Colaborare politică cu socialiștii maghiari

La finalul saptamanii trecute am avut bucuria de a intampina un grup de colegi si colege din Ungaria, membri ai Partidului Socialist Maghiar (MSZP), sositi in Bihor la invitatia colegelor noastre din Clubul Femeilor Social Democrate si din Organizatia de Femei a PSD Bihor. Doamna Zita Gurmai, parlamentar european si Presedinte al Organizatiei Femeilor Socialiste din Ungaria a avut o contributie semnificativa in organizarea acestei intalniri si doresc sa o felicit si sa ii multumesc!
Dintre oaspeti, as dori sa remarc prezenta domnului dr. Veres Janos, presedintele MSZP din judetul Szabolcs-Szatmar-Bereg si fost Ministru de Finante al guvernului maghiar. Au mai fost prezenti consilieri judeteni si primari, femei si barbati, din judetul invecinat. Colegii maghiari au vizitat cu aceasta ocazie Pestera Ursilor, Castelul lui Octavian Goga de la Ciucea, dar si orasul Oradea.
A fost o actiune care m-a bucurat, participantii, romani si maghiari, s-au simtit bine si am inteles cu toti, ca de fiecare data cand desfasuram astfel de activitati, cat de important este sa fii deschis fata de orice oportunitate sincera de colaborare, fie in plan politic, fie la nivel  administrativ.
Desigur, am avut prilejul de a discuta pe indelete cu domnul presedinte Veres Janos si credem ca intre judetele si intre organizatiile noastre, aflate de o parte si de alta a frontierei, se pot initia si dezvolta relatii deosebit de fructuoase pentru cele doua comunitati, pentru micii intreprinzatori si, mai ales, pentru cei tineri. Am identificat cu acesta ocazie cateva proiecte comune pe care le avem in vedere si pe care le vom vedea puse in practica.
De asemenea, in data de 31 August, la invitatia domnului Presedinte Veres, voi participa, in judetul Szabolcs-Szatmar-Bereg, la o mare actiune a colegilor din MSZP, unde sunt asteptati peste 2.000 de invitati, in frunte cu domnul Attila Mesterhazy, presedintele Partidului Socialist Maghiar. 
In conditiile in care dreapta europeana a dezamagit si continua sa dezamageasca, atat la nivelul Uniunii Europene cat si in majoritatea tarilor in care, inca, mai guverneaza, consider ca noi, social democratii, socialistii europeni si toti cei care credem in valorile stangii, avem datoria de a strange randurile, de a ne cunoaste, de a colabora si de a ne sprijini reciproc. Noi avem convingerea ca, daca Europa ar fi fost condusa in acesti ani de reprezentantii stangii, populatia nu ar fi resimtit atat de acut efectele crizei pe care inca o traversam. Mai mult, asa cum de fapt stanga isi propune si va face, prioritatea institutiilor europene trebuia sa fie anihilarea cauzelor care ne-au adus aici si in nici un caz impovararea cetatenilor europeni cu masuri de dreapta, dure, inutile si lipsite de eficienta. Daca vrem ca oamenii sa nu mai fie sacrificati, atat in Ungaria, dar si la nivel european, stanga trebuie sa revina la putere.
De aceea, actiunea comuna de la sfarsitul saptamanii trecute, precum si cele care vor urma in curand, ne aduc bucurie, ne dau speranta si ne ofera certitudinea ca, asa cum am mai avut ocazia sa spun, frontiera este si trebuie sa fie un spatiu care uneste, nu unul care separa, un spatiu al deschiderii si al cooperarii pragmatice. Beneficiile pe care aceasta atitudine le aduce oamenilor sunt imense.