Petru Filip s-a înscris în PSD

Senatorul de Bihor, Petru Filip va activa începând de astăzi în cadrul PSD. Bihorenii îl cunosc foarte bine pe domnul Filip, nu cred că mai are nevoie de prezentări. În prezent este vicepreședinte al Senatului și va rămâne reprezentantul nostru în Biroul Permanent.

Trebuie să precizez că începutul discuţiilor pe care le-am avut cu domnul Filip privind o evantuală venire a domniei sale în PSD datează de câteva luni de zile. Negocierile politice au fost continuate ulterior de către domnul preşedinte Victor Ponta, care astăzi, iată, a și făcut anunțul oficial, spunând despre dl Filip că este un om care înseamnă mult pentru Oradea şi pentru Bihor, dar şi pentru mişcarea politică de stânga.

Explicațiile politice și personale ale gestului domniei sale le puteți găsi aici.

Vor exista, desigur, discuții privind această mișcare politică, unii îl vor contesta, alții îl vor aprecia. Din punctul meu de vedere, prin venirea domnului Filip în echipa PSD cred că ne întărim pozițiile în Senat, unde, astăzi, avem majoritatea atât în Biroul Permanent, cât și în plenul Senatului. Mai cred că domnia sa își va găsi repede locul în PSD, mai ales că are în spate o importantă carieră politică și experiență administrativă.

Cât de curând se va face și primirea sa în organizaţia judeţeană a PSD Bihor, fiindcă aici își are domiciliul. Sunt convins că va avea parte de o primire călduroasă din partea colegilor. În ceea ce privește nivelul la care va activa sau o eventuală candidatură, cred că este prematur să discutăm astăzi. Țelul nostru – al echipei PSD Bihor împreună cu dl Filip – este să câștigăm alegerile locale din luna iunie. După ce vom realiza acest obiect, avem timp să ne gândim și să pregătim așa cum trebuie și alegerile parlamentare.

Moțiunea de cenzură a USL – ora adevărului pentru parlamentarii Puterii

Săptămâna viitoare, pe 17 aprilie, parlamentarii USL vor fi prezenți la Parlament pentru a depune o moțiune de cenzură împotriva Guvernului Băsescu-Ungureanu. Aceasta va conține două teme: situația de la UMF Târgu Mureș și vânzarea a ce a mai rămas din resursele țării (Roșia Montană, Cuprumin, gazele de șist). USL dorește ca această moțiune de cenzură să fie una constructivă, prin care nu doar se cere demiterea guvernului actual, ci și înlocuirea sa cu unul competent, care să pună stop înstrăinării resurselor și să asigure alegeri corecte în toamna.

Totodată, moțiunea va fi și momentul adevărului pentru parlamentarii Puterii, care vor avea șansa de a-și răscumpăra o parte din greșeli în fața românilor. Trebuie măcar ca în al 12-lea ceas să aibă curajul de a-și asuma votul și să se ridice din bănci.

Se reconfigurează majoritatea din Senat

Săptămâna aceasta doi senatori de la Putere, Iosif Secăşan (PDL) şi Cezar Măgureanu (UNPR) şi-au anunţat demisia din partide. Puterea pierde în acest fel majoritatea în Senat, rămânând cu 66 de senatori, ca şi noi cei din Opoziţie. În prezent, mandatele sunt repartizate astfel: PDL – 45, PSD – 41, PNL – 25, UNPR – 13 și UDMR – 8. În plus există doi senatori independenţi: Mircea Geoană şi Cezar Măgureanu.

În condițiile în care vom reuși să strângem numărul necesar de voturi pentru a forma o nouă majoritate parlamentară în această cameră a Parlamentului, cel mai probabil după ărbătorile de Paști, grupul USL va reveni la lucrările plenului; mai ales că săptămâna viitoare vom depune și o moțiune de cenzură împotriva Cabinetului Ungureanu.

Lansare Program Guvernare Locală USL Bihor

Foaierul Teatrului Regina Maria din Oradea a găzduit marţi, 3 aprilie lansarea candidaților USL, Ilie Bolojan și Cornel Popa la cele mai importante funcţii din administraţia publică locală, Primăria Oradea şi preşedinţia Consiliului Judeţean Bihor. În prezența colegilor din PSD și PNL și a mass media, cei doi au făcut o prezentare a principalelor obiective din Programul de guvernare locală al USL Bihor. 

În discursul meu am subliniat nevoia schimbării politice de care România are nevoie după guvernarea falimentară și mincinoasă a PDL. De asemenea, am arătat că doar printr-o mobilizare exemplară vom reuși să câștigăm detașat (cu peste 50%) alegerilor locale din 10 iunie și vom putea astfel să implementăm ceea ce ne propunem în Programul de Guvernare Locală. Discursul integral poate fi urmărit pe canalul meu Youtube.

 

În altă ordine de idei, astăzi de la ora 17, în Sala Mare a Primăriei Oradea va avea loc Conferința județeană extraordinară a PSD Bihor pentru desemnarea participanților la Congresul partidului nostru din 7 aprilie.  

 

Discursul de la Seminarul regional de instruire a candidatelor PSD

Găsiți în continuare discursul pe care l-am rostit sâmbătă, 31 martie în deschiderea Seminarului regional de instruire a candidatelor PSD în alegerile locale 2012. De asemenea, am adăugat și o galerie foto de la eveniment.
 
"Stimate doamne și domnișoare,
Dragi colege,

Îmi revine și mie bucuria de a vă ura bun venit la seminarul regional de instruire a candidatelor social democrate găzduit de organizația noastră. Vreau să le felicit pe colegele noastre din Bihor pentru că și-au asumat sarcina organizării acestei întâlniri de lucru și să vă urez tuturor mult succes în dezbaterile care urmează!
Aș dori să vă spun – iar acest lucru nu se datorează doar faptului că mă văd înconjurat de atâtea doamne și domnișoare puternice și ambițioase – că avem nevoie în politica românească de o prezență mai accentuată a unor femei ca și dumneavoastră.
De multe ori noi, bărbații uităm tot ceea ce mamele, bunicile, soțiile, fiicele sau colegele noastre ne oferă. Nu ne gândim prea des la cât efort, câtă muncă, câtă renunțare și, din păcate, câtă suferință se ascund uneori în spatele femeilor din jurul nostru. Ele nu se plâng niciodată, nu cer nimic în schimb decât afecțiune și respect. Muncesc tot mai mult și în condiții tot mai grele. Însă oricât de greu ar munci, oricât de mult s-ar sacrifica și oricâte noi responsabilități ar apăsa pe umerii lor, simt și știu că ele primesc mult prea puțin înapoi. Trebuie să ne asigurăm că femeile din România primesc oportunitățile pe care le merită, că cineva le reprezintă și vorbește în numele lor. Tocmai de aceea vă aflați dumneavoastră aici.
 
Însă problemele cu care se confruntă femeile din România nu sunt, trebuie să subliniem, doar problemele lor! Dacă o fiică, o soție, o mamă, câștigă mai puțin, pentru o muncă egală, decât soțul sau fiul ei, această nedreptate afectează întreaga familie. Dacă o femeie suferă sau este abuzată – verbal sau, mai grav, fizic – o familie se află în pericol și întreaga societate este în pericol!
Ne uităm în jur și vedem că țările care se dezvoltă mai repede, în care copiii învață mai bine și în care societatea are un viitor, sunt acele țări care respectă drepturile femeilor, care investesc în programe de susținere a femeilor, care promovează femeile în politică.
Din păcate însă, nu toată lumea gândește la fel ca noi! Elena Udrea, Roberta Anastase, Monica Iacob Ritzi, Elena Băsescu, iată doar câteva nume promovate de adversarii noștri din PD-L care, prin comportamentul lor nu fac cinste femeilor din România și arată cât de departe este Puterea de la noi, de tot ceea ce este frumos, bun și onest. Tot ce a reușit PD-L a fost să discrediteze și  să submineze rolul atât de benefic pe care femeile îl au în politică și în societetea românească.
Acestor așa-zise “modele”, nefericite după părerea mea, noi, social democrații, le putem opune exemplele colegelor noastre care știu că nu se poate face politică decât prin oameni și pentru oameni. Și sunt prea mândru de colegele noastre din Bihor pentru a nu da, acum, câteva exemple de femei social democrate, unele dintre ele candidate ca și dumneavoastră, care muncesc, care dăruiesc, care gândesc și care acționează așa cum orice om politic, bărbat sau femeie, trebuie să o facă: cu pricepere, bunăcredință și în interesul oamenilor! Și vă rog foarte mult să mă iertați dacă uit pe cineva, însă când mă gândesc la doamna profesor Lia Pop – președintele Organizației de femei a PSD Bihor, la doamna deputat Sonia Drăghici, sau la doamna viceprimar de Sâmbăta, Laza Mariana mă bucur să văd valoare și performanță. 
Cristina Duță – viitor primar al orașului Săcueni, Anca Șovre – viitor primar la Ceica, Mihaela Sabău – care se luptă și va câștiga Primăria de la Uileacu de Beiuș, sau doamna Margareta Vâlcea, viitor primar al comunei Husasău de Tinca, iată câteva nume care demonstrează dăruire și potențial. Reprezentatele tinerei generații, precum Ana-Maria Tiron și Valentina Butișcă, care se vor lupta pentru bihoreni în Consiliul Județean, doamna profesor Claudia Timofte și doamna Debelka Lilla – care vor activa cu succes în Consiliul municipal Oradea în folosul orădenilor. Iată câteva exemple de femei puternice și ambițioase în mijlocul cărora sunt onorat să mă aflu.
 
Dumneavoastră, femeile social democrate, aveți și șansa și obligația de a fi altfel, de a arăta, în ciuda minciunilor celor de la Putere, că suntem cu adevarat alternativa și soluția așteptată de români. Aveți, stimate colege, un program încărcat dar deosebit de interesant. De aceea mă voi opri aici, mulțumindu-vă pentru tot ceea ce faceți în familiile dumneavoastră, în societate și în partidul nostru. Munca dumneavoastră este cunoscută, este apreciată, iar locul dumneavoastră, meritat, va fi mereu în față. Vă mulțumesc pentru implicare, vă doresc o ședere plăcută la noi în Bihor și mult succes în alegerile care vin!"