Continuăm lupta cu Traian Băsescu și continuăm guvernarea țării

Curtea Constituţională a decis astăzi că referendumul din 29 iulie pentru demiterea preşedintelui este invalid. Preşedintele Curţii, Augustin Zegrean a declarat că CCR a constatat că referendumul este valid din punct de vedere al organizării, dar că nu s-a îndeplinit condiţia de cvorum.

USL va respecta decizia CCR, chiar dacă o considerăm nedreaptă și adoptată împotriva regulilor democratice, până la urmă împotriva voinței majorității cetățenilor. Chiar dacă nu suntem de acord cu decizia, o vom respecta, pentru că așa este normal într-un stat de drept. Noi respectăm legea și institutiile statului de drept și vrem să arătăm – și prin acest lucru – că suntem diferiți de Traian Băsescu și gașca lui din PDL.

În ciuda deciziei CCR, acest referendum a marcat totuși o victorie a românilor: Traian Băsescu a primit o lecție cruntă din partea a 7,4 mil de români! 87% dintre cei care vin la alegeri de obicei i-au spus să plece! Este cel mai mare vot împotriva unui președinte din istoria democratică a Romaniei! Niciodată, de la votarea Constituției în 1991, nu s-au mobilizat atât de mulți oameni pentru a transmite un semnal politic.

Din păcate, Traian Băsescu și PDL nu vor să înțeleagă mesajul românilor. Chiar dacă se va întoarce la Cotroceni, Traian Băsescu rămâne un președinte înfrânt chiar de către propriul său popor. Ce legitimitate va mai avea el? Cine va mai ține cont de el? Instituțional, va fi respectat, însă ca om politic, nu va mai fi ascultat și respectat de nimeni. Daca ar fi avut minima decență și bun-simț, ar fi ascultat de vocea românilor și ar fi făcut un gest normal: și-ar fi dat demisia. Nu a făcut-o, pentru că vrea cu orice preț să se agațe de funcție.

În perioada care urmează suntem determinați și mobilizați să continuăm ce am început. Continuăm lupta cu Traian Băsescu și cu ce reprezintă el și PDL și continuăm guvernarea țării. Avem acum de arătat că guvernarea noastră este mai bună, că proiectele noastre sunt mai bune și că suntem mai potriviți pentru România decât PDL, Traian Băsescu, Monica Macovei, Elena Udrea, Vasile Blaga, Emil Boc sau Mihai Răzvan Ungureanu. Am arătat-o deja în primele 100 de zile, în care am dat românilor banii înapoi (și bugetarilor și pensionarilor), în care am ieșit din recesiune, ân care am luat măsuri pentru mediul economic (precum TVA la încasare) și în care am recuperat, la buget, sume importante din oprirea fraudelor de la Hidroelectrica sau de la ANAF. (vezi aici raportul preliminar al premierului Victor Ponta numit “100 de zile de oprit marile jafuri produse de guvernele PDL”)

Votul românilor, indiferent dacă referendumul este sau nu validat, trebuie luat în considerare și pus în practică

Traian Băsescu a luat 5 milioane de voturi în 2009. Acum, la referedum l-au mai votat sub un milion de români. În schimb, cca 8 milioane au votat împotriva lui! Îi aducem aminte mesajul său din 2007. Dacă este un lider și un om cinstit, atunci trebuie să facă exact așa cum spunea acum 5 ani:

“Votul românilor, indiferent dacă referendumul este sau nu validat, trebuie luat în considerare și pus în practică. Dacă nu se ține cont de voința românilor, aceștia vor avea senzația că votul lor nu contează”.

În așteptarea deciziei Curții Constituționale privind validarea referendumul pentru demiterea lui Traian Băsescu

Biroul Electoral Central a dat astăzi publicității rezultatele oficiale ale referendumului din 29 iulie pentru demiterea președintelui Băsescu: 46,24% din cei de pe listele electorale permanente s-au prezentat la vot, 87,52% dintre voturi fiind pentru demiterea lui Băsescu. În cifre absolute înseamnă că din cei 8.459.052, câți s-au prezentat la urne, 7.403.836 au votat pentru demiterea şefului statului, în timp ce 943.375 (11,15%) au votat împotrivă (restul voturilor fiind declarate nule).

Din păcate, rezultatele prezentate de BEC iau în calcul situația de pe listele electorale permanente și nu situația reală a alegătorilor din România. Conform datelor INS, numărul real de alegători este 16.527.971, ceea ce înseamnă că referendumul ar trebui validat, fiind prezenți la acesta peste 8,4 milioane de români.

Cred că aceste peste 8 milioane de voturi, din care peste 7,4 milioane au spus DA demiterii (cu peste 2 milioane de voturi mai multe decât voturile cu care Băsescu a câștigat alegerile în 2009) nu pot fi ignorate, nici măcar de Traian Băsescu. Cu atât mai puțin de către judecătorii Curții Constituționale care trebuiau astăzi să dea un verdict privind validarea referendumului. Ultimele informații indică amânarea unei decizii tocmai pe motivul numărului real de alegători din România, Curtea cerând instituțiilor statului informații suplimentare.

Din punctul meu de vedere, votul românilor de duminică reprezintă o înfrângere catastrofală pentru Traian Băsescu și acoliții săi! Cei care au venit la vot au dat un semnal clar: Băsescu trebuie să plece! Un președinte cu 90% din voturi pentru demitere și cu 7,4   milioane de români care împotriva sa nu are decât o soluție: demisia!

În așteptarea deciziei CCR, eu mai sper două lucruri: 1) că în România avem o democrație funcțională, unde decizia este luată de către cei care merg la vot și nu de către cei pasivi care stau acasă; și 2) că se vor lua în calcul toate dovezile aduse – în sensul validării referendumului – și se va lua o decizie corectă și democratică.