Consiliul Județean Bihor împarte banii după criterii politice și clientelare

Ceea ce s-a întâmplat astăzi în ședința Consiliului Județean Bihor este inacceptabil și profund nedrept!

Pe ordinea de zi a fost alocarea banilor proveniți din sumele defalcate din TVA alocaţi Bihorului de către Guvernul Ponta, cu ocazia ultimei rectificări bugetare. Prin OUG nr. 47/2015, Guvernul PSD a virat consiliilor judeţene din toată ţara 500 de milioane de lei, suma alocată Bihorului fiind peste media naţională. În procente, 2,52% din banii alocaţi la nivel naţional au venit în judeţul nostru. Dacă Guvernul Ponta a alocat acești bani după formulă, fără să ţină cont de culoarea politică, Consiliului Județean Bihor în schimb a împărțit banii discreţionar, fără criterii transparente, strict după interese clientelare și culoarea politică a primarilor.

SAMSUNG CSC foto: bihorstiri.ro

Conducerea Consiliului a dat banii exclusiv către primăriile PNL, foarte puţini la primăriile UDMR şi niciun ban către primăriile PSD. 27 de unități administrativ-teritoriale, conduse de primari PSD, au fost lăsate pe dinafară, fără niciun motiv! Probabil că cei 300.000 de cetățeni ai județului nu merită niciun ban din partea Consiliului Județean! Probabil, acest lucru ar trebui să fie de competenţa organelor abilitate ale statului…

Spre deosebire de conducerea Consiliului Județean, Guvernul PSD condus de Victor Ponta a avut o altă abordare și a alocat fonduri indiferent de culoarea politică a primarilor. Exemplul cel mai bun sunt proiectele de infrastructură pentru care cele 77 de unități administrativ-teritoriale din Bihor au semnat contractele, în urmă cu două săptămâni, cu Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice pe Programul Național de Dezvoltare Rurală. 

  Primării PNL și UDMR

Primării PSD

Alocări Consiliul Județean Bihor 5.800.000 lei (100.00%)

0 lei (0%)

Alocări Guvernul Ponta – PSD 397 milioane lei (80%) 154 milioane lei (20%)

Pentru mine, modul în care s-a procedat astăzi cu alocarea acestor sume este dovada clară a justeții deciziei fostului Guvern condus de PSD de a nu lăsa toți banii la discreția conducerilor politice ale consiliilor județene. În plus, este un semn clar că actuala conducere liberală a Consiliului este depășită și nu a înțeles nimic din ceea ce au cerut oamenii în stradă: un nou mod de a face politică și administrație, o schimbare în ceea ce privește utilizarea banilor publici, mai multă transparență și renunțarea la decizii arbitrare. 

Decizia Comitetului Executiv Județean al PSD Bihor: Biroul Permanent Județean va fi ales în cadrul unei Conferințe Extraordinare

În conformitate cu prevederile statutare, Comitetul Executiv Județean lărgit al PSD Bihor s-a întrunit în ședință, în data de 20 noiembrie 2015, pentru a decide asupra câtorva aspecte importante privind alegerile pentru Biroul Permanent Județean. La ședință au participat membrii de drept ai Comitetului Executiv Județean  și membrii aleși în Consiliul Județean al partidului, în total 137 membri PSD.

Având în vedere că potrivit noului statut al PSD, aprobat la Congresul extraordinar din luna octombrie, Consiliul Județean este o structură care nu mai există, am propus membrilor Comitetului Executiv Județean ca alegerile pentru funcțiile din Biroul Permanent Județean să se desfășoare în cadrul unei Conferințe Județene Extraordinare la care să participe membrii actualului Consiliu Județean, primarii și viceprimarii PSD, consilierii județeni și consilierii locali de la nivelul municipiilor si președintii organizațiilor de tineret, femei și seniori de la nivel județean, al municipiilor și al orașelor. Această propunere a fost adoptată prin votul majorității celor prezenți, mai exact 135 voturi pentru, un vot impotrivă și o abținere. Data și locul desfășurării conferinței vor fi anunțate la începutul săptămânii viitoare. Potrivit statutului, funcțiile din Biroul Permanent Județean care se aleg prin vot sunt cele de președinte executiv, vicepreședinți, secretar executiv și trezorier. 

CEx PSD Bihor 20112015 (1)

În cadrul Comitetului Executiv s-a mai propus, după modelul aplicat la nivel central, ca persoanele care vor fi alese în cadrul Biroului Permanent Judetean să nu mai poată cumula și funcția de președinte, președinte executiv sau secretar executiv la nivelul organizațiilor locale sau al organizațiilor de femei, tineret sau seniori. Această propunere vine în ideea de a putea pregăti mai bine alegerile locale și parlamentare din 2016. Propunerea a fost aprobată cu 133 voturi pentru și 4 împotrivă.

Tot prin vot a fost aprobată prelungirea datei de depunere a candidaturilor pentru Biroul Permanent Judetean până la 25 noiembrie, ora 16.00. 

Despre alegerea Biroului Permanent Judetean

Nu am mai postat pe blog de mult timp. Mi-am propus ca, incepand de azi, sa reincep sa scriu. Subiectul de azi este important doar pentru membrii PSD Bihor, dar simt nevoia ca trebuie sa clarific o problema, aparuta azi, legata de modul de alegere a membrilor Biroului Permanent Judetean.
In urma cu aproape trei saptamani, la o intalnire cu primarii social-democrati din Bihor, continuata apoi de discutii cu parlamentarii si cu europarlamentarul nostru, am decis sa convocam Consiliul Judetean Bihor, ales la ultima Conferinta Judeteana, pentru a alege membrii Biroului Permanent Judetean (presedintele executiv, vicepresedintii, secretarul executiv si trezorierul organizatiei judetene).
La Congresul din luna octombrie a fost votat si noul Statut al PSD, care acum este in vigoare. Acest Statut stabileste ca membrii Biroului Permanent Judetean sunt alesi in Conferinta Judeteana, deoarece Consiliul Judetean nu mai spare in noul Statut. Cum sunt foarte multi doritori care vor sa candideze, si si-au depus documentele de candidatura, exista posibilitatea ca cei care nu ar fi alesi de catre Consiliul Judetean sa atace decizia acestui for pe motiv ca prin noul statut el nu mai exista.
Ca urmare, din dorinta de a fi totul conform prevederilor Statutului, sedinta de maine, 20 noiembrie 2015, care se va desfasura la orele 16, la Hotel Hilton, etaj 1, (Sala “Florica Ungur”, unde am dorit initial, fiind ocupata), va fi o sedinta de Comitet Executiv Judetean largit, la care pe langa membrii de drept ai acestui organism vor participa si membrii Consiliului Judetean convocati. Mai mentionez ca din cei 145 de membri ai Consiliului Judetean, 112 sunt si membri de drept ai Comitetului Executiv Judetean.
In acest organism important al organizatiei judetene vom decide, statutar si democratic, cand se va convoca Conferinta Judeteana Extraordinara, cine participa la aceasta (aproximativ 250 persoane), care va fi numarul de vicepresedinti (statutul spune intre 11 si 17), precum si care este procedura de inscriere la candidatura.
Totul va fi deschis si democratic, singura dorinta fiind de pastrare a unitatii organizatiei, de angrenare a cat mai multor membri in activitate, cu scopul de a obtine cele mai bune rezultate in alegerile locale si parlamentare de anul viitor!