Dezbatere la Cluj Napoca privind regionalizarea

Astăzi, de la ora 10 voi fi la Cluj Napoca împreună cu reprezentanţi ai administraţiei publice locale pentru a reprezenta Consiliul Judeţean Bihor la dezbaterea privind proiectul de regionalizare a ţării. Evenimentul este organizat de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP) şi va fi prezent şi domnul vicepremier Liviu Dragnea.

Dezbaterile în plan local reprezintă una dintre etapele importante şi obligatorii ale procesului de pregătire a viitorului proiect de reorganizare administrativ teritorială. Personal, voi sublinia importanţa descentralizării, care ar trebui să vină la pachet cu regionalizarea şi voi cere cere puteri lărgite şi resurse mai mari pentru judeţe. De asemenea, va trebui să vedem care sunt atribuţiile regiunilor, a judeţelor, a primăriilor. 

Pe două roţi între Salonta şi Bekescsaba

Mâine, 14 iunie voi participa la Salonta, împreună cu colegii mei din PSD la inaugurarea pistei de biciclete dintre Salonta şi Bekescsaba. Este vorba despre închiderea unui proiect transfrontalier de 5 milioane de euro implementat prin Programul de Cooperare Transfrontalieră Ungaria – România 2077 -2013.

Referendumul anuntat de Traian Basescu, o actiune pur demagogica

Presedintele Traian Basescu a anuntat aseara ca doreste organizarea unui nou referendum pentru parlament unicameral si reducerea numarului de parlamentari. Personal, consider ca Basescu nu are nicio intentie reala ca Romania sa aiba Parlament unicameral si 300 de parlamentari, actiunea sa fiind pur demagogica si cu scop electoral. El incearca sa revina pe prima scena a politicii romanesti, si, in acelasi timp, sa traga dupa el noua sa jucarie de dreapta, Miscarea Populara.

Daca Traian Basescu ar fi dorit intr-adevar reducerea numarului de parlamentari, nu ar fi contestat legea votata anul trecut de USL, initiata de Victor Ponta si Crin Antonescu, prin care numarul deputatilor era redus la 300. In schimb, actiunile sale si ale PDL au dus la formarea unui Parlament supradimensionat, ca urmare a defectelor legii electorale actuale. Mai mult, daca Traian Basescu si PDL ar fi dorit intr-adevar aplicarea referendumului din 2009, in cei 2 ani si jumatate in care au ignorat Parlamentul folosind procedura asumarii raspunderii, ar fi demarat un proces real de revizuire a Constitutiei.

Din punctul meu de vedere, avem nevoie sa pastram actualul sistem bicameral, pentru ca un parlament bicameral inseamna mai multe dezbateri si un filtru in plus pentru controlul legilor. Nu cred ca e bine sa renuntam la aceste lucruri. Bicameralismul va capata si mai mult sens in sens in contextul regionalizarii: Senatul va fi camera unde vor fi reprezentate autoritatile locale si regionale.