sală să se realizeze la Oradea și sper că nu vor trece alți trei ani până când Primăria Oradea să ia aceste măsuri.