BAC 2014: felicitări organizatorilor şi absolvenţilor care au promovat examenul

Promovabilitatea la examenul de Bacalaureat din acest an a fost de 59,25% (înainte de soluţionarea contestaţiilor), cu peste patru procente mai mare decât anul trecut (54,4%). În judeţul Bihor, 57,85% dintre candidaţi au reuşit să promoveze examenul.

bac-30895100

Aş dori să felicit pe această cale conducerea Ministerului Educaţiei şi a Inspectoratului Şcolar, precum şi toţi dascălii pentru efortul şi munca depusă. Examenul din acest an a fost bine organizat şi s-a desfăşurat fără probleme. Nu au existat incidente majore, nu a fost scandal, nu au fost disfunctionalităţi ca în alţi ani. A fost un Bacalaureat corect şi riguros. Subiectele au avut un grad de dificultate mediu, în raport cu programa şi cu competenţele vizate. Ele au fost bine formulate, echilibrate şi accesibile pentru orice elev care s-a pregătit pentru acest examen.

Felicitări, de asemenea, tuturor absolvenţilor de liceu care au promovat examenul de Bacalaureat, iar celor care nu au reuşit în această sesiune vreau să le transmit să aibă încredere în forţele proprii şi să înveţe mai mult pentru următoarele sesiuni.

Vesti bune de la 1 iulie!

 

Incepand de la 1 iulie,salariul minim s-a marit la 900 de RON. Dupa cresterea de la inceputul acestui an, salariul minim a crescut din nou, cu 50 de lei. In doar doi ani, Guvernul Ponta a reusit sa creasca salariul minim de la 700 la 900 de RON, ceea ce inseamna o crestere de aproximativ 30%. In Romania nu a mai existat de mult o crestere atata de consistenta a veniturilor mici. Potrivit Eurostat, Romania in continuare aloca printre cele mai mici procente din PIB pentru protectia sociala. Tocmai de aceea, Romania are nevoie de politici sociale, iar Guvernul Ponta va continua sa gaseasca variante optime pentru a-i ajuta pe cei in nevoie.

Tot de la 1 iulie, romanii platesc cu 2,6% mai putin pentru energia electrica, asa cum a hotarat ANRE.O alta veste buna este faptul ca de la 1 iulie companiile beneficiaza de scutirea de impozit pentru profitul reinvestit. Este o masura salutara, asteptata de mult timp de mediul de afaceri. Tot in sprijinul zonei economiei vine si votul Camerei Deputatilor care a aprobat proiectul Executivului ca incepand cu 1 octombrie, CAS-ul sa fie redus cu 5 puncte procentuale.

Incepand de la 1 iulie poate fi accesat si creditul fiscal ce va permite unui numar mare de romani sa-si injumatateasca ratele la banca pentru o perioada de doi ani – aproximativ 1 milion de posibili beneficiari.

Tot incepand cu aceasta luna, 27 de taxe si tarife parafiscale sunt eliminate sau comasate.

Alte masuri pozitive luate de Guvernul Ponta:

– 15.000 de medici rezidenti au avut salarii majorate in 2014.

– 14.000 profesori debutanti au avut salarii majorate in 2014.

– 230.000 de jandarmi, politisti, armata si serviciile secrete pot beneficia de sporuri pentru zilele lucrate in week-end.

– 1 milion de agricultori beneficiaza de cresterea subventiilor la hectar de la 139 euro in 2013 la 159 euro in 2014 si de plati complementare din bugetul de stat

– 15.000 persoane vor beneficia de subventionarea locului de munca pentru incadrarea somerilor peste 45 ani sau unici sustinatori ai familiilor monoparentale si pentru cei care mai au 5 ani pana la pensie.