Intalnire de lucru la Ministerul Educatiei pentru Universitatea din Oradea

Astazi, la sediul Ministerului Educatiei, din Bucuresti, insotit de mai multi colegi bihoreni, membri ai Parlamentului Romaniei si de domnul Constantin Bungau, rectorul Universitatii din Oradea, am avut o intalnire de lucru la care au participat domnul Mihnea Costoiu, ministru delegat pentru Invatamant Superior, Cercetare Stiintifica si Dezvoltare Tehnologica, insotit de domnul Gigel Paraschiv, secretar de Stat pentru Invatamantul Superior.

Din delegatia noastra au mai facut parte doamnele deputat Sonia Draghici si Florica Chereches, domnul senator Florian Bodog si domnii deputati Gheorghe Bogdan, Cseke Attila, Szabo Odon si Gheorghe Costin.

Impreuna cu domnul rector Bungau, noi am solicitat aceasta intalnire pentru a discuta, la acest nivel, despre situatia Univeristatii din Oradea, care trebuie ajutata sa se dezvolte in continuare si pentru a identifica, alaturi de factorii de decizie din Minister, acele masuri imediate care sa permita Universitatii noastre sa se mentina in plutonul fruntas al celor mai importante institutii de invatamant superior din tara.

Acesta este un angajament prioritar asumat de USL Bihor si depunem toate eforturile pentru ca el sa fie indeplinit cat mai repede cu putinta.

Gânduri la un nou început de an şcolar

Ieri, în toată ţara, a început un nou an şcolar. Am participat şi eu la acest moment festiv într-una dintre şcolile bihorene, în comuna Borod şi am regăsit, la fel ca în fiecare an, emoţii şi speranţe, iar uneori îngrijorare… 

Privindu-i pe acei copii, mai mici sau mai mari, veniţi în curtea şcolii alături de dascălii şi de părinţii lor, discutând cu ei, ascultându-i, am plecat de acolo convins că avem motive temeinice de a spera şi de a privi cu încredere către viitorul acestei ţări şi către viitorul nostru, ca popor.

Dincolo de greutăţile cu care ne confruntăm zi de zi, eu cred că diferenţa dintre un popor care reuşeşte să-şi îndeplinească proiectele şi unul care le ratează rezidă tocmai în această capacitate permanentă de a spera – în mod întemeiat, şi de a acţiona coerent pentru realizarea obiectivelor sale.

Iar la început de an şcolar, înconjurat de atâtea emoţii şi speranţe, ca om politic, dar şi ca părinte, ajungi să te gândeşti şi să te întrebi ce fel de viaţă vor avea acei copii, ce cariere vor urma şi care va fi contribuţia lor la binele comun, pe care îl dorim toţi.

Eu cred că a face şcoală nu este un scop în sine. Şcoala este şi trebuie să fie un mijloc care să-i permită elevului să se dezvolte, să-şi descopere potenţialul, să-l ajute să identifice şi să aleagă un parcurs profesional care să-i ofere un trai bun, poate chiar mai bun decât al părinţilor săi.

Iar reuşita, în opinia mea, ţine şi de aşteptările pe care le avem de la copii, ţine – aşa cum spuneam, de capacitatea şcolii de a le descoperi şi dezvolta talentele diverse cu care ei sunt înzestraţi. Iar odată descoperite, aceste talente şi aceste pasiuni trebuie, cred eu, cultivate şi încurajate. Este foarte important să orientăm copii în acele direcţii către care ştim că au chemare, către acele direcţii care îi vor ajuta în viaţă. Am avut bucuria de a cunoaşte, peste tot în ţară, dascăli foarte valoroşi, deschişi, dedicaţi muncii lor – uneori în ciuda lipsurilor cu care şi ei se mai confruntă încă. Am văzut profesori şi profesoare care au un singur scop: reuşita elevilor lor. Sunt oameni cărora, cu toţii, le suntem datori!

Mă bucură faptul că, discutând cu părinţii, i-am auzit vorbind despre dorinţa lor de a-şi vedea copii învăţând o meserie. Nu toţi copiii îşi doresc să urmeze o facultate. Sunt mulţi, foarte mulţi, care au abilităţi tehnice şi practice, care au crescut alături de părinţi ce stăpânesc o meserie pe care, la rândul lor, vor să o înveţe şi ei. Această diversitate în talente şi în opţiuni reprezintă o şansă imensă pentru viitorul ţării noastre.

Desigur, alegerea unui drum în viaţă pentru un elev, reprezintă un proces şi o decizie la care contribuie atât părinţii săi, dascălii, dar şi el. Tocmai de aceea, îmi exprim speranţa că acest început de nou an şcolar va însemna o nouă ocazie de a ajuta cât mai mulţi copii să-şi urmeze vocaţia, să înveţe o meserie – dacă asta îşi doresc, să se gândească la o facultate – cu toate provocările pe care aceasta le presupune şi, lucrul cel mai important, pe care simt nevoia să-l repet, oricare ar fi drumul ales, acesta trebuie să ii ajute să trăiască o viaţă mai bună!

De asemenea, am convingerea că anii petrecuţi în şcoală trebuie să-i ajute pe copii să se poziţioneze corect faţă de valorile pe care o societate modernă, europeană, le promovează. Iar dintre ele, munca, cinstea şi seriozitatea mi se par esenţiale. Iar aici am motive întemeiate de a privi cu încredere atât către dascăli cât şi către părinţi. Discuţia legată de modelele sociale este una complexă şi, în acelaşi timp, permanentă. Familia şi şcoala au un rol primordial în acest sens, iar eu cred că valorile pe care copii le învaţă, atât acasă cât şi în sala de clasă, sunt cele corecte! 

Exprimând toate aceste gânduri, sunt însă conştient de toate dificultăţile pe care atât părinţii cât şi învăţătorii sau profesorii le întâmpină. Soluţionarea lor trebuie să fie prioritară pentru orice factor de decizie responsabil! În ceea ce mă priveşte, voi continua să depun toate eforturile pentru a ajuta cât mai multe şcoli. Este o datorie la care, ca profesor, mă gândesc mereu. 

Iar dacă toţi, fiecare la nivelul său, fiecare la locul său, vom face acest efort, dacă toţi ne vom păstra încrederea în viitorul acestei ţări, cu toate provocările prezentului, speranţele pe care le-am simţit zilele acestea se vor dovedi întemeiate, iar copiii noştri vor trăi o viaţă mai bună. 

Campanie de întrajutorare a persoanelor afectate de inundaţiile din judeţul Galaţi

Împreună cu colegii mei din PSD Bihor am demarat astăzi o campanie de întrajutorare a persoanelor afectate de inundaţiile din judeţul Galaţi. Având în vedere situaţia gravă în care se află persoanele sinistrate şi în spirit de solidaritate cu acestea, PSD Bihor organizează, în regim de urgenţă, acţiuni de strângere de ajutoare. Acestea vor consta în alimente neperisabile precum: zahar, ulei, faina, orez, paste fainoase, conserve sau apa imbuteliata.

Acţiunile de întrajutorare vor începe vineri, 13 septembrie 2013, astfel încât produsele de strictă necesitate să ajungă cât mai repede în localităţile afectate. Persoanele care doresc sa ajute sunt invitate la sediul organizatiei municipale a PSD din Oradea, Piata Unirii, (langa statuia lui Emanoil Gojdu), in fiecare zi lucratoare, pana la ora 18. Campania se va incheia joi 19 septembrie.

Colegii mei din PSD Bihor îşi exprimă, cu această ocazie, compasiunea pentru pierderea de vieţi omeneşti şi doresc să asigure persoanele afectate de întreaga lor solidaritate.

Vizita doamnei ministru Rovana Plumb în Bihor

În acest sfârșit de săptămână o avem ca oaspete în județul nostru pe doamna Rovana Plumb. În dubla sa calitate – ministru al mediului și schimbărilor climatice și președinte al OFSD – va participa la mai mult întâlniri. La aceste acțiuni vom avea și o altă invitată de seamă, o mai veche prietenă a PSD Bihor din Parlamentul European, pe doamna Zita Gurmai, președintele Organizației de femei din cadrul Partidului Socialiștilor Europeni.

Sâmbătă, 7 septembrie

ora 9, Consiliul Judetean Bihor, Sala Mare – întalnire cu primarii și reprezentanții autorităților publice din județul Bihor

 ora 10.30, Consiliul Judetean Bihor, Sala Mare – Conferință de presă

ora 11, Hotel Continental Forum Oradea – Seminarul european “La muncă egală, salariu egal”, organizat de OFSD Bihor

ora 14, Hotel Continental Forum Oradea – Conferinta de alegeri a Organizației femeilor social democrate din județul Bihor

ora 16, comuna Holod – Manifestări culturale din cadrul Zilelor “Iosif Vulcan”

  • va participa și dl. ambasador Romaniei la Budapesta, Excelența Sa dl. Victor Micula, precum și o delegație din Letavertes (Ungaria), localitate înfrățită cu Holodul și unde a crescut Iosif Vulcan.

 Duminică, 8 Septembrie

ora 11, vizită la fabrica Holcim din comuna Țețchea pentru prezentarea unei noi instalații de recuperare a energiei termice, unica în Europa.