Pretul de referinta la grau trebuie sa scada

As dori sa incep cu o chestiune de principiu: pentru a avea succes si pentru a aduce beneficii corecte atat statului cat si persoanelor direct implicate, consider ca orice activitate economica trebuie sa fie puternic ancorata in realitatile pietei. Si cred ca administratia, acolo unde are atributii, este datoare sa initieze masuri specifice, astfel incat piata libera sa ajute cat mai multi oameni sa isi dezvolte activitatile si nu sa sufere din lipsa unor reglementari clare, necesare si adoptate la timp.
In prezent, pretul de referinta stabilit de Consiliul Judetean Bihor si Directia Agricola – conform atributiilor ce le revin – pentru un kilogram de grau este de 1 RON. Trebuie mentionat faptul ca, in baza hotararii Consiliului Judetean, Finantele stabilesc ulterior o serie de taxe si impozite, inclusiv pentru oamenii care au dat terenuri in concesiune pentru desfasurarea de activitati agricole. In multe cazuri, este vorba despre persoane in varsta care, nemaiputand sa isi lucreze singure terenurile agricole, au satisfactia ca pamanturile lor continua sa fie cultivate si sa dea rod.
In acest an, ne bucuram cu totii de o recolta foarte bogata. Piata a reactionat fata de aceasta realitate astfel incat pretul graului pe piata este, in medie, de aproximativ 0,60 RON, adica cu 40% mai putin fata de pretul estimat initial. Aceasta diferenta intre pretul de referinta si cel real afecteaza mii de familii de agricultori din judetul nostru. 
Am avut in ultimele saptamani foarte multe discutii cu fermieri si cu oamenii de la tara si in urma acestor intalniri doresc sa pornim un demers care sa duca, in aceasta luna, la adoptarea unei noi hotarari a Consiliului Judetean Bihor pentru a corela pretul de referinta stabilit cu realitatea constatata pe piata.
Este o masura dorita atat de micii proprietari de terenuri cat si de marii fermieri, toti fiind acum obligati sa plateasca un impozit mai mare decat ar fi natural si just in conditiile actuale. De asemenea, consider ca este cel putin la fel de important faptul ca o astfel de hotarare va mai avea un efect benefic: prin reducerea riscului aparitiei evaziunii fiscale in acest domeniu, incasarile la bugetul de stat nu vor fi afectate.
Iata, daca vom lua aceasta masura (care ne sta in putinta), noi ca administratie judeteana putem face astfel incat o problema sa fie transformata intr-o situatie de win-win pentru ambele parti: pe de o parte, agricultorii vor avea satisfactia de a plati impozitul la un nivel corect, pe de alta parte, statul va continua sa incaseze venituri importante la buget.

Sprijin pentru parintii si copiii de la Gradinita nr. 9 din Oradea

Ieri, la Consiliul Judetean, am primit vizita unui grup de parinti care isi duc copiii la Gradinita cu program normal nr. 9 din Oradea (situata pe strada Constantin Brancusi). Conform deciziei municipalitatii, aceasta unitate urmeaza a fi desfiintata pentru a se infiinta aici o cresa. Parintii s-au aratat nemultumiti de aceasta decizie si mi s-au plans ca nu au fost informati despre motivul desfiintarii gradinitei. Multi au aflat despre planurile municipalitatii dupa ce si-au inscris deja copiii, tot acolo, iar inscrierile au fost acceptate. Mai mult, asa cum mi s-a adus la cunostinta, au fost si parinti plecati in concediu, stiind ca si-au inscris copiii la gradinita si care nu au aflat despre desfiintare. 

Pana acum, la Gradinita nr. 9 au existat trei grupe, doua de limba romana si una pentru copiii maghiari. Fiecare educatoare are in grupa copii de pana la 6 ani; cei mici invata de la cei mai mari, iar cei mai mari invata sa aiba rabdare cu cei mici. Parintii s-au aratat incantati de acest sistem, cu grupe de varsta mixte, si de evolutia copiilor.

Solutiile propuse de municipalitate – mutarea la alte doua unitati – nu sunt convenabile pentru majoritatea parintilor, care spun ca vor fi obligati sa faca schimbari majore de program in familie si vor avea cheltuieli mai mari. Unii nu isi vor permite sa plateasca la o gradinita cu program prelungit.

Colegii nostri din Consiliul Local, reprezentanti ai USL, au votat acest proiect la propunerea administratiei locale, dar intalnirea pe care am avut-o ieri cu grupul de parinti aduce cateva elemente importante de care eu cred ca este obligatoriu sa se tina seama.

Din discutia de ieri, a rezultat ca parintii sunt foarte multumiti cu starea de acum: atat de activitatea educatoarelor cat si de atmosfera armonioasa care a fost creata. Ei nu cauta scandal, ci doresc o solutie amiabila. Punctul lor de vedere il impartasesc si eu: cred ca e nevoie ca cele doua parti sa se mai aseze odata la masa discutiilor si sa incerce o solutie de compromis care sa fie benefica ambelor parti: sa aiba in vedere atat interesul educational al copiilor, cat si planurile orasului pentru dezvoltarea retelei scolare. 
Sunt impotriva desfiintarii gradinitei, mai ales ca vorbim despre una care ar putea deveni un model experimental si de studiu. In acelasi timp, sunt pentru infiintarea unei crese si imi doresc ca municipalitatea sa identifice solutiile pentru amenajarea unui spatiu existent sau pentru construirea unui imobil nou in care sa functioneze viitoarea cresa. 

Ganduri privind examenul de Bacalaureat 2013

Rezultatele de anul acesta de la examenul de Bacalaureat sunt mai bune decat cele de anul trecut. Asa cum a fost anuntat oficial, promovabilitatea finala (inainte de contestatii) este de 55,4%, cu 11 puncte procentuale mai mare decat in 2012.

Exista doua cauze reale ale acestei cresteri: in primul rand, introducerea subiectelor diferentiate. Anul trecut au fost subiecte unitare pentru toti elevii, indiferent de specializari. Acum, au fost subiecte diferentiate in functie de profil, ceea ce este mult mai echitabil. Cred ca s-a facut un pas important pentru ca Bacalaureatul sa devina ceea ce ar trebui sa fie. Urmatorul pas, dupa parerea mea, asa cum am mai spus-o ar fi introducerea sistemului de diplome de diferentiate care sa permita absolventilor traiectorii educationale diferentiate.

Cea de-a doua cauza a cresterii este inscrierea unui numar mai mic de elevi la examen: 188.848 de inscrisi, fata de 200.187 de elevi anul trecut.

Avem aceasta rata de promovabilitate in conditiile unui examen corect, cu o exigenta ridicata. Ministerul Educatiei Nationale a reactionat corect in aceasta perioada. Subiectele au fost distribuite corect, respectandu-se metodologia si securitatea informatiilor. Examenele s-au desfasurat in bune conditii, fiind asigurate conditiile ideale pentru finalizarea verificarilor si publicarea rezultatelor, conform metodologiei. Au fost transmise atentionari prompte si repetate catre toate componentele sistemului (profesori, functionari, inspectori) sa respecte legea si sa nu pericliteze buna desfasurare a examenelor.

Cazurile problema (fraude, copii eliminati) sunt nesemnificative din punct de vedere statistic – 0,16% din numarul total de copii. Asadar, ideea de problema de sistem este complet falsa. PDL a incercat sa creeze isterie, a vrut repetarea examenului si acum critica tot sistemul, afectand o intreaga generatie, din cauza unor cazuri punctuale, de parca ar fi o rusine sa ai rezultate bune la Bac!

La acest examen au fost eliminati cca. 300 de elevi, iar anul trecut 373. Pentru comparatie, in cazul Liceului Bolintineanu din Bucuresti vorbim despre 16-17 copii suspectati de procurori. Este vorba despre o exceptie (daca se dovedeste ceva!) si, oricum, nu o regula, asa cum unii incearca sa acrediteze.  Ministerul Educatiei a avut o reactie rapida in acest caz: a fost schimbata comisia de Bacalaureat, a fost demisa conducerea liceului si, ulterior, a fost demis chiar si inspectorul coordonator al sectorului 5 din Capitala.

Consider ca examenul a fost bine organizat, de aceea doresc sa felicit si pe aceasta cale echipa din fruntea ministerului. Anul acesta, scopul a fost sa se testeze ceea ce stiu elevii, nu ceea ce nu stiu acestia. Scopul nu a fost acela de a arata ca elevii sunt slab pregatiti si trebuie picati si nici comanda politica nu a existat ca si pe vremea guvernului de trista amintire PD-L – Funeriu.

Deschiderea Centrului de Afaceri în Agricultură Ciumeghiu – Mehkerek

Astăzi am participat la deschiderea oficială a Centrului de Afaceri în Agricultură Ciumeghiu – Mehkerek, proiect implementat prin Programul de Cooperare Transfrontalieră Ungaria – România 2007 -2013.

În decurs  de o lună de zile, este cel de-al treilea proiect de succes finanţat prin Programul HU-RO la care am participat (după inaugurarea pistei de biciclete dintre Salonta şi Bekescsaba şi dezvoltarea colaborării româno-maghiare privind apărarea împotriva inundaţiilor în zona de frontieră).

Consider că este de datoria Consiliului Judeţean să sprijine astfel de iniţiative  transfrontaliere pentru că deschiderea de o parte şi de alta a graniţei creează încredere şi apropiere între comunităţi, ceea ce, din punctul meu de vedere este garanţia pentru proiecte de succes, cu impact direct asupra bunăstării oamenilor. Aşa cum demonstrează şi acest ultim proiect de la Ciumeghiu, oamenii au nevoie doar de un mic imbold din partea autorităţilor pentru ca ei să dezvolte proiecte şi să pună pe picioare întreprinderi locale care să aducă beneficii de ambele părţi.