Despre problema regionalizării

La dezbaterea de astăzi pe tema regionalizării, organizată de domnul deputat Cseke Attila am susținut următorul punct de vedere: dincolo de discuția despre câte județe vor forma o regiune și unde va fi capitala regiunii, cea mai importantă problemă rămâne definirea clară a atribuțiilor regiunilor și, în același timp, întărirea județelor și ale Consiliilor Județene. pentru că, în urma procesului de descentralizare, puterea primăriilor și ale consiliilor județene trebuie să crească, indiferent de configurația regiunilor.

Cu toții ne dorim ca Oradea să devină centru de regiune, însă trebuie să recunoaștem că, la ora actuală, avem câteva carențe care trebuie îndreptate cât de repede pentru a putea să emitem pretenții. Avem nevoie de infrastructură de calitate (drumuri, rețele de apă și canalizare), avem nevoie de un aeroport internațional, avem nevoie de un centru expozițional și sportiv modern, avem nevoie să dezvoltăm activitățile culturale… Acestea ar trebui să fie prioritățile noastre și nu să desenăm hărți cu regiuni1

Propunerea noastră este fie ca Oradea să devină capitală regională, fie dacă acest lucru nu e posibil, atunci viitorul președinte sau guvernator al regiunii să fie din Oradea și județul Bihor, pentru a asigura astfel un echilibu în interiorul regiunii.

Personal și împreună cu colegii din PSD vom milita în următoare perioadă să definim rolul regiunilor și să creștem puterea administrativă și financiară a județelor.

Guvernul USL a adoptat bugetul pe anul 2013

Guvernul USL a adoptat ieri proiectul final al bugetului. Cresc sumele pentru investitii. Cresc sumele pentru sanatate. Reduceri de cheltuieli la Parlament si Guvern. Creste salariul minim si indexam pensiile, asa cum am promis in campanie. 

Marti, in cadrul unei sedinte de guvern speciale, a fost adoptat si un pachet de masuri fiscale ce vor aduce 2,9 miliarde de lei in plus la bugetul de stat, din care 1,8 mld lei vor fi folositi pentru cheltuieli de investitii, iar 1,1 mld lei pentru reducerea deficitului. Nu vor fi introduse taxe noi pentru populatie, sau majorate cele existente, ci este vorba de introducerea unei taxe speciale pentru societatile care exploateaza resurse naturale, sau de aplicarea unei noi forme a impozitului agricol, de o valoare mai mica, dar care sa priveasca un numar mai mare de contribuabili.

Camera Deputatilor si Senatul vor avea acelasi buget ca in 2012, desi a crescut numarul de parlamentari.

Cele mai mari cresteri ale bugetului sunt inregistrate pentru cofinantarea fondurilor europene, deoarece anul acesta urmeaza sa fie deblocate toate aceste fonduri, unde a fost bugetata suma de 1 mld euro, si la Ministerul Sanatatii, unde 3,5 mld de lei sunt prevazute pentru plata datoriilor la medicamente.

Bugetul pentru anul 2013 este un buget de dezvoltare, statul cheltuind cu 15 mld de lei mai mult decat in 2012, ceea ce reprezinta un impuls pentru economie.

Bugetul introduce reforma investitiilor publice, axata pe trecerea tuturor investitiilor eligibile pentru bani europeni pe finantarea din fonduri europene si asigurarea finatarii de la bugetul de stat pentru acele investitii care pot fi finalizate in acest an.

De asemenea, salariul minim va creste de doua ori in acest an, o data la 750 de lei in februarie, iar apoi la 800 de lei de la 1 iulie.

USL nu renunta nici la doua masuri pe care le-am promis cand eram in opozitie: reducerea TVA la alimente si reducerea CAS la angajator. In acest sens, in a doua jumatate a anului, vom incerca sa aplicam un proiect pilot de reducere a TVA la paine, care daca va fi de succes va fi extins si la alte categorii de produse alimentare. Avem nevoie insa si de corectitudinea cetatenilor si agentilor economici, pentru ca implementarea acestui proiect sa fie de succes, iar incasarile la bugetul de stat sa creasca, ceea ce va permite extinderea lui. Referitor la reducerea CAS, este o masura pe care o pregatim pentru anul 2014.

Legea Bugetului va fi dezbatut in comisiile parlamentare incepand cu 28 ianuarie, iar pe 5 februarie va fi dezbatut in plenul Parlamentului.

Alegeri în PSD Bihor

Conform deciziei luate la București, pentru a ne alinia cerințelor noului statul al partidului, în această primăvară și filiala bihoreană a PSD va organiza alegeri interne.

Acestea se vor derula în organizațiile din teritoriu în perioada februarie – martie – aprilie și vor culmina cu Conferința Județeană la care vor fi aleși președintele, cei 11 vicepreședinți, secretarul, trezorierul și Consiliul Județean al PSD. De asemenea, tot atunci va fi stabilită și lista cu persoanele care vor reprezenta PSD Bihor la Congresul național de la București, care va avea loc în 19-20 aprilie.

În Comitetul Executiv al PSD Bihor din 14 ianuarie, prin votul unanim al colegiilor, am hotărât următoarele:

1. Calendarul alegerilor în organizațiile locale va debuta în luna februarie cu acele organizații care au avut rezultate bune și unde nu sunt probleme, urmând ca după aceea să ne ocupăm și de comunele și orașele unde în alegerile din 2012 am obținut un scor mai slab decât cel din 2008. Conform primelor estimări ar fi vorba despre circa 30 de localități.

2. Numărul maxim de delegați la Conferința județeană nu va depăși 550, număr aproximativ egal cu cel din 2010. Reprezentarea fiecărei organizații se va face în funcție de câteva criterii precise. În plus față de norma de reprezentare (stabilită la 120 de voturi pentru un delegat) se vor adăuga câte 2 delegați pentru fiecare organizație unde avem primar și 1 delegat pentru localitățile unde avem viceprimar. De asemenea, dorim să premiem acele organizații care au performat în alegerile locale și să-i sancționăm pe cei care nu au avut rezultate: astfel, acolo unde a crescut numărul de consilieri locali, va crește și numărul de delegați, unde a scăzut numărul de consilieri, proporțional va scădea și numărul de delegați pentru Conferința județeană.

De exemplu, dacă o organizație are dreptul, conform normei de reprezentare, la 4 delegați, dar acolo avem un primar și un viceprimar, la cei 4 se vor mai adăuga încă 3. Dacă a crescut și numărul de consilieri cu 2, la cei 7 delegați se vor mai adăuga încă 2. În total, aceea organizație în loc de 4 va trimite la Conferința județeană 9 delegați! 

În final aș mai dori să precizez un lucru: așa cum declarat deja public, sunt decis să candidez pentru un nou mandat de președinte al PSD Bihor. Mă recomandă atât activitatea susținută, cât și rezultatele obținute. Sunt convins că în urma acestor alegeri interne, PSD Bihor va ieși cu o echipă de conducere întărită și cu organizații mai performante.