Monthly Archives: February 2012
Despre « greva de lux » a parlamentarilor PDL
Despre clasa pregătitoare
Prestațiile sociale sunt acordate în considerarea calității copilului, nu a părintelui
PSD Bihor ajută sinistraţii din judeţul Buzău
Statul român trebuie să ajute bolnavii care au suferit atacuri vasculare cerebrale
Ce urmează după demisia Cabinetului Boc
Cabinetul Boc şi-a anunţat astăzi demisia. A fost un pas necesar, însă nu şi suficient pentru ieşirea din criza politică în care se află acum România. Un nou guvern politic girat de Traian Băsescu şi PDL, condus chiar şi de către un premier tehnocrat nu reprezintă soluţia. Indiferent cine va fi propus să conducă Guvernul, acesta trebuie să îşi asume organizarea cât mai rapidă de alegeri.
Noi cei din USL rămânem consecvenţi şi cerem alegeri parlamentare anticipate. Este singura soluţie normală şi democratică.
USL intră în “protest parlamentar”
Începând de astăzi, 1 februarie 2012, parlamentarii USL intră în "protest parlamentar" sau grevă parlamentară cum notează presa naţională. Ce înseamna asta? Înseamnă că vom fi prezenţi în orele de program la Senat şi Camera Deputaţilor, dar nu vom participa la lucrări, ceea ce va obliga Puterea PDL-UDMR-UNPR să constate lipsa cvorumului de şedinţă şi pe cale de consecinţă să suspende lucrările; aşa cum s-a întâmplat chiar din prima zi.
Situaţia în Senat devine şi mai complicată după demisia din PDL a domnului Mircea Banias. Astăzi, PDL, UDMR şi UNPR au împreună exact 68 de mandate însă în practică, Puterea nu a reuşit niciodată să-şi adune toţi senatorii – senatorul UDMR, Verestoy Attila este în concediu medical, iar şapte senatori sunt şi membri ai Cabinetului Boc.
Protestul nostru va înceta doar la declanşarea procedurilor de alegeri anticipate sau la o eventuală procedură de suspendare a preşdintelui României. De asemenea, vom participa la vot doar în cazul tratatelor internaţionale care privesc interesul naţional şi care nu suferă amânare.
Aş dori să fac şi câteva precizări privind motivaţia noastră a celor din USL de a recurge la acest gest, până la urmă radical.
Domnul prim-ministru Emil Boc cu un tupeu extraordinar ne dă în fiecare zi lecţii de guvernare, ba mai mult şi de democraţie şi parlamentarism. L-am auzit zilele trecute vorbind despre responsabilitate, maşini, diurne şi jucării, încercând să pozeze în marele om politic. Vreau să-i transmit pe această cale domnului Boc că nu îl prinde prea bine rolul. Şi vreau să-i mai spun că parlamentarismul nu înseamnă doar maşină şi diurnă, aşa cum domnia sa încearcă să acrediteze într-un mod cât se poate de populist. Parlamentarism înseamnă şi dialog politic, un lucru de care actuala Coaliţie de guvernământ şi actualul Cabinet reprezentat de domnul Boc au dovedit că nu sunt în stare. După ce timp de trei ani nu ai comunicat cu Parlamentul şi i-ai ignorat pe parlamentarii Opoziţiei (şi chisr şi pe cei ai Puterii), să vii acum şi să vorbeşti despre responsabilitate, mi se pare un lucru cel puţin cinic.
Astăzi, ”asistăm la o sfidare fără precedent a rolului Legislativului, ca factor de control şi legiferare în România. (…) Practica generalizată a ordonanţelor de urgenţă reprezintă, poate, cea mai importantă modalitate de compromitere a funcţiei legislative a Parlamentului. (…) Sustragerea de la dezbaterea parlamentară a celor mai importante legi care afectează viaţa publică şi viaţa cetăţenilor, în general. (… ) Peste 80% din actele aflate pe ordinea de zi a Camerelor sunt proiecte de lege de aprobare a unor ordonanţe sau, eventual, de ratificare a unor acorduri internaţionale. Legile adevărate sunt, de fapt, dezbătute la Palatul Victoria şi nu în Parlamentul României. Parlamentul a devenit anexa Guvernului, fiind utilizat doar ca un decor, pentru a legitima acţiunile şi practicile abuzive ale Guvernului României”.
Contrar poate așteptărilor dumneavoastră, citatul anterior nu este din vreun discurs al domnilor Victor Ponta sau Crin Antonescu. Fragmentul a fost luat dintr-un discurs al domnului Emil Boc! Se întâmpla în 2003, când domnia sa în calitate de lider al Opoziției și apărător al parlamentarismului din România acuza guvernul Năstase de toate relele din țară. De atunci, singura schimbare este că domnul Boc nu mai este în Opoziție, ci a ajuns premier, poziție din care comite aceleași greșeli pe care le reproșa adversarilor săi politici de acum opt ani.
Avem de a face cu ipocrizie sau cu incompetență, vă las pe dumneavoastră să judecați! Eu am vrut doar să semnalez un lucru extrem de grav pentru democrația românească: degradarea continuă și accentuată a parlamentarismului românesc. Am ajuns în situația anormală ca Executivul să dicteze Legislativului ce să facă, cum să facă și când să facă. Avem cel mai mare număr de ordonanțe de urgență emise într-un an, iar Cabinetul Boc a făcut ca angajarea răspunderii guvernului să devină regula și nu excepția. Mai mult decât atât, parlamentarii din arcul guvernamental nu sunt lăsați să-și exercite dreptul la vot la moțiunile de cenzură. Sunt ținuți în băncile parlamentului, precum oile în țarc! Să vii şi să vorbeşti despre responsabilitate după ce ai repetat toate greşelile pe care le-ai reproşat adversarului mi se pare un gest de mare „maturitate” şi responsabilitate politică, precum şi de un cinism desăvârşit. La fel cum au fost ultimii trei ani de guvernare sub domnul Boc! Domnia sa se pricepe cel mai bine la acţiuni de imagine – dă cu coasa sau cu lopata, după cum o cere situaţia şi publicul – şi e foarte bun la lozinci, aşa cum chiar colegii săi de partid recunosc în spatele uşilor închise. E grozav la a arunca praf în ochii electoratului şi la a lansa teme false de dezbatere. Cele cu adevărat importante, sunt însă fie uitate din discursul Puterii, fie compromise în totalitate. Dacă analizăm performanţa sa de prim-ministru observăm doar contra-performanţe: astăzi, Puterea din România în frunte cu domnii Boc şi Băsescu, este mai coruptă şi mai clientelară ca niciodată, iar actul guvernării este mai costisitor decât în precedentele guvernări la un loc!
« Performanţele » domnului Boc şi ale colegilor săi de cabinet i-au scos pe români în stradă şi ne determină pe noi parlamentarii Opoziţiei să recurgem la acest protest! Scopul acestei greve parlamentare este, până la urmă, acela de a arăta Puterii că nu se mai poate continua pe această linie. Că nu se mai poate fără dialog real şi respect reciproc. Pe de altă parte, scopul nostru este de a le arăta ”majorității tăcute” a românilor că Opoziţia nu a renunţat la lupta politică şi că este dispusă să o ducă până la capăt. Vrem să le arătăm românilor că mai există o speranță, că mai există o licărire de bine și că nu trebuie să ne resemnăm și să acceptăm tot ceea ni se întâmplă. Argumentul PDL că toți politicienii sunt la fel și că indiferent cine va veni la Putere nu se va schimba nimic în țară este încă o mare minciună răspândită de PDL doar pentru a se menține la Putere. Pentru că niciodată lucrurile nu au mers atât de rău în țara asta după 1989, niciodată ignoranții și neamurile proaste nu au avut atâta putere cât au acum în vremea PDL, niciodată nu am avut o guvernare atât de cinică și mincinoasă.
Aşa cum am mai spus-o şi cu alte ocazii, fie că domnul Boc recunoaşte sau nu, avem de a face cu o problemă politică, iar soluția este tot una politică: alegerile anticipate și formarea unui nou guvern de profesioniști!