Despre alegeri interne și regionalizare

Alegerile interne din PSD Bihor au intrat în linie dreaptă; s-au încheiat, practic, Adunările Generale de la nivelul organizațiilor teritoriale, mai urmează doar să organizăm Conferința Județeană. Data acesteia va fi stabilită la începutul săptămânii viitoare (luni sau marți), în funcție de agenda liderilor de la București pe care dorim să-i invităm la eveniment. O primă propunere este joi, 28 martie, însă această dată poate suferi modificări, în funcție de  disponibilitatea invitaților.

Pe scurt, pot să spun că sunt mulțumit de modul în care cele 99 de organizații ale PSD Bihor s-au pregătit și au derulat procesul de alegeri interne. Doar în cazul a 7 organizații nu s-au organizat alegeri din cauza numărului mic de membri prezenți; în aceste organizații s-a luat decizia schimbării conducerii și numirea unor președinți interimari care să relanseze activitatea de partid. În alte 12 cazuri, avem președinți de organizații noi; în rest, în toate celelalte  80 de organizații vom continua cu aceiași președinți și cu echipele lor.

Îmi exprim bucuria și pentru că membrii PSD Bihor au înțeles foarte bine care a fost scopul acestor alegeri interne: să consolidăm ceea ce am construit în ultimii doi-trei ani și să ne pregătim pentru ”bătăliile” politice ce urmează: referendum pentru modificarea Constituției în acest an, alegerile euro-parlamentare și prezidențiale în 2014.

Mâine, 22 martie va avea loc o ședință a Comitetului Executiv al PSD Bihor, ocazie cu care vom stabili și ultimele detalii organizatorice pentru Conferința județeană. Tot mâine expiră și termenul până la care, membrii PSD Bihor își pot depune candidatura pentru funcția de președinte al organizației. Până la această oră, vă pot spune că sunt singurul care am depus o astfel de candidatură.

În altă ordine de idei, astăzi, am decis să iau o poziție publică în ceea ce privește intenția unor miniștri USL de a reorganiza anumite structuri pe bază regională. Mă refer aici la intenția ministrului sănătății, Eugen Nicolăescu care a anunțat că dorește desființarea Direcțiilor județene de Sănătate Publică și înființarea a 8 Autorități Regionale de Sănătate Publică. În opinia mea, astfel de ”reforme” ar trebui să se implementeze abia după ce va exista o decizie politică clară în ceea ce privește delimitarea viitoarea regiuni administrative și atribuțiile acestora. În caz contrar riscăm să creăm degringoladă și să punem oamenii (în cazul de față, medicii) pe drumuri, degeaba! Or, cred că tocmai asta ne dorim cu toții să evităm. Prin regionalizare dorim să aducem instituțiile statului cât mai aproape de cetățean și să întărim autoritățile locale și nu să instituim un nivel administrativ care să fie o povară pentru noi toți.